Pokrajina se uključuje u reorganizaciju EPS-a

Skupština Vojvodine jednoglasno je večeras izglasala predlog da se predstavnici Pokrajine i sindikata Elektrovojvodine uključe u razgovore o procesu reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS).
Skupština Vojvodine jednoglasno je večeras izglasala predlog da se predstavnici Pokrajine i sindikata Elektrovojvodine uključe u razgovore o procesu reorganizacije Elektroprivrede Srbije (EPS).

Vršilac dužnosti direktora Elektrovojvodine Srđan Kružević poslanike je na vanrednom zasedanju upoznao sa nacrtom reorganizacije EPS-a koji predviđa i preuzimanje privrednog društva Elektrovojvodina.

Prema njegovim rečima, model koji je predložio EPS kao polazne osnove za reorganizaciju, a koji je usvojila Vlada Srbije, predviđa da Elektrovojvodini bude oduzeta imovina, prihodi od prodaje i distribucije električne energije, kao i smanjenje broja zaposlenih. "Ne mogu da kažem da je model poguban, ali ostavlja za sobom određene posledice koje su prilično ozbiljne", rekao je Kružević i ocenio da bi se Elektrovojvodina sa skoro 3.000 radnika na taj način "svela na nivo kioska".

Dodao je da bi građani Vojvodine i Novog Sada na taj način godišnje bili uskraćeni za 600 miliona dinara, koliko iznose fiskalne obaveze Elektrovojvodine, a stalo bi i preko 150 investicija koje se trenutno realizuju u Pokrajini. "Elektrovojvodina je stvarana 54 godine, a mene je Vlada Srbije postavila na ovo mesto da nešto stvaram, a ne da gasim, i ja to sigurno neću nikada dozvoliti", rekao je Kružević i dodao da nije konsultovan prilikom pravljenja plana restruktuiranja EPS-a.

Vojvođanska sekretarka za energetiku Nataša Pavićević Bajić rekla je da se Pokrajina zalaže za model reorganizacije kojim bi se zadržalo više operatera električne energije i da to predviđa Zakon o energetici, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU. "Vlada Srbije je 11. novembra donela zaključak da prihvati polazne osnove centralizovanog modela koji podrazumeva postojanje jednog snabdevača i jednog operatora i nekoliko privrednih društava koje će se baviti trgovinom, električnom energijom i ugljem", rekla je ona. Ocenila je da bi u slučaju da Elektrovojvodina izgubi status privrednog društva, to bio jako veliki gubitak i automatski bi kompanija izgubila licencu, pa čak i mogućnost da bude javni snabdevač električnom energijom.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović rekao je da je uloga koju Elektrovojvodina ima od velikog značaja za AP Vojvodinu i bilo bi dobro da predstavnici Skupštine i Vlade Vojvodine budu uključeni u proces restrukturiranja EPS-a. "Elektrovojvodina prema visini ukupnog prihoda spada u jedno od deset najvećih preduzeća u Srbiji. Ako predstavnici svih parlamentarnih grupa budu uključeni u ovaj proces mi ćemo odluku Skupštine Srbije podržati", rekao je Mirović.

Sindikalna organizacija Elektrovojvodine i Srđan Kružević danas su ocenili da je model reorganizacije EPS-a "necelishodan i neracionalan" i zatražili da on ne bude primenjen. U zajedničkoj izjavi sindikata i direktora navodi se da bi EPS trebalo reorganizovati ne tako da to bude jedno centralizovano preduzeće, kako se predlaže, već da se formira pet operatera distributivnog sistema i pet javnih snabdevača.
  • Peca

    18.12.2012 08:31
    ojadi,zavadi, pa da vladamo!
    Nazivi tipa; Vojvodina, Novi Sad, Srbija, Evropa, Srem, Bulevar Oslobodjenja itd koji se spominju u komentarima, su za mene geografski pojmovi. Nije meni nista skrivio onaj, jadan iz Beograda, Kragujevca ili Nisa i ja sam jadan u Novom Sadu. Krivi su politicari, svi iz licnih interesa. Da nam TITO nije umro, ne mogu da se otmem utisku, nalazili bi se na spisku EU odma posle Francuske i komentarisali bi na koje egzoticno ostrvo otici na godisnji odmor, a ne na koje su nasi politicki nesretnici izneli novce i jos nesretniji kupili diplomu.
    Sto se Elektrokorupcionaske teme tice, to je ocito zamagljavanje ulicnih prozora, dok karavani prolaze.
  • GRBAVICA

    17.12.2012 22:03
    ELEKTROVOJVODINA
    Joj "MONTER", pa još bosanac.....
  • Monter

    17.12.2012 06:04
    Ovaj sa Grbavice je sigurno dosao preko neke stranke u EV cim zna sta je moj posao ali je pitanje zasta ON prima platu ?! Verovatno ga je doveo lazni doktor da podrzi Canka i njemu slicne !!! Da nisi i ti sa Havaja stigao u EV ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti