Usvojen budžet grada, opozicija tvrdi da je "parazitski"

Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su budžet za 2013. godinu, u visini od 21,3 milijarde dinara.  

Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su budžet za 2013. godinu, u visini od 21,3 milijarde dinara.

Usvojeni budžet je za 9,1 odsto manji u odnosu na prošlogodišnji. Za predlog budžeta glasao je 41 odbornik, 14 odbornika je bilo protiv i jedan nije glasao.

Usvajanju je prethodila rasprava u kojoj su odbornici opozicije kritikovali predlog budžeta, ističući da ne odražava stvarno stanje stvari u gradu ili da je prepisan od nekih prethodnih godina i da "ne nudi ništa novo". Odbornik opozicione Demokratske stranke Borislav Novaković kaže da budžet nije ni socijalni, ni razvojni, već parazitski, jer počiva na porezima.

"Gradska uprava živi od toga što zavlači ruke u džepove onih Novosađana koji žive u relativno dobrim firmama i koje mogu da isplaćuju porez na dohodak. Normalno bi bilo da se budžet puni od naknada za uređenje građevinskog zemljišta, od prodaje građevinskog zemljišta, od stranih investicija, dakle od kreativnog dela politike", objašnjava Novaković.

Gradonačelnik Miloš Vučević kaže da su izjave prethodne vlasti da je budžet identičan prošlogodišnjem, a pritom neodgovarajući, kontradiktorne, jer oni na taj način osporavaju sopstveni rad proteklih godina.

"Budžet je dobar, budžer je realan i održiv, i svakako će imati određene kvalitete za život građana, a efekti će biti vidljivi naredne godine. Ništa nije prikazano pretenciozno, mi nismo davali nikakve megalomanske izjave. Ovo je realna finansijska pozicija Novog Sada, koja je daleko bolja nego u većini lokalnih samouprava u Srbiji", rekao je Vučević.

Na pitanje novinara da li će najavljena poskupljenja komunalnih usluga, koja su predviđena planom poslovanja pojedinih gradskih preduzeća, stupiti na snagu već u januaru, Vučević je rekao da su to samo predlozi i da nije sigurno da će do toga uopšte doći.

Prema rečima predsednika Gradskog odbora SRS Đurđa Jakšića, budžet je samo nastavak agonije kroz koju je Novi Sad prolazio tokom poslednje četiri godine i ni po čemu se ne razlikuje od onoga što je radio DS. On je dodao da ni odbornici Srpske radikalne stranke nisu glasali za predloženi budžet, jer, kako je kazao, on ne predstavlja realnu sliku stanja u gradu.

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine takođe nisu podržali budžet, jer, kako kaže predsednica odborničke grupe Zlata Peričin, on ima mnogo nedostataka, a jedan od najvećih je zdravstvo, kojem se iz godine u godinu posvećuje sve manje pažnje i novca.

Prema rečima predsednika Skupštine Siniše Sevića, budžet za 2013. godinu je manji za 9,1 odsto, ali će zadržati "investicioni karakter, jer će 45 odsto tog budžeta biti opredeljeno za investicije". On je naglasio da se u ovakvoj situaciji ne može izbeći socijalna komponenta ovog budžeta.

O ulici Slobodana Miloševića

Predsednik skupštine grada Siniša Sević rekao je da je odbijen predlog Srpske radikalne stranke da se na sednici raspravlja o predlogu da jedna ulicu u Novom Sadu ponese ime bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića jer prilikom predlaganja nije ispoštovana zakonska procedura.

"Jedini ovlašćeni predlagač skupštini za raspravu o davanju imena nekoj ulici je Komisija za davanje imena ulicama i javnim ustanovama, a ona se nije sastala i od nje nismo dobili nikakav predlog", rekao je Sević, dodajući da on mora da poštuje zakon.

  • @Sale NS - A njihov je valjao

    30.12.2012 13:16
    Hajde da zavirimo
    Sto ti trebaju novinari, Sale NS?
    Ako sam te razumeo trvdis da su ovi prethodni pravili iste oavkve budzete kao sto prave ovi sadasnji?
    Bice da si apsolutno u pravu.
    Ali, bice i da su ovi sada isto tako kritikovali te iste budzete. I bice daa su bili u pravu. Da nisu bili u pravu ovi sadasnji ne bi prepisivali te budzete nego bi i dalje kritikovali, a da je srece, para i pameti predlagali bi nesto novije, nesto realnije, nesto zivotnije i nesto sto bi ih zadrzalo u prilici da vise takvih budzeta pisu i da ih ovi sto su pukli kritikuju.
    Ovako, ako bude kao sto je bilo plasim se da cemo na kraju nas dvojica praviti novi budzet, mada mislim da ni to nebi donelo srecu ovom napacenom narodu.
    ZAR NE, Sale NS?
  • Stefan

    29.12.2012 11:56
    Opozicija zato i postoji, da mlate praznu slamu i nista vise!
  • NinaNS

    29.12.2012 10:07
    kako da ne
    Trebali su da zakorace i zagrabe vise jel???pa ce naprod otplacivati..kako da ne!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti