Pao na ledu i dobio milion dinara odštete

Novosadskoj "Čistoći" blokiran je račun pre nekoliko dana kako bi šezdesetogodišnjem Stevanu M. isplatila odštetu.
Novosadskoj "Čistoći", na osnovu sudskog naloga, blokiran je račun pre nekoliko dana kako bi šezdesetogodišnjem Stevanu M, koji se 2009. povredio prilikom pada na snegu i ledu, isplatila odštetu od 944.441,68 dinara.

Ovaj Novosađanin se povredio kada je prelazio preko pešačkog prelaza na Bulevaru oslobođenja, a za čije čišćenje je bila zadužena "Čistoća", i njegov advokat Zoran Ivanović kaže da je isplaćena suma čak manja od prvobitne presude, ali i da je "Čistoća" mogla da se nagodi i izbegne ovolike troškove.

- Moj klijent radi na pijaci i zbog povrede nije mogao da radi šest meseci, a oni su krivi jer nisu radili svoj posao i očistili prelaz. Nekima ovo izgleda kao velika suma, ali čovek je išao na rehibalitaciju godinu dana i nije mogao da radi mesecima. Kad se sve uzme u obzir, mogu da kažem da je ovo realna suma - navodi Ivanović.

Ovo nije usamljen slučaj i svaki Novosađanin prema zakonskim propisima ima pravo da tuži Zimske službe ako nisu očistile sneg i led, a pri tome mu je naneta šteta. Nadležni u gradskim preduzećima potvrđuju da svake godine dobijaju tužbe zbog povreda koje građani dobiju usled padova tokom zime.

- JKP "Put" je samo ove godine dobio oko stotinu tužbi građana zbog oštećenja vozila ili povreda usled rupa na putu ili snega i leda. Nekada bude više, nekada manje tužbi, a ne budu sve u korist građana. U slučaju presude sud određuje sumu koju treba isplatiti, tako da se ne može reči koliko u proseku dobijaju za naknadu - kaže Jelena Stojsavljević iz "Puta".

- Za razliku od ujeda pasa koje su opteretile kolege iz "Čistoće" i gde ima velikih sumnji u nameštanja, tužbe zbog padova na ledu nisu toliko rasprostranjene iako ima dosta lažnih prijava. Zahvaljujući dobrim advokatima uspeli smo da oborimo dosta postupaka - kaže Ivan Nožinić iz "Zelenila".

U gradskim preduzećima kažu da preovlađuju tužbe Novosađana zbog pada na ledu, jer je tu za pokretanje postupka dovoljno da postoje dva svedoka i nalaz lekara. U preduzećima kažu i da građani dobijaju uglavnom po nekoliko stotina hiljada dinara naknade u slučaju da sud presudi u njihovu korist.

  • 20.02.2013 08:20
    Nasa posla,
    Slazem se da gracka cistoca treba da radi svoj posao ali bi pitao tog gospodina dali je ocistio sneg ispred svoje zgrade sto je po zakonu obavezan i ko ce da plati ostetu ako neko tu padne i povredi se.
  • dario

    23.12.2012 21:35
    Resenje je jednostavno.Otkaze svima koji su višak u čistoći i došli preko partijskih poznanstava. Drugo, neka oni koji imaju prilično lepe plate i rade svoj posao,pa će ovoga biti manje. Država je nemilosrdna prema građanima u kontekstu zakona koji se mora postovati,pa mi nije jasno zasto je problem kada građani zahtevaju od drzave da se postuje zakon..Ovakvih primera će biti sve više, jer su ljudi shvatili da drzava nije nedodirljiva
  • Slusalac

    23.12.2012 21:24
    Moguce je ali nije posteno.
    Slazem se sa konstatacijom da osoba mora da ima kartu da bi naplatila osiguranje za nastalu ili izmisljenu povredu,ali slozice te se da veliki broj gradjana ima nekakvu pokaznu kartu tako da je zloupotreba i kad su busevi i javni prevoz u pitanju moguca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti