Novosadski rezervisti do narednog leta bogatiji za 250.000 dinara?

Predstavnici novosadskih udruženja ratnih vojnih veterana očekuju da Evropski sud za ljudska prava potvrdi presudu prema kojoj je Srbija u obavezi da do maja 2013. isplati zaostale dnevnice pripadnicima rezervnog sastava vojske.
Predstavnici novosadskih udruženja ratnih vojnih veterana očekuju da Evropski sud za ljudska prava u Strazburu potvrdi presudu prema kojoj je Srbija u obavezi da do maja 2013. isplati zaostale dnevnice pripadnicima rezervnog sastava vojske koji su bili angažovani za vreme NATO bombardovanja 1999. godine.

Država je, naime, iskoristila poslednji dan, 28. novembar, kako bi uložila žalbu na presudu suda u Strazburu, pa se očekuje da će konačna odluka biti doneta na završnom ročištu 28. februara naredne godine. Kako za 021 kaže generalni sekretar Saveza ratnih veterana Srbije Željko Vukelić, država ima mogućnost da potraživanja rezervista isplati u ratama, ili kroz oslobađanje od plaćanja objedinjene naplate.

"Prema presudi, prvo bi trebala da usledi pogodba države, koja će ponuditi reprogram dugovanja. Postoje takve ideje, da se veterani oslobode plaćanja računa, ili da im novac bude isplaćen u tri rate, kako ne bismo previše opteretili državni budžet", navodi on.

Četvrt miliona dinara za pun staž

Vukelić dodaje da nije poznato koliko Novosađana ima pravo na isplatu dnevnica, jer još uvek nisu sabrani podaci ukupno tri gradska udruženja ratnih veterana, ali navodi da je u pitanju nekoliko hiljada ljudi.

Oni koji su sve dane bombardovanja proveli u rezervnom statusu, prema prvobitnoj presudi u Strazburu, ostvaruju pravo na 250.000 dinara. Međutim, moguće je da će ta suma biti i veća, ukoliko se prihvate žalbe advokata veterana Srđana Aleksića, koji je tražio i nadoknadu na osnovu kursne razlike, inflacije i kamate.

Ukoliko presuda bude potvrđena krajem februara, država Srbija će imati šest meseci da rezervistima isplati ono što im duguje. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Vukovarac

    18.12.2012 23:40
    Jos jedan dokaz
    Znaci ipak priznajete da ste ucetsvovali u agresiji na Hrvatsku i BiH.
  • as

    18.12.2012 18:25
    los narod
    Sta vi brinete za drzavu sto mora da isplati zasluzenim rezervistima?Samo je politicarima dozvoljeno da je pljackaju i kraduckaju.
  • zorann

    18.12.2012 18:06
    a zakletva drzavi....
    mislim da je ovo glupost,sta uraditi sa redovnom vojskom, koja je bila prisutna na Kosarama,non-stop 24 sata,sta uraditi sa onima koji su imali radnu obavezu po firmama gde su zaposleni...bolje te pare ako se budu isplacivale,podeliti onim porodicama cija su deca ,ili poginula ili su ranjena tokom agresije...najvecu frku podizu oni koji su sedeli,kao sto je neko napisao,po salasima i opijali se...sad svi traze nesto...alo srbi...zar su nasi preci,ratovali zbog dnevnica...tesko li se nama ,od ovoliko patriota..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti