Peticija za uvođenje statusa roditelj-negovatelj

Roditelji dece obolele od retkih bolesti iz novosadskog udruženja "Život" pokrenuli su inicijativu za uvođenje statusa roditelj-negovatelj, kako bi se izborili za pravo na bolovanje i posle pete godine deteta.

Roditelji dece obolele od retkih bolesti iz novosadskog udruženja "Život" pokrenuli su inicijativu za uvođenje statusa roditelj-negovatelj, kako bi se izborili za pravo na bolovanje i posle pete godine deteta.

Za pokretanje izmene zakona, potrebno im je 30.000 potpisa. Roditelji trenutno nemaju pravo na duže bolovanje, iako je njihovoj teško bolesnoj deci potrebna stalna nega.

Bojana Mirosavljević iz Udruženja "Život" i majka devojčice Zoje, obolele od retke, Batenove bolesti, kaže da inicijativom za priznanje statusa roditelj-negovatelj žele da spreče da deca u situacijama teške bolesti i invaliditeta, budu nužno izmeštena iz svojih porodica.

"Podržavanje jednog roditelja i priznavanje tom roditelju statusa koji se priznaje hraniteljima, izuzetno je važno za teško bolesnu ili decu sa invaliditetom, kojima je za oporavak ili dostojanstven život preko potrebno da ostanu da žive u svom domu i s članovima svoje porodice", navodi ona.

Da bi predlog ušao u skupštinsku proceduru, neophodno je da se sakupi 30.000 potpisa, a svoje ime i prezime je za manje od mesec dana na peticiju stavilo više od 15.000 građana.

Peticija za pomoć roditeljima može se potpisati na internet stranici www.zivotorg.org, a rok za predaju potpisa je četvrtak.

  • Dragan Stanisavljevic

    13.02.2013 14:10
    borba za zivot
    I ja imam cerkicu sa sto posto telesnog ostecenja i morao sam da napustim posao radi toga jer nisam zeleo da je dam u dom i apsolutno podrzavam ovu akciu u svakom smislu
  • 27.01.2013 12:49
    Gde se potpisuje peticija? Iz Zajecara sam.
  • Ivan

    19.12.2012 09:30
    odmah potpisujem
    odmah potpisujem.
    potpiši i ti što ovo čitaš ne budi lenj!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti