Vojvodini ipak manje od dva odsto iz NIP-a

Vlada Srbije neće menjati odluku o raspodeli novca za ovogodišnji Nacionalni investicioni plan, tvrdi ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Vlada Srbije neće menjati odluku o raspodeli novca za ovogodišnji Nacionalni investicioni plan, tvrdi ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

To znači da u Vojvodini, novcem iz republičke kase, neće biti realizovano 28 projekata vrednih četiri milijarde, koje je predložila Vlada Vojvodine. Tako ni Novi Sad neće dobiti novac za projekat razvoja optičke telekomunikacione infrastrukture, nadogradnju pristana za prihvat turističkih brodova, te izgradnju savremene škole za decu sa smetnjama u razvoju.

Dinkić kaže da je o finansiranju projekata razgovarao sa pokrajinskim premijerom, Bojanom Pajtićem, te da misli da su se sporazumeli. "Suštinski je četiri milijarde dinara stavljeno u budžet Ministarstva za nacionalni investicioni plan za izgradnju Koridora 10 u Vojvodini. S obzirom da je i pokrajinska Vlada za istu namenu planirala sredstva, ona će sada moći da ih iskoristi za namene za koje želi", kaže Dinkić.   

Ukoliko se odluka Vlade Mirka Cvetkovića ne promeni, to znači da će država u okviru Nacionalnog investicionog plana, ove godine u Vojvodinu uložiti petinu od oko 26 milijardi dinara, kako tvrde u Ministarstvu za NIP, odnosno manje od dva odsto, kako tvrde u Vladi Vojvodine. Iako se u dokumentu Vlade Srbije (http://www.mnip.gov.rs/nip/Repository/Files/Download/ODLUKA%20NIP%202010%20SGLASNIK.pdf), za otprilike tri četvrtine projekata kao direktni budžetski korisnici navode ministarstva na čijem su čelu ministri iz stranke G17 plus, Dinkić to negira.

"Nije to tako. Gradonačelnik Inđije, gospodin Ješić, nije član moje stranke, takođe gradonačelnik Zrenjanina je iz Demokratske stranke. Dakle, G17 nema ni jednog gradonačelnika u Vojvodini, da budemo potpuno otvoreni. Tako da, sve što se koristi u Vojvodini nije politički obojeno, već je u korist građana Vojvodine, odnosno investitora koji imaju mogućnosti da zaposle građane Vojvodine", kaže Dinkić.   

Vojvodina u stvaranju budžetskih prihoda Srbije učestvuje s najmanje 33 odsto, a Novi Sad se kao mesto ulaganja ne pominje ni na jednom mestu u ovom dokumentu Vlade u Beogradu. Na pitanje novinara Radija 021 na osnovu kojih kriterijuma je podeljeno 26 milijardi dinara za ovogodišnje projekte, ministar ekonomije kaže da je raspodela bila uslovljena potrebama investitora za infrastrukturom. (Dejan Stojičić)

  • vojvođanin

    24.04.2010 16:34
    Ne yebu nas ni 2%
  • Vaskez NS

    23.04.2010 21:47
    U ovoj zemlji...
    ...izgleda važi neko nepisano pravilo - svake vlasti 10 godina dosta..a onda - promene...no samo na žalost, sve ostaje kao iz Nušićevih pripovetki. Menjaju se samo godine, ljudi, i sistemi ali suština ostane ista - sjaši Kurta da uzjaši Murta.
  • Vasa Stajić

    22.04.2010 17:57
    Kaznite G17+ na izborima!
    Ovaj muljator uopšte ne odgovara na pitanje da li je 3/4 sredstava iz NIPa potrošeno na ministarstva i opštine u kojima sede njegovi ljudi. On na jasno pitanje daje mutan odgovor da je nešto potrošeno i na i Inđiju i Zrenjanin... ali ne kaže koliko promila. Proterati ovo zlo iz Vojvodine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti