"Afera oko RBV pokušaj rušenja pokrajinske vlasti"

Pritisci vezani za istragu poslovanja Razvojne banke Vojvodine, kao i politički pritisci i optužbe na račun Pokrajine u tom pogledu, pokušaj su destabilizacije pokrajinske vlasti, kaže predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor.
Istraga poslovanja Razvojne banke Vojvodine tokom proteklih nekoliko meseci, kao i politički pritisci i optužbe na račun Pokrajine u tom pogledu, ukazivali na pokušaj da se destabilizuje pokrajinska vlast, kaže predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor.

U intervjuu za "Dnevnik" Pastor je ocenio da je "uz sva poniženja koja je vojvođanska administracija pretrpela u toj kampanji", kao rezultat došlo i do gubitka poverenja građana u Vojvodinu i njene institucije.

"Mi smo slušali veoma ozbiljne i teške optužbe s najviših pozicija u Vladi Srbije, koje su onda povlačene uz obrazloženja da je to bilo medijski pogrešno preneto. I tu nije bila na udaru samo RBV, nego i Fond za kapitalna ulaganja", navodi Pastor.

Predsednik vojvođanskog parlamenta dodaje da je zbog toga poljuljano poverenje u pokrajinsku vlast, pa je samim tim pod pritiskom i najavljeno formiranje novog razvojnog fonda. "To svakako ne može da anulira sva ona poniženja i šamare koja smo kao pokrajinska administracija doživeli proteklih meseci zbog RBV, ali mislim i da smo možda tek na početku tih suočavanja s realnošću kojih će verovatno biti sve više i više. I baš zato ima smisla ići u stvaranje razvojnog fonda kako bi se spasilo ono što se spasiti može iz RBV", navodi on.

Pastor dodaje da vojvođanskoj vlasti, ipak, "nije trebala avantura sa RBV".

"Za mene to nikad nije bilo racionalno. Zato što je Razvojni fond, koji smo imali, bio naš autonomni instrument čije poslovanje je uređivano odlukama Upravnog odbora i osnivača, a RBV je deo bankarskog sitema gde pravila poslovanja diktira NBS. A to je ogromna razlika. Naš Fond za razvoj je za deset godina svaki dinar, koji je u njega ušao, okrenuo četiri puta. Imali smo oko šest milijardi ulaznog novca, a nakon deset godina ostvarili smo plasmane u vrednosti od 24 milijarde. Zato mi sad teško pada što smo takav potpuno autonomni razvojni instrument pretvorili u instrument kojim ipak nećemo autonomno odlučivati nego ćemo biti pod tutorstvom. To ne dolikuje ideji autonomije", kaže Pastor.

Nakon najava pojedinih funkcionera SNS da će najavljeno obaranje Statuta APV pred Ustavnim sudom dovesti u pitanje opstanak aktuelne pokrajinske vlasti, Pastor kaže da je moguća korekcija tog dokumenta. To bi bili oni delovi Statuta koji su problematični u odnosu na odluku USS koja je već doneta u odnosu na Zakon o nadležnostima.

  • Aleksandrovcan

    03.01.2013 16:56
    Kratko pitanje
    Da li u te dinare koje je vaš Fond za razvoj za deset godina svaki dinar, koji je u njega ušao, okrenuo četiri puta spadaju i dinari koji su namenjeni za izgradnju vodovoda i kanalizacije u banatskom selu Aleksandrovo?
  • Pop

    03.01.2013 11:38
    Znaci trebalo je dozvoliti da se u banku upumpa 150 miliona pokradenih evra i da se oni ponovo pokradu i da se onda upumpava novih 150 miliona. Ako je neko i mislio da rusi pokrajinsku vlast, pokrajinska vlast mu je sama dala municiju. Sto se tice Neobusa, bilo bi lepo da se po tom pitanju obratite LSV-u koji je preko Hrvatske nabavljao autobuse iz Ceske, a nije hteo Neobusove. Sad isto Djilas sprema sa Ikarbusom u Bg. A Naftagas ga je ugasio jer je na 12000 zaposlenih imao 3600 sefova i raznih direktora. Firma koja pravi benzin je uspela da posluje sa 9 mlrd. gubitaka a sada ima 30 mlrd. profita. Radnici su imali privilegije kao u Kuvajtu, a to sve na tvoj i moj racun. Ne kazem da je ovo sada dobro posto znam gomilu ljudi koja se ubija od posla svaki dana od 0 do 24, ali da je OMV uzeo NIS ne bi ostalo ni ovoliko. Sve bi bilo pod katanac.
  • Metalacrbv

    01.01.2013 20:46
    - prostor i SW
    Treba ispitati ko je i u cije ime uzimao poslovne prostore u zakup za RBV. Ovaj prostor na slici je uzet u zakup za 8.000 Evra mesecno, a 500 metara od ove lokacije zvrji prazan prostor u vlasnistvu RBV-a. Zna se i ciji je prostor u Veterniku uzet u zakup za RBV. Ko je kupovao softver za banku u vrednosti od nekoliko milona evra koji je tehnoloski zastareo i losiji od zamenjenog softvera. Krediti po direktivi iz Pokrajine za koe se znalo da nece biti vraceni su posebna prica. To nije nikakav udar na Pokrajinu spolja. Sami su sebi iskopali rupu u koju ce pasti, nadam se uskoro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti