Festival srpskog izvornog pevanja i sviranja na starim instrumentima

Prvi festival izvornog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima Srba u Vojvodini održava se u subotu 29. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Prvi festival izvornog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima Srba u Vojvodini održava se u subotu 29. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.

Kako je najavljeno, na ovom festivalu će se predstaviti najbolji učesnici svih oblika srpskog izvornog pevanja i sviranja na starim instrumentima.

- Naša je želja da Novi Sad postane grad koji je čuvar srpske tradicije i izvornog stvaralaštva na teritoriji Vojvodine. Objedinićemo na jednom mestu kroz ovaj festival koloritet koji postoji kod Srba u Vojvodini, kao što su različitost običaja, narodne nošnje, sviranje na narodnim instrumentima, pevanje izvornih narodnih pesama i drugo - rekao je predstavnik udruženja "Zvuci s' kamena" Vladimir Bajić koje je organizator ove manifestaciju čiji je naziv "Sabor u Vojvodini".

Pomoćnik gradonačelnika Vanja Vučenović rekao je da Grad podržava različite kulture i tradicije, a da je vreme da srpska istorija i tradicija dođu na dnevni red upravo kroz ovakve projekte. On je dodao da će sledeće godine podrška sigurno biti na većem nivou.

Članica Gradskog veća za kuluru Milanka Brkić je potvrdila da će se sledeće godine potruditi da daju još veću podršku, jer prethodni saziv Gradskog veća nije video značaj ove manifestacije za Novi Sad.

- Tradicija je veoma bitna, a ovde je reč o pravoj tradiciji koja služi tome da očuva određene modele mišljenja što je beskrajno važno, jer ćemo na osnovu toga moći da rešavamo probleme sa kojima će se civilizacija u budućnosti susretati. Pored mnoštva festivala i manifestacija u našem gradu, veoma je bitno predstaviti i tradiciju Srba iz Vojvodine i jako je značajno što će se na festivalu predstaviti stvaralaštvo Srba starosedelaca, kao i svih onih koji su se tokom vremena doseljavali i čuvali svoju specifičnost - smatra Brkićeva.

Početak subotnje manifestacije je u 19h.

  • Novosadjanka

    27.12.2012 21:36
    Jovandeka - pravopis
    Ja sam za vl. Lukijana Musickog, a Vi i dalje prihvatajte sta Vam je volja.

    Pametnom coveku i komarac je muzika, a nekome ne pomaze ni sinfonijski orkestar, mada je ovaj drugi daleko ispred - po zvucnosti.
  • jovandeka

    27.12.2012 20:05
    pravopis
    Jednačenje suglasnika po zvučnosti...i obezvučavanje...je nešto...što ste izgleda propustili u školi.
  • Novosadjanka

    27.12.2012 18:32
    @Jovandeka - organizator
    Pravoslavne vere,rodjena u Novom Sadu, i moj otac i moja majka i njihovi roditelji i prababa i pradeda........

    A sto se tice " srbski ili srpski" : Драга браћо Срби и сестре Србкиње,

    Зашто Србски а не Српски?
    Зато што придев српски није од именице СРБ већ од речи СРП (алатка за кошење).
    Зато што српкиња није из Србије него из некакве митске земље српова - Српије. Само су Србин и Србкиња из Србија.
    Зато што је једино Србство реч која казује суставство и суштину Срба, а не српство. Српство означава као што смо рекли суштину оруђа за кошење тј. СРПА!
    Ако се говори "П" уместо "Б" због лакшег изговора и самим тим тако и пише (што је потпуно невероватно - ко је тај који је могао да измисли правило да се због "ЛАКШЕГ ИЗГОВОРА"?! мења суштина и име народа? Ко има право да тако нешто уради и прогласи?) како то да се онда и следећи примери не пишу овако: граДСки - граЦки, свеТСки - свеЦки, нађите још примера....

    Чак је и Вук након његове реформе дозволио да остане "србски", али је то крајем 19. века промењено


    Ево шта је вл. Лукијан Мушицки написао Вуку Караџићу: “…србски, Србкињa мoрa oстaти… И Нeмци кaжy Хaбсбyрг, и ми љyбкo a нe љyпкo… Дa знaм дa ћeтe пeчaтити Српски, a нe Србски, рaсписивao бих нa свe стрaнe и викao из пeтних жилa дa вaм нe дajy ни крajцaрe.”

    Новине србске 1813. година

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti