Spašavanje "Heroj Pinkija" - nemoguća misija?

Sve firme uhapšenog biznismena Dušana Borovice nalaze se u ozbiljnim finansijskim problemima, zbog čega ne trpe samo radnici ovih preduzeća, već i vojvođanska ekonomija.
Sve firme uhapšenog biznismena Dušana Borovice nalaze se u ozbiljnim finansijskim problemima, zbog čega ne trpe samo radnici ovih preduzeća, već i vojvođanska ekonomija.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin navodi da, pored neizmirenih kredita koje potražuje Razvojna banka Vojvodine, problemi novosadske "Dunav grupe agregati" nepovoljno utiču na kompletnu makroekonomsku sliku Pokrajine.

"Značajan deo putarske industrije i poslova održavanja infrastrukture zavisi upravo od Borovicinih preduzeća. Pored toga, rečni saobraćaj zavisi od Dunav grupe agregati, koja ima ogromnu flotu začaurenu u lukama. Ukoliko to uspemo da pokrenemo, ne samo da će se firma oporaviti, već će i transportovani proizvodi biti daleko jeftiniji s obzirom na povoljnosti ovog vida prevoza robe", kaže on.

Rešenje za zdravstvene knjižice na pomolu

Na sastanku sindikalaca, predstavnika menadžementa ovih firmi i pokrajinskih organa obećano je da će radnicima nekadašnjeg "Heroj Pinkija" biti overene zdravstvene knjižice, kao i da će biti formirana radna grupa za dalje pregovore sa državom.

Vasin smatra da dugoročna rešenja treba tražiti u pokretanju poslovanja ovih firmi, jer je sve ostalo samo privremena mera koja je bez perspektive.

"Čaroban štapić za Dunav grupu agregati sigurno ne postoji. Najveći problem nije isplata zarada i drugih obaveza, već nedostatak perspektive ovog preduzeća. Sve ostalo je samo gašenje vatre", kaže on.

Raskid privatizacije malo verovatan

Vasin dodaje da je na sastanku Štaba za vanredne okolnosti dogovoreno da se, ukoliko zatreba, ubuduće angažuju "Pinkijevi" ledolomci, što bi donelo značajna sredstva ovom preduzeću.  Prema njegovim rečima, raskid privatizacije nije realna opcija, budući da su "osnovni elelementi ugovora ispunjeni".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže za Radio 021 da raskid privatizacije nije rešenje, jer Borovica nije taj koji je kupio firmu od države, te bi prenos vlasništva u toj situaciji bio mnogo komplikovaniji.

Angažman Borovice za Bulevar Evrope pod lupom?

Vučević dodaje da će ugovor sa Borovicom vezan za izgradnju Bulevara Evrope biti raskinut, i svaljuje krivicu na bivše rukovodstvo grada što je on uopšte izabran za investitora.

"Pošto je u pitanju javna nabavka, to je pitanje za revizora i, u krajnjem slučaju, policiju. Ne znam da li će Borovica 'progovoriti' u sudskom postupku, ali moj utisak je da je u pitanju samo vrh ledenog brega", kaže Vučević za Novosadski informativni portal.

Direktor nekadašnjeg "Heroj Pinkija" Mašan Ercegović na sastanku je odbacio tvrdnje radnika da u firmi postoji mobing, rekavši  kako "niko od zaposlenih nije trpio posledice", iako je njihove blokade Dunava ocenio kao "nezakonite".

"Od svega toga, dešavalo se jedino da sam ja lično izbacivan iz zgrade preduzeća", tvrdi Ercegović. Na pitanja o zatečenom stanju u "Pinkiju" prilikom kupovine nekadašnjeg novosadskog giganta, Ercegović je kratko odgovorio "pitajte Borovicu".

Predstavnik Razvojne banke Vojvodine Borisav Vujić kaže da su obaveze Borovicinih firmi prema RBV ogromne i da bi vraćanje kredita morao da bude prioritet menadžmenta. Prema njegovim rečima, jedan od mogućih scenarija je i restrukturiranje preduzeća, kao i razne opcije reprograma duga. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Jo

    03.12.2012 23:01
    Nije nego
    Na sastanku sindikalaca, predstavnika menadžementa ovih firmi i pokrajinskih organa obećano je da će radnicima nekadašnjeg "Heroj Pinkija" biti overene zdravstvene knjižice.Inače meni koji sam privatnik od 1994 pre neki dan nisu dali uverenje da overim knjižicu sve dok nisam uplatio dug od 13,20 dinara.E sad ja postavljam pitanje ko će dati pare za njihove knjižice sindikalci,menadžment ili pokrajina.Nama kad je propala bivša firma(Centroslavija)nije bilo pokrajine,sindikalaca nego kapija i ko se kako snadje.
  • radnik DGA

    03.12.2012 20:25
    mobinga na tonu
    "ako neces da ides na bager da radis,neces dobiti ni platu". I gle cuda,ukinuta mi plata za dva meseca. Mobing???,ma jok "DGA". Krsticu,veliko ti hvala.
  • Александар

    03.12.2012 19:04
    Могућа мисија
    Како су даване паре из буџета за Сартид, Заставу, ИМТ, ЕПС,... тако треба да се помогне и овој новосадској фирми.
    Али за почетак од Боровице конфисковати читаву имовину пошто је стечена нелегално.
    Наравно и осталим тајкунима преиспитати имовину и што је нелегалнио стечено одузети, а њих затворити у бајбокану да туцају камен.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti