Noćna dežurstva pedijatara preuzima Hitna pomoć

Noćno dežurstvo pedijatara biće prebačeno u Hitnu pomoć, pošto odlukom Ministarstva zdravlja pedijatrijska služba u Domu zdravlja može da radi samo tokom dana.
Noćno dežurstvo pedijatara biće prebačeno u Hitnu pomoć, pošto odlukom Ministarstva zdravlja pedijatrijska služba u Domu zdravlja može da radi samo tokom dana.

 

Član Gradskog veća za zdravstvo dr Petar Novaković kaže da bi noćna dežurstva Zavod za hitnu pomoć trebalo da preuzme krajem februara, a za to je potrebno da Ministarstvo odobri zapošljavanje novih lekara.

"Kada će se tačno to dogoditi zavisi od Ministarstva zdravlja, koje treba da odobri dovoljan broj pedijatara i medicinskih sestara za neophodnih sedam timova koji će tokom noći brinuti o deci", navodi dr Novaković i ističe da će do tada pedijatri nastaviti da dežuraju u Domu zdravlja.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo dr Vesna Kopitović kaže da po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, hitna medicinska služba mora da pruži deci pomoć i noću. Prema njenim rečima, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo je amandmanima koji su nedavno usvojeni u Skupštini Srbije dobio mogućnost da utiče na kadrovsku politiku što će, kako ona kaže, olakšati rešavanje ovog problema.

"Mislim da će naše rešenje uroditi plodom. Cilj je da deci pružimo mogućnost da noću mogu da budu zbrinuta u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a da ona deca koja imaju indikaciju za prijem u bolnicu budu upućena u tercijalnu ustanovu", objašnjava Vesna Kopitović.

Kao veliki problem, dr Novaković ističe to što Novi Sad nema opštu gradsku bolnicu, te da se zbog toga stvara lista čekanja u Kliničkom centru Vojvodine i na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Iz tog razloga, Novaković kaže da su razgovarali sa upravnikom Vojno medicinskog centra u Petrovaradinu i da je u planu da se ta ustanova integriše u zdravstveni sistem Novog Sada, jer imaju prostor i opremu koja bi mogla da se koristi u svrhu opšte bolnice. (Suzana Stojićević)

  • pacijent

    26.12.2012 15:52
    Nema nama pomoći!
    Onolika zgrada poliklinike zvrji prazna od 13 h do narenog jutra do 7 h a mi treba da se tučemo kad zakazujemo i da se mislimo gde treba sad koga voditi kod lekara! Svašta! Marija Terezija bila žena za primer ostali užas!
  • 26.12.2012 13:17
    Molim Deda Mraza...
    ...da Novom Sadu pokloni: jednu opštu bolnicu sa jednim treznilištem i jedan hospis / ustanova gde se na način dostojan čoveka zbrinjavaju osobe koje boluju od neizlečivih bolesti/!!!Ko u čuda veruje, taj čuda i stvara.
  • ns

    26.12.2012 12:54
    koja stoka gleda na lečenje dece kao na isplativ ili neisplativ posao, voleo bi ministarkinoj deci nešto da se desi u sred noći i da je odbiju za lečenje, jeste malo morgen ona je svoju decu rešila a našu ko j**e stvarno sramota, stoka srbijanska kad ćemo se više otcepiti i sami sebi graditi i rušiti, donositi odluke i ukidati

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti