Dogovoreno zajedničko obeležavanje godišnjice Racije

Grad Novi Sad, Srpska pravoslavna crkva i Jevrejska opština postigli su dogovor o zajedničkom obeležavanju godišnjice Novosadske racije u podne 23. januara, saznaje Radio 021.
Grad Novi Sad, Srpska pravoslavna crkva i Jevrejska opština postigli su dogovor o zajedničkom obeležavanju godišnjice Novosadske racije u podne 23. januara, saznaje Radio 021.

Kako za 021 kaže predsednik Jevrejske opštine Goran Levi, veoma je važno da sećanje na stradale sugrađane bude ispred politike i podela.

"Ispred spomenika ćemo se zajedno pomoliti i setiti šta se desilo davne 1942. godine, jer je naša velika dužnost da to pomenemo svake godine, jer nam je to jedina garancija da se najveće stradanje u istoriji Novog Sada nikad više neće ponoviti", kaže Levi za 021.

Istog dana u popodnevnim časovima će na Štrandu biti otkrivena i spomen-ploča žrtvama Racije ubijenim na ovom kupalištu. Levi kaže da će na toj lokaciji biti održana još jedna komemoracija, na kojoj će pod pokroviteljstvom grada biti služena liturgija i kadiš.

"Dogovorili smo se o izgledu ploče, a usaglasili smo se i da spomenik bude podignut na samom ulazu u Štrand", otkriva Levi.

Vladika Irinej više ne bojkotuje gradsku vlast

Pitanje podizanja spomenika na Štrandu izazvalo je prošle godine izvesne kontroverze u javnosti, ali je sve zasenila podela na prošlogodišnjoj komemoraciji, kada crkveno obezbeđenje nije dozvolilo predstavnicima gradske vlasti da prisustvuju obeležavanju stradanja u kom je život izgubilo preko 1,500 novosadskih Srba, Jevreja i Roma, a prema pojedinim podacima čak 3,500 ljudi.

Srpska pravoslavna crkva prestala je da sarađuje sa lokalnim vlastima kada je 2008. godine na mestu gradonačelnika Maju Gojković zamenio Igor Pavličić, međutim, nova vlast je sa vladikom bačkim Irinejem u daleko boljim odnosima.

Zajedničko obeležavanje godišnjice Racije i proslavljanje gradske slave dogovoreni su sa SPC još nekoliko dana pre nego što je nova vlast predvođena naprednjacima preuzela vlast u Novom Sadu.

Tada je delegacija predvođena budućim gradonačelnikom Milošem Vučevićem i koalicionim partnerima izbačenim iz ekstremističkog pokreta Dveri posetila vladiku Irineja, gde je dogovor o saradnji postignut. Nakon toga, formiran je i Odbor za obeležavanje godišnjice Racije, na čijem čelu se nalazi Miroslav Ilić iz redova bivših Dverjana, sadašnji zamenik predsednika Skupštine grada.  (Miodrag Sovilj – miodrag@021.rs)

  • nscz

    18.01.2013 13:00
    Ocigledno je da nova gradska vlast ima odlicnu saradnju i medjusobno postovanje sa crkvom ,sto se za Pavlicica i ne moze reci. Sve pohvale gradonacelniku Vucevicu i ostalima koji se trude iz dana u dan da poboljsaju medjusobne odnose u svim segmentima.
  • Gustavus

    16.01.2013 12:25
    Re Ma nemoj
    Delimično si u pravu. Osobe koji su bili krivi za raciju 1942 godine nisu bile brutalno kažnjavane. Neki su samo završili na sudu ali je zločin javno osuđen od tadašnje vlasti. Za utehu je i to, da su žrtve dobile spomen sobu u Budimpešti pre godinu dana.
    Slažem se sa tobom da su Nemci i Mađari masovno bili kažnjavani 1944 i 1945 godine, ogroman broj ih je ubijen, a ne zna im se ni grob. Žalosno je, da su to uradili oni koji su bili na vlasti u SFRJ skoro 50 godina. O tim zločinima se u javnosti jako malo zna.
    Nije istina da se o raciji nije pričalo ili nije smelo pričati. Ako ništa drugo, spomenik je otkriven pre više od 40 godina
  • Бачван

    16.01.2013 12:23
    Друга слика је духовита али да ли мислите и да је пригодна?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti