Informatika nametnula osiguranje Novosađanima

Građani koji su dobili račune "Informatike" za decembar i platili ga u punom iznosu, automatski su platili i osiguranje od 300 dinara kod osiguravajućih kuća "Delta Đenerali" i "Sogaz".
Građani koji su dobili račune objedinjene naplate JKP "Informatika" za mesec decembar i platili ga u punom iznosu, automatski su se osigurali kod osiguravajućih kuća "Delta Đenerali" i "Sogaz", a ova usluga ih mesečno košta oko 300 dinara.

Potrošači koji nisu primetili ovu stavku na računu i više ne žele da budu osigurani, moraće da se jave "Informatici" putem SMS poruke ili pozivom korisničkog servisa, odu na šalter ili jednostavno ne plate stakvu za osiguranje na narednom računu.

Pravnica Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Jovanka Nikolić rekla je Radiju 021 da je cena mesečne naknade za usluge ove dve osiguravajuće kuće na račun objedinjene naplate morala biti izdvojena i vidljiva u odnosu na ukupno mesečno zaduženje, kako bi svim korisnicima bila jasna.

"Visina osiguranja i osiguravajuća kuća za koju će se građani eventualno opredeliti mora da bude stvar lične odluke korisnika, što u ovom slučaju tako ne izgleda. Uz to, na računu se ne vidi na šta se osiguranje odnosi i to se može proveriti tek odlaskom na sajt Informatike", rekla je Jovanka Nikolić.

Sagovornica Radija 021 se zapitala zašto su se baš pomenute osiguravajuće kuće našle na računu objedinjene naplate i apelovala na Informatiku da javnosti predstavi mehanizme odabira kompanija i odgovori da li će se u njihovoj ponudi naći i ostale osiguravajuće kuće.

"Postavlja se i pitanje zbog čega bi građani plaćali osiguranje preko Informatike i da li je to u redu, ako se uzme u obzir činjenica da ovakva praksa ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije. Postoji sumnja da je ovo jedna vrsta nasrtljivog poslovanja i korišćenja monopolskog položaja, što inače ne bi trebalo da bude sklonost javnih preduzeća, već kompanija koje se bave takozvanom prodajom na daljinu", rekla je pravnica APOS-a.

Burni protesti Novosađana zbog nameta Informatike

Novosađani su u velikom broju negodovali nakon saznanja da su nevoljno postali osiguranici "Delta Đeneralija" i "Sogaza", a našoj redakciji samo u toku poslednja dva dana stiglo je dvadesetak protestnih mejlova. Ocenjujući poslovni potez "Informatike" kao bezobrazluk i lopovluk jedan od njih nam je rekao da je ovo lov u mutnom po sistemu "ko plati, plati".

"Nema više kao što je bilo da sada: da li hoćeš sa osiguranjem ili bez osiguranja. Sada je odmah uračunata ta cena osiguranja u cenu objedinjene naplate. Slušao sam komentare da su ljudima rekli da moraju da idu negde da se prijave i da dobiju novi račun, i da im onda navodno skinu to osiguranje, što je opet šetanje od šaltera do šaltera. Mislim da je to lov u mutnom, pa ko plati, plati. Ko se bude bunio, verovatno će mu biti skinuto, a ko se ne bude bunio, to će tako proći".

Informatika: Ko neće, ne mora

U "Informatici" objašnjavaju da su građani prihvatanjem besplatnog osiguranja za januar automatski ušli u servis koji će im svaki mesec ponuditi uslugu paketa osiguranja ove dve kompanije. Portparolka ovog preduzeća, Gordana Galešev, kaže za 021 da nije u pitanju obaveza i da građani mogu da se odluče da ne plaćaju osiguranje, a kada to jednom učine, ova stavka im više neće stizati na računu.

"Mi smo sa novembarskim računom poslali detaljno objašnjenje na kojem su, između ostalog, istaknuti načini na koje se može otkazati osiguranje", kaže Galešev i dodaje da je ugovor ovog preduzeća sa DDOR osiguranjem istekao i da građani putem "Informatike" više ne mogu da osiguraju imovinu u toj kući. Prema njenim rečima, korisnici koji do sada nisu bili osigurani, posredstvom "Informatike" će imovinu moći da obezbede samo kod "Delta Đeneralija" i "Sogaza", dok će dosadašnji korisnici "Dunav osiguranja" i dalje biti osigurani u ovoj kompaniji.

"Ovo je zajednički paket ove dve osiguravajuće kuće, a u ponudi imamo i druge osiguravajuće kuće, dok smo sa nekima još u pregovorima. Ponude ostalih osiguravajućih kompanija takođe ćemo istaći tokom godine. Ljudima koji su osigurani kod drugih kuća nije ni stigla ova ponuda, već samo onima koji nisu", rekli su u Informatici.

Oni Novosađani koji su do sada plaćali DDOR osiguranje i dalje mogu da nastave saradnju sa ovom kompanijom, ali to više ne mogu da čine preko "Informatike", već moraju da se obrate osiguravajućoj kući direktno.

Kompletan ugovor sa svim detaljima može se videti na sajtovima "Informatike", "Delta Đeneralija" i "Sogaza", kao i na šalterima ovih preduzeća.

Komentari 204

  • Boris iz Nša

    02.06.2013 21:18
    Šta bi na kraju?
    Slučajno sam naleteo na ov priču, pa me baš kopka kako se završilo jer je očito debela krađa I prevara u pitanju?
  • darkop@ns

    21.01.2013 23:07
    Ko ovde koga laže ??? GREŠKA, ALI NAMERNA...
    ----------------------8
  • Briga me i za Ruse i Amere...

    20.01.2013 13:34
    Skretanje pažnje
    Jeste li primetili da je trenutni račun informatike veći za oko 1000 dinara u odnosu na prethodni račun... I to bez osiguranja ?

    Zaludeli su nas tim osiguranjem i pričama o Rusima, da ne primećujemo drastičnu razliku u računu.

    Krčkaju nas kao žabe... (Ako se ubaci žaba u vrelu vodu odmah će iskočiti iz lonca. Ali ako se postepeno pojačava vatra skuvaće se živa).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti