Dečija bolnica uskoro preuzima sve bolesne mališane noću

Noćno dežurstvo stomatologije u Domu zdravlja biće ukinuto, dok se za noćnu pedijatrijsku službu traži rešenje, kaže član Gradskog veća za zdravstvo Petar Novaković.

Noćno dežurstvo stomatologije u Domu zdravlja biće ukinuto, dok se za noćnu pedijatrijsku službu traži rešenje, kaže član Gradskog veća za zdravstvo Petar Novaković.

- Naredne nedelje zakazan je sastanak sa pokrajinskom sekretarkom za zdravstvo Vesnom Kopitović kako bi se dogovorili o mogućnostima da noćna pedijatrija iz primarne zdravstvene zaštite bude prebačena na tercijalni nivo, kako je to već rešeno u drugim gradovima. To znači da će mališani tokom noći, u slučaju nekog zdravstvenog problema, biti zbrinuti u Dečijoj bolnici.

Nakon što je Republički fond za zdravstveno osiguranje ukinuo plaćanje noćne smene stomatologa u Domu zdravlja, zbog čega pomenuta zdravstvena ustanova mora trenutno ta dežurstva da plaća sama, problem se pojavio i kod plaćanja noćne pedijatrije, koju Fond nikad nije ni plaćao, pa i tu uslugu Dom zdravlja, bez pomoći države, sam finansira. Zbog toga su uputili dopis Gradu, kako bi pronašli rešenje.

- U neposrednim kontaktima sa direktorom Doma zdravlja pre nekoliko dana smo se dogovorili da noćna pokrivenost stomatološke službe od 22 do 6 časova treba da se ukine. Možda to u prvom momentu deluje grubo, ali imam prostu argumentaciju, a to je da ni najrazvijenije zemlje koje po glavi stanovnika za zdravstveni sistem izdvajaju preko 1.000 evra, u odnosu na naših 250 evra, nemaju noćnu stomatologiju. Dakle, moramo biti objektivni i realni, jer mi nismo toliko finansijski jaki da možemo i taj segment noću da obezbedimo - istakao je Novaković.

S druge strane, napomenuo je značaj postojanja pedijatrijske službe tokom noći, jer je to osetljiva populacija koja na raspolaganju mora da ima 24 sata zdravstvenu pomoć.

  • zaposlen u decijoj bolnici

    17.12.2012 21:41
    Uvek mi je strasno bilo kada su nocu vracali pacijente. Verujte mi, moji se opiru. Nije tesko, treba prepisati kako su drugi uradili. I jos nesto, nova zgrada prokisnjava. Valjda da obelezi 6 meseci od otvaranja. A upotrerbna dozvola?
  • 13.12.2012 17:46
    replika na doktrora
    U Beogradu dežura Institut na N. Beogradu i Klinika u Tiršovoj, naizmenično psrnim i neparnim danima!!!! Domovi zdravlja NE DEŽURAJU NOĆU, niti pedijatri dežuraju u HITNOJ!!!
    Isti je slučaj u Kragujevcu i Nišu!!!

    Navedene Zdravstvene ustanove trcijalnog su tipa kao i Novosadska,pa dežuraju...
  • lekar

    12.12.2012 17:49
    Odluka da se sva bolesna deca preusmeravaju u Dečiju bolnicu ishitrena i neodgovorna Da li ti koji su doneli takvu odluku znaju koliko lekara dežura u Dečijoj bolnici i koliko teško bolesna dece leži (uključujući i decu na Intenzivnoj nezi, onkologiji i drugim odeljenjima ) o kojima treba da brine ista ekipa lekara koja treba sada da u prijemnoj ambulanti pregleda svako dete sa teritorije Novog sada i šire koje se nakašlje ili dobije povišenu temperaturu.
    To ja naprosto nemoguće.
    Nije istina da u drugim većim gradovima ne dežuraju noću pedijatri. I u beogradu i u Nišu u hitnoj službi dežuraju pedijatri koji prave triažu pacijenata.
    Ponovo se zaboravlja šta je tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Ne mogu isti lekari vršiti najsofisticiraniju dijagnostiku i lečenje i pregledati u isto vreme svaku upalu grla.
    Potpuni apsurd!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti