Mobilni operateri gluvi na pozive za regulaciju zaštite dece na internetu

Svi mobilni operateri u Srbiji odbili su da pokrajinskom ombudsmanu dostave podatke o merama zaštite dece koja koriste njihove usluge.
Svi mobilni operateri u Srbiji odbili su da pokrajinskom ombudsmanu dostave podatke o merama zaštite dece koja koriste njihove usluge.

Kako za 021 kaže zamenica pokrajinskog ombudsmana za prava dece Marija Kordić, zloupotreba dece na internetu nije samo problem provajdera, jer veliki broj mališana koristi "pametne telefone" i izlaže se podjednakom riziku kao da internetu pristupaju sa kućnih računara.

"Deca sve češće imaju vrlo moderne telefone, ali nisu svesni svih rizika sa kojima mogu da se susretnu. Nažalost, pokazuje se da insititucije i ceo sistem uopšte ne reaguju na pravi način", navodi zamenica pokrajinskog ombudsmana.

Kordićeva dodaje da je za zaštitu dece na internetu neophodna saradnja države i privatnog sektora i najavljuje da će ombudsman u martu predstaviti svoj predlog rešenja ovog problema. Ona navodi da je pravna regulativa koja bi bila obavezujuća za provajdere i operatere neophodna, ali da se još uvek traži pravo rešenje.

"Kako da operateri i provajderi zaštite decu na internetu je trenutno u Srbiji 'pitanje od milion dolara'. Kada u martu budemo završili istraživanje, ono će obuhvatiti i zakonodavni okvir, gde ćemo predstaviti smernice kako bi to trebalo da se uredi", najavljuje Kordićeva.

Telenor, Telekom Srbija i VIP nisu se udostojili da odgovore na pitanja koja su im poslali iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana, ali u kancelariji navode da su im kompanije SBB i Orion telekom poslali veoma iscrpne izveštaje o zloupotrebi dece putem informacionih i komunikacionih tehnologija. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • -

    10.01.2013 20:55
    -
    kada bi dopustili podatak nestale dece u gradu pa cak i broj izbodenih za docek na trgu- roditelji a i sama deca bi vise brinula o sebi.


  • Ivan

    10.01.2013 12:29
    To je uvek bila...
    I bice odgovornost roditelja, jednostavno stavis parental control aplikaciju i reseno.
  • @LOL

    10.01.2013 12:12
    pazi
    Teza ti je potpuno izokrenuta, sto bi rekli promasio si zid a ne temu.
    - niko ne kaze da neko ne zloupotrebi nekoga ko koristi telefon, internet ili sta god.
    - ovde se postavlja pitanje kako bilo ko, ukljucujuci i mobilnog operatera moze da zna ko je sa druge strane zice (u ovom slucaju mob), da li odrasla osoba ili dete
    - ako je neki sajt dozvoljen ili zabranjen dozvoljen je za sve ili za nikog i zasto sada predlazete da neko izmedju ko pri tome nije ni drzava treba da pravi bilo kakve liste bilo kojih dozvoljenih sajtova ili slicno.
    - da npr ombudsman pise vladi da donese uredbu propis po kome bi se za sve korisnike iz Srbije zabranio pristup nekom sajtu koji se nalazi ne znam gde to moze, ali ovako o cemu pricas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti