Toplana finansijski uništena, neizvesna naredna grejna sezona

Ukoliko grad ne uloži dodatna kapitalna sredstva u "Toplanu", Novosađani bi sledeću zimu mogli da dočekaju bez grejanja.
Ukoliko grad ne uloži dodatna kapitalna sredstva u "Toplanu", Novosađani bi sledeću zimu mogli da dočekaju bez grejanja, kaže vršilac dužnosti direktora ovog preduzeća Aleksandar Pribić.

On navodi da su se ukupne obaveze "Toplane" popele na 4,5 milijardi dinara, a grejanje se i dalje naplaćuje "po socijalnoj ceni koja firmu vodi u dalje gubitke".

"Iskreno, ja sam pesimista. Ako ne bude pomoći grada u rešavanju ovih krupnih problema, mi možemo da se pokupimo odavde vrlo brzo. Jedva smo uspeli da obezbedimo sredstva za ovu grejnu sezonu, a sledeća je pod velikim znakom pitanja", kaže on.

"Koliko para, toliko grejanja"

Pribić dodaje da pored dugovanja dobavljačima i nerentabilnih kredita koje je uzimalo prethodno rukovodstvo, poslovanje firme posebno opterećuju korisnici usluga koji ne izmiruju svoje račune. Prema njegovim rečima, nijedna banka više "Toplani" ne želi da da kredit, zbog čega preduzeće neće više ni pokušavati da se iz nezavidne situacije izvuče dodatnim zaduživanjem.

"Mi ne možemo, niti imamo nameru da firmu vodimo na taj način. Radićemo onoliko koliko možemo - koliko para, toliko grejanja", plastičan je Pribić.

Zanimljivo je da su dugovanja "Toplane" u prethodnih šest godina drastično povećana, pa su tako obaveze preduzeća 2007. godine iznosila 620 miliona. Godinu dana kasnije dug se popeo na 1,5 milijardu dinara, koji se duplirao do kraja 2009. godine. Obaveze "Toplane" su prošle godine iznosile 4,1 milijardu, da bi ovogodišnje zaduženje stiglo do 4,5 milijarde. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

Komentari 186

  • nina

    25.06.2013 23:52
    grejanje
    hladan radijator 13 rebara u mojoj sobi
  • Vrbašanin

    29.11.2012 12:48
    Zahvalnica i komentar
    Prvo da se zahvalim Maji na lepim rečima i pohvalama, i ujedno da iskoristim priliku da odgovorim tzv. Anonimusu.
    Dotični Anonimusu, renoviranje kompletne zgrade, koja uključuje i kupovinu nameštaja, može da se okarakteriše samo kao pozitivan potez, jer pomenuti čin predstavlja poboljšavanje uslova rada. U poboljšanim uslovima rada, radi se sa više entuzijazma i poleta i, samim tim, rezultati rada su bolji. Složićete se sa mnom. Rekonstrukcija svih elemenata JKP „Novosadska toplana“, obavezno je morala uslediti, jer prethodno rukovodstvo je „očerupalo“ sve što se moglo očerupati, pa i nameštaj. Sve je očerupano, do osnovne konstrukcije, odnosno „skeleta“.
    Socijalistička partija Srbije je tu, kako sam ranije pisao, da unapredi rad svakog javnog preduzeća koje je u njenoj nadležnosti i rezultati rada njenih kadrova već su vidljivi. Novi nameštaj, renovirana zgrada, odnosno stvoreni su normalni uslovi za rad. Kada imamo normalne uslove za rad, rezultati rada biće optimalni.
    Zaposlenje „gomile“ ljudi je neosnovana tvrdnja. Jeftina demagogija, odnosno priča koja retko kod koga više pije vodu. Samo se vi držite tog kursa, zasnovanog na neosnovanim optužbama i napadima, pa vam „večna opozicija“ ne gine. Na dobrom ste putu da steknete taj status.
    Kako sam već napisao, rezultate rada ćemo svoditi za četiri godine, a vi očekujte od našeg rada, to što priželjkujete. To je vaše pravo. Verujte da vam se želje neće ostvariti.
  • mICA

    28.11.2012 22:56
    Poskupljenje
    Krenula hajka! za mesec dana poskpupljuje grejanje! naj.....smo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti