Radnici "Čistoće" prekinuli štrajk

Radnici JKP "Čistoća" prekinuli su štrajk i počeli da redovno odnose smeće, poručuju iz Gradske kuće.
Radnici JKP "Čistoća" prekinuli su štrajk i počeli da redovno odnose smeće, poručuju iz Gradske kuće.

Sindikat je rešio da obustavi štrajk nakon razgovora sa gradskim vlastima i direktorom preduzeća koji su ih uverili da je obezbeđen novac za njihove zarade.

Član Gradskog veća za komunalne poslove Nikola Ćirović izjavio je da cene usluga preduzeća nisu adekvatno usklađivane od 2004. godine, iako je preduzeće imalo zakonsko pravo da podigne cene.

"Da ste to činili, cena usluge koju pruža JKP "Čistoća" bila bi negde oko 200 dinara po članu domaćinstva, a ne 120 dinara tj. 94 dinara do pre nekoliko dana, što je daleko od ekonomske cene koja prema proračunima iznosi 280 dinara", rekao je Ćirović.

Štrajkački odbor apelovao je na gradonačelnika Miloša Vučevića da preispita odgovornost prethodnog rukovodstva koje je, kako navode, "Čistoću" dovelo do bankrota i duga od preko milijardu dinara.

Podsećamo da radnici "Čistoće" od jutros nisu odnosili smeće sa novosadskih ulica zbog neisplaćenih zarada.

  • Stanoviti Gospodin Iz Službe

    30.11.2012 08:27
    Od Nove godine nezadovoljstvo radnika moći će vrlo skromno da se iskaže. Zabranjene demonstracije po ulicama. Sporna i zarada za vreme protesta.

    ŠTRAJK više neće biti alat kojim će nezadovoljni radnici moći da pritiskaju svoje poslodavce - ocenjuju, gotovo uglas, sindikalni predstavnici Nacrt zakona o štrajku koji se polako privodi kraju. Novi propis, koji će važiti od iduće godine, zaposlenima zabranjuje ”paradu” izvan radnih prostorija, a u nekim delatnostima je obustava rada sasvim zabranjena ili veoma ograničena.
    Iako su razgovori o ovom zakonu u samoj završnici, još nema konsenzusa između partnera - države, sindikata i poslodavaca. A još nije dogovoreno ni da li bi radnici trebalo da budu plaćeni tokom bojkota ili bi im primanja bila ”zamrznuta”.
    Sindikati smatraju da je ovaj nacrt rađen po direktivi Međunarodnog monetarnog fonda i da je veoma represivan.
    - Odredba po kojoj zaposleni imaju mogućnost da izraze nezadovoljstvo svojim socijalno-ekonomskim položajem samo na svom radnom mestu obesmišljava instituciju štrajka. U vreme kada većina firmi ne radi i radnici traže zaostale zarade, oni moraju na ulice ili ispred Vlade da bi uopšte bili primećeni. A kada dođe neko zrelije vreme, onda ćemo pregovarati za stolom - kaže Ljuban Žigmund iz Saveza samostalnih sindikata.
    OVE GODINE 90.000 TRAŽILO PRAVA PREMA poslednjim procenama sindikata, u toku ove godine je oko 90.000 radnika, na ulicama ili u krugu preduzeća, tražilo zaostale plate, doprinose, novo rukovodstvo... Zato će Agencija za mirno rešavanje radnih sporova imati veću ulogu. Kako najavljuje Martinović, svi štrajkovi će se prijavljivati Agenciji i pred njom će se moći pokrenuti i arbitraža. A po prvi put će se voditi i jedinstveni registar svih štrajkova.
    Poslodavcima, pak, prija da se štrajk ubuduće organizuje samo u krugu preduzeća, ali i oni traže pravo na obustavu.
    - Uvođenje ”lokauta” podrazumeva da i poslodavci mogu da zatvore firmu dok traje štrajk, ukoliko procene da im preostali deo radnika nije dovoljan da nastave nesmetano sa poslovanjem - kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije. - Mi od tog zahteva nećemo odustati jer ovakav mehanizam postoji i u drugim zemljama.
    A u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike cene da je ovaj nacrt zakona bolji od dosadašnjeg.
    - Ovo ne znači da radnici ne mogu na ulice, ali to je onda već protest i u tom slučaju mora da bude organizovan u skladu sa Zakonom o okupljanju građana, odnosno prijavljen MUP - objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar. - A ovim su nacrtom radnici više zaštićeni nego ranije jer ne mogu da dobiju otkaz u vreme štrajka, osim ako sud ne donese rešenje da je bojkot bio nezakonit.
    Martinović dodaje i da će ubuduće štrajk moći da organizuje i policija, ali da je on apsolutno zabranjen za vojsku, BIA, državne službenike na položaju, Hitnu pomoć:
    - Minimalan proces rada potreban je samo u delatnostima od opšteg interesa, odnosno na poslovima koji su važni za život i zdravlje stanovnika, kao što je, na primer, vodovod i energetika. A tehnološki minimum proizvodnje moraće da održe i zaposleni u preduzećima u kojima bi zaustavljanje procesa rada dovelo do nenadoknadivih gubitaka i štete, a to su hemijska i metalska industrija.
  • sale ns

    28.11.2012 16:18
    Sve je laž
    Sve je konfuzno, amaterski i neprofesionalno. Lažu i lupetaju. Postoje neka zakonska ograničenja štrajkovanja u komunalnim preduzećima. Bivšeg direktora i dalje niko ne spominje i to je NEVEROVATNO!
  • Jordan

    28.11.2012 13:47
    Laž i samo laž
    Sada su se svi izlagali,nije dugo prošlo da su se radnici uverili da svi lažu, počev od gradonačelnika preko direktora do sindikata, a radnici i dalje bez plata, računi neplaćeni, secikese seku gas i struju, ezo šta smo dočekali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti