Elektronska izložba o Šagalu

U znak sećanja na slikara Marka Šagala, od čijeg se rođenja navršava 125 godina, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

U znak sećanja na slikara Marka Šagala, od čijeg se rođenja navršava 125 godina, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Autorke postavke su Ivana Grgurić i Milica Cvetković, a urednik Miro Vuksanović.

Izložba se može pogledati do kraja godine u javnom katalogu Biblioteke. Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u, kao i na sajtu biblioteke.

Mark Šagal, jedan od najoriginalnijih modernih evropskih slikara, rođen je u jevrejskoj porodici u Vitebsku (današnja Belorusija), živeo je u Parizu, a umro u Nici. Tokom više od osam decenija umetničkog rada oprobao se u raznim avangardnim pravcima koji su obeležili 20. vek, ali je do kraja ostao umetnik koji se "ne može imitirati, ali ni klasifikovati" (E. Genauer).

Njegova platna na kojima se, u vatrometu boja i s obiljem detalja, prepliću legende, sećanja, utisci, folklor, religija, mistika, scene iz cirkusa, pitomi predeli, ulice rodnog grada, leteći prolaznici, životinje, snovi... jedinstvena su po umetničkom izrazu. Bavio se i grafikom, keramikom i tapiserijom, kao i izradom vitraža (katedrale u Majncu, Remsu i Cirihu, sinagoga Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu, zgrada Ujedinjenih nacija u Njujorku i dr.) i murala (zgrada Opere u Parizu, Metropoliten opera u Njujorku i dr.)

Mark Šagal bio je jedan je od retkih umetnika koji je doživeo da mu slike budu izložene u Luvru (1977), a danas se njegova dela čuvaju u vodećim muzejima i galerijama sveta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti