Omladina LSV-a odala počast žrtvama Racije

Polaganjem venca na Spomenik žrtava racije na Keju i minutom ćutanja, predstavnici Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) odali su danas počast žrtvama Novosadske racije iz 1942. godine.
Polaganjem venca na Spomenik žrtava racije na Keju i minutom ćutanja, predstavnici Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) odali su danas počast žrtvama Novosadske racije iz 1942. godine.

Predstavnici Omladine LSV rekli su da obeležavanjem ovog datuma i odajući počast žrtvama terora pokazuju svoj stav prema fašističkim ideologijama i o "crnim rupama u istoriji Novog Sada".

Oni su upozorili da i danas, kad se obeležava dan sećanja na nevine žrtve fašizma, Novim Sadom ponovo kruže "crne liste" i grad se ponovo vraća u "neke prošle dane".

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na nedužne žrtve pogroma stanovništva 21, 22. i 23. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine.

U Novosadskoj raciji pripadnici mađarske, fašističke okupacione vojske su od 21. do 23. januara 1942. godine pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosađana. Prema nekim podacima, stradalo je više od 4.000 nedužnih ljudi, među kojima najviše Srba i Jevreja.

  • Fica

    23.01.2013 09:28
    Savet za omladinu: Rabistrite misli, progledajte, zar je ok biti omladina stranke ciji je predsednik fizicki napao coveka, stranke ciji je kandidat za gradonacelnika Aleksandra Jerkov godinama pricala o autonomiji a sad je u Beograd, verujem da ste bistri i pametni i da vi mozete i boljeg od ovoga da budete omladina takve jedne stranke. Ne dajte da vas koriste.
  • Vesna

    23.01.2013 06:32
    Koliko znam danas je zvanicni program kada ce i gradonacelnik i predstavnici jevrejske i madjarske zajednice polagati vence pa mi nije jasno zasto je LSV morao da se izdvaja? Zar i kod ovakve stvari kao sto je obelezavanje spomena na zrtve, binija stranacka ideologija, glumljenje opozicije, od sloge i jedinstva?
  • KAZTE

    22.01.2013 13:57
    Nije me mrzelo prebrojao sam, njih osamnaestoro je bilo na Keju, pa zar je to sve sto je ostalo od omladine LSV-a?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti