Končar: Vojvodini autonomije koliko "otme"

Istoričar Ranko Končar izjavio je da će Vojvodina od Srbije dobiti onoliko autonomije koliko uspe da "otme".

Istoričar Ranko Končar izjavio je da će Vojvodina od Srbije dobiti onoliko autonomije koliko uspe da "otme".

"Stara misao da će Vojvodina u državno-pravnom smislu dobiti samo ono što otme, veoma je aktuelna i danas", rekao je Končar u Skupštini Vojvodine, na promociji knjige Miroslava Ilića "Vojvodina direktno".

On je ocenio da se Vojvodini već 20 godina pokušava nametnuti duboko konzervativna, nacionalistička matrica.

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da se pune 24 godine ideja autonomije Vojvodine ponižava, ali je ocenio da je ta ideja uprkos svemu preživela što svedoči o tome da ona ima "vitalnosti i života".

"Vojvodina je istorijska pokrajina, a rasprava o tome da li je Novi Sad glavni grad ili je sedište pokrajine je idiotska. To je nasilje nad razumom", kazao je Boarov. On je ocenio da je u toku politička, ekonomska, kulturna, obrazovna, civilizacijska devastacija Vojvodine.

Autor knjige Miroslav Ilić ocenio je da bi u Vojvodni trebalo da se raspiše referendum, na kojem bi se građani izjasnili o tome kakvu autonomiju pokrajine žele. "To nije secesionizam, već odgovor na pitanje kako bi ova država Srbija trebalo da izgleda", rekao je Ilić.

  • ns

    19.12.2012 20:50
    dragi anonimus iz Banata upravo je u tome razlika između srbije i Vojvodine, ova prva ne da drugoj da se osamostali a unutar Nezavisne Države Vojvodine Banat bi imao pravo da se, ukoliko želi i ima interesa, odvoji od matične države. Shvatite jednom redovni hejteri da je srbija = beograd a Vojvodina = Vojvodina, evropska regija
  • 19.12.2012 18:06
    Anđelka
    @ nSS - zašto ste se "vi" našli prozvanim? Koji ste to "vi"? Ima "vas" više? Kojem Bogu se vi molite? Moj i "vaš" Bog nije isto. Moj Bog nije zlatno tele. Bojte se Boga i ne govorite njegovo ime uzalud.
  • ZoranNS

    19.12.2012 17:35
    Sa Vojvodinom su ravni samo oni
    Sa Vojvodinom su ravni samo oni koji svoje obaveze ipunjavaju iznad 90 posto, kako poreza tako i svih davanja. Srem, Banat, od kada ste/smo pod Beogradom kažite šta je kod vas investirano, a pod Novim Sadom imali ste željeznicu, puteve, ulaganja u fabrike, Mitrovica je imala par giganata koji su bili debeli gubitaši ali ih je Vojvodina izdržavala sa par hiljada zaposlenih, šta sada imate, ko sada brine o vama, niko, osim par izdajica i ulizica. Sa nama su Ravni oni koji plaćaju obaveze preko 90 posto a toga u Srbiji nema, mada Srbiju obožavaju, dali bi život za nju, ali samo dok ne treba tu državu finansirati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti