"Vojvođani ne postoje"

Ekstremistički pokret "Dveri" poručio da se zalaže za ukidanje autonomije Vojvodine, jer će to, prema njihovom mišljenju, predstavljati i ukidanje separatizma u pokrajini.
Ekstremistički pokret "Dveri" poručio da se zalaže za ukidanje autonomije Vojvodine, jer će to, prema njihovom mišljenju, predstavljati i ukidanje separatizma u pokrajini.

Jedan od osnivača "Dveri" i član starešinstva tog pokreta Boško Obradović je rekao da su "Dveri" pokrenule "najznačajniju političku ideju u Srbiji u poslednjih dvadesetak godina", a to je ukidanje, kako je kazao, politički nepotrebne i ekonomski neisplative autonomije Vojvodine.

"Ukidanjem autonomije Vojvodine predstavljaće ujedno i ukidanje svakog vida separatizma na ovim prostorima", rekao je Obradović. On je dodao da je suština kampanje za ukidanje autonomije Vojvodine u tome da "svaki Srbin kad se probudi ujutru nema nikada više dilemu da li je Vojvođanin ili Srbin", jer , kako je rekao, "Vojvođani ne postoje i neće nikada ni postojati".

Poverenik "Dveri" za severnu Srbiju Ivan Kostić je kazao da bi se ukidanjem autonomije Vojvodine ukinula i pokrajinska administracija a, kako je kazao, Banovina koja je ponos Novog Sada bila bi sedište ministarstva poljoprivrede.

Akademik Kosta Čavoški je, obrazlažući zašto po njegovom mišljenju ne treba da postoji autonomija Vojvodine, rekao je da slične autonomije ne postoje ni u zemljama koje su mnogo veće od Srbije i u kojima postoje i istorijski razlozi za formiranje autonomija.

"Zašto u Francuskoj nema autonomija, kada i istorijski imaju i Korziku i Baskiju i Bretanju, zato što znaju da su autonomije nepotrebne i da su jači jedinstveni. Ni u Hrvatskoj niko ne pomišlja na autonomije iako imaju i Istru i Baranju, samo se kod nas priča o autonomiji Vojvodine iako za to ne postoji nikakvo istorijsko utemeljenje", rekao je Čavoški.

On je kazao da Vojvodina u Hazburškoj monarhiji nikada nije imala teritorijalnu autonomiju, već samo personalnu, koja se odnosila na crkvu i školu i da je prvi put teritorijalnu autonomiju dobila 1945. godine.

Na tribini je rečeno da se u Srbiji stvara "veliki patriotski blok" koji se protivi pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, a koji čine DSS, SRS, "Dveri" i patriotski pokreti, pozvavši sve članove tog bloka da se pridruže "Dverima" u borbi za ukidanje autonomije Vojvodine.

Komentari 203

  • Pocrnogorice

    19.02.2018 10:49
    obradovic.marko1991@gmail.com
    "Crnogorci su se uvek izjasnjavali kao Srbi dok im nije polako nametnuto da se nazivaju Crnogorci sto je podrazumevalo nesto potpuno drugacije od..."

    Crnogorci se nikada nisu izjasnjavali kao Srbi. Crnogorci su pocrnogorceni Vlasi, Albanci, Turci, Romi, Kurdi i Arapi.

    U Crnoj Gori zivi preko 300,000 Albanaca koji se osecaju i izjasnjavaju kao Crnogorci. Od svih naroda na Balkanu upravo Crnogorci imaju daleko najmanje slovenskog porekla. Svega 7.5 Crnogoraca ima slovensko poreklo.

    Cinjenica je da se Crnogorci nikada nisu izjasnjavali kao Srbi. Crnogorci nikada nisu bili, nisu, niti ce ikada biti Srbi. 50% Crnogorskih plemena ima albansko i vlasko poreklo. Medju njima je i pleme Kuci.

    Crnogorski Balsici i Crnojevici su bili vlaskog i albanskog porekla.
  • Pocrnogorice

    19.02.2018 10:22
    obradovic.marko1991@gmail.com
    Crnogorci se nikada nisu izjasnjavali kao Srbi
  • 30.05.2013 13:10
    NM
    Vojvodina je uvek bila autonomna pokrajina, tj. od kako znam za sebe. Ali bez obzira na sve, volimo nasu zemlju Srbiju kao zenicu oka naseg. Radujemo se svakoj pobedi srpskog predstavnika ili srpske reprezentacije. To je sada nesto drugo sto nas svi popreko gledaju zbog nase tolerancije prema manjinama. Vojvodina je uvek bila utociste za mnoge narode i narodnosti. To ce uvek tako ostati. Po tome smo poznati i zbog toga uvek popreko gledani. Ali ma koliko nas mrzeli, mi cemo uvek voleti Srbiju, nasu zemlju. Cak i vise od svih drugih zajedno. Vojvodina je deo Srbije i uvek ce to ostati, ma sta ko drugi kazao. Ne moze se cerka nikada odvojiti od svoje majke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti