Novosađani podržali REKOM

U okviru akcije "REKOM za budućnost mladih", аktivisti Koalicije za regionalnu komisiju za činjenice o žrtvama i ratnim zločinima za dva sata u Zmaj Jovinoj ulici prikupili su više od 150 potpisa.
U okviru akcije "REKOM za budućnost mladih", аktivisti Koalicije za regionalnu komisiju za činjenice o žrtvama i ratnim zločinima za dva sata u Zmaj Jovinoj ulici prikupili su više od 150 potpisa.

Time je Novi Sad i dalje treći grad u regionu po broju potpisnika.

Izvršna direktorka Fonda za humanitarni pravo Nataša Kandić smatra da je inicijativa uspela značajno da pomeri odnose među etničkim zajednicama i da snizi  tenzije među različitim grupama. - Bivša Jugoslavija je specifičan slučaj, zato što ima puno država. Žrtve se ne nalaze u jednoj državi, nego imamo preplitanje žrtava i počinilaca na celom prostoru i zbog toga je na to jedino moguće odgovoriti formiranjem Regionalne komisije, što je težak zadatak - kaže ona, dodajući da na ovim prostorima nije bilo imenovanja žrtava, ni posle Prvog, ni posle Drugog svetskog rata. Ona smatra da nije dovoljno da predsednici država samo deklarativno daju tome podršku, a put javnog priznanja vidi u organizovnju javnog saslušanja žrtava.

Direktor Vojvođanskog  građanskog centra Željko Stanetić ukazuje na važnost REKOM-a za mlade jer oni doprinose jačanju javne podrške, a da su ulične aktivnosti i onlajn kampanje prostori za njihovo veće učešće. - Kada govorimo o onome šta jedna komisija kao što je REKOM može ponuditi mladima, svakako su dve najvažnije stvari budućnost bez opterećenja nerešenim pitanjima iz ratne prošlosti i šansa za izgradnju novih veza u regionu, koje će biti utemeljene na poštovanju i razumevanju drugih - navodi Stanetić.

Član tima zagovarača REKOM-a Dinko Gruhonjić smatra da se region nalazi u stanju zaleđenog rata i svestan je da prihvatanje inicijative neće ići brzo, ali da priču treba držati u fokusu. - Mnogo je ljudi direktno osetilo posledice rata, ali ako odustanemo, bićemo u još gorem ratu, jer svaki rat mutira u još gorim oblicima - kaže on, navodeći kao najveću prepreku to što se ne vrši jednak pritisak na sve države, budući da su Slovenija i Hrvatska pri Evropskoj uniji. Gruhonjić jedno od rešenja pronalazi u suočavanju veterana sa porodicama žrtava, jer misli da je potrebno da oni čuju jedni druge.

Do sada je više od 543.000 građana Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Slovenije potpisalo peticiju za osnivanje REKOM-a. Koalicija okuplja više od 1.800 organizacija civilnog društva iz svih država nastalih raspadom bivše SFRJ, među kojima su i udruženja roditelja i porodica nestalih osoba, veterana, novinara, predstavnika manjinskih etničkih zajednica i organizacija za zaštitu ljudskih prava. (Suzana Stojićević)

  • x

    03.12.2012 08:16
    Bravo za akciju! Samo napred!
  • Новинарска етика

    02.12.2012 19:49
    Данас у исто време 100 метара одатле ДСС је скупљао потписе за проглас Војислава Коштунице где су људи стајали у редoвима да потпишу на 4-5 пунктова. О томе ни реч нисте написали а по мојој слободној процени било је око хиљаду људи.
    Претпостављам да ни ово нећете објавити али чисто да знате колико сте ви пристрасни а та странка медијски сатанизована.
  • nss

    02.12.2012 18:54
    @rekom
    Ima li ijedne corbe u kojoj Dinko nije mirodjija?

    Civilno drustvo???

    Postoji li i Vojno(militantno) drustvo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti