Razvijen softver za brzu komunikaciju građana i gradskih preduzeća

Novosadsko preduzeće "Magrathea" razvilo je softver pod nazivom KIS (komunalni informacioni sistem) koji omogućava jednostavnu i pravovremenu komunikaciju između gradskih preduzeća s jedne i građana, odnosno lokalnih medija s druge strane.

Novosadsko preduzeće "Magrathea" razvilo je softver pod nazivom KIS (komunalni informacioni sistem) koji omogućava jednostavnu i pravovremenu komunikaciju između gradskih preduzeća s jedne i građana, odnosno lokalnih medija s druge strane.

Komunikacija je putem sms poruka, mejla ili telefona. Informacije su iz domena rada javnih i javno-komunalnih preduzeća, opštine i opštinske uprave, a tiču se urgentnog ili pravovremenog informisanja građana.

To znači da npr. Vodovod može na osnovu rasporeda redovnih radova na vreme da obavesti samo grupu građana kojima će voda biti isključena, a može i da šalje urgentne poruke. Sistem ne zahteva zapošljavanje novih radnika niti nabavku novog hardvera, jeftin je i lak za ugradnju i može brzo da se integriše. Plan je da na projektu budu angažovani već zaposleni u opštinama ili preduzećima i da se potom obuče za korišćenje sistema.

Srce sistema čini baza podataka sa podacima građana koji se prikupljaju na dobrovoljnoj osnovi. Kada operater unese u aplikaciju informaciju, građani koji su njom obuhvaćeni (npr. isključenje grejanja u Kraljevića Marka od 1 do 10) dobijaju sms, mejl ili poziv iz telefonskog centra, ali samo ako su se unapred prijavili da žele da dobijaju ovakve vesti. Sistem je podešen tako da se lako mogu odabrati ulice i brojevi, parna ili neparna strana ulice, delovi naseljenog mesta, celo mesto ili cela opština. Tako će građani u svakom trenutku i na svakom mestu biti blagovremeno informisani o stvarima koje su im od značaja.

- Magrathea je prva kompanija u Srbiji koja je razvila ovaj softver, a pomenuti sistem je zaštićen u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine i takođe je patentiran u inostranstvu. Sistem predstavlja trenutno HI tech ponudu u ovoj vrsti softvera koji se proizvodi u svetu. Slobodno mogu da kažem da u zemljama EU i ostalim razvijenijim zemljama sveta nema softvera koji je bolji od ovoga - kazala je za 021 PR menadžer Dušica Blažić.

Inače, "Magrathea" je nedavno razvila i softver "Sistem 48 sati" koji besplatno nudi lokalnim samoupravama, a koji omogućava brzo i lako rešavanje komunalnih problema građana.

  • Buba

    21.12.2012 09:42
    Darivanje..
    U ime svih nas poreskih obveznika koje maltretira Fond za zdravstvo po pitanju izdavanja markica za overu zdravstvenih knjižica, molimo entuzijaste da poklone i Fondu jedan sistem u cilju potpune komunikacije i informisaja sa Poreskom upravom, jer verujemo da će bolje funkcionisati od "semafora" koji imaju i koji malo-malo pa ne radi kako treba, a sve preko naših leđa..
  • a ha ha

    19.12.2012 21:37
    KIS, MIS i GIS al samo u pokušaju!
    Ovo što u našim firmama zovu kao GIS, MIS ili KIS je smešno! Proučite malo kako rade GIS firme u Americi , Kanadi, koliko obimne, ažurne i precizne podatke imaju o svakoj parceli... koordinati... katastarskoj opštini...

    Kod nas za uknjižbu treba da prođe 3 godine od predatog zahteva! :)
  • Paja USA

    19.12.2012 18:42
    Zasučite rukave
    U zemlji u kojoj su svi selektori fudbalske reprezentacije i u kojoj se svi u sve razumeju, tu su i svi programesri ili makar stručnjaci za IT! Pa ako vam se ovo ne sviđa i mislite da možete bolje, onda zasučite rukave i napravite VI nešto bolje, pa onda to i prodajte! Nemojte da kritikujete nešto što niste ni videli kako radi (makar ja nisam našao link do ovog softvera). Ni meni se ne svidja gomila stvari, ali ja ne mogu bolje, iako sam programer već 25 godina, od toga više od dve decenije u USA. Dakle, umesto sujete i kompleksa koje ste pokazali, napravite VI nešto pa izađite na crtu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti