Otac sa troje dece bez prava na bilo kakvu pomoć

Novosađanin Dejan Pavlović otac je troje dece iz dva različita braka, kojima je zbog te činjenice onemogućeno da koriste povlastice koje daju pojedina gradska preduzeća.
Novosađanin Dejan Pavlović otac je troje dece iz dva različita braka, kojima je zbog te činjenice onemogućeno da koriste povlastice koje daju pojedina gradska preduzeća.

Razlog što su Pavlovićeva deca lišena besplatnog prevoza gradskim autobusima i drugih povlastica leži isključivo u činjenici da ne žive pod istim krovom. Najmlađe dete nema ni pravo na besplatan boravak u vrtiću "Radosnog detinjstva", a Pavlović ne može da koristi ni 30 odsto popusta na mesečni račun objedinjene naplate Informatike za porodice sa troje ili više dece.

"Mislim da je ovo neki vid štednje od strane Grada, jer se na ovaj način sužava krug onih koji mogu koristiti povlastice. S jedne strane se to predstavlja kao mera za povećaj nataliteta, a sa druge se pojedini uskraćuju i ova pomoć im se ne da", kaže Pavlović za 021.

On i njegovo troje dece ne ostvaruju trenutno nikakve povlastice ili posebna prava. Poznato je da Vlada Vojvodine od nedavno dodeljuje pomoć za treće dete u visini od 12.000 dinara mesečno do sticanja detetovog punoletstva. Da je Pavlović sada dobio treće dete ni tu povlasticu njegovo dete ne bi moglo da dobije. Razlog za to je zakonska regulativa u Srbiji, koja ne prepoznaje specifičnosti, poput Pavlovićevog slučaja, što je za Radio 021 potvrdila i zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić Orlandić.

Prema njenim rečima, povlastice koje se u Pavlovićevom slučaju pominju mogla bi ostvariti jedino supruga koja iz više brakova ima troje ili više dece sa kojima živi. "Sva prava se u Srbiji vuku na osnovu majke, pa činjenica da je dotični otac troje dece iz dva različita braka nema nikakvu ulogu", rekla je Lukšić Orlandić i dodala da bi se stvari mogle promeniti jedino izmenom Zakona o finansijkog podršci porodici.

Tamara Lukšić Orlandić tvrdi da je inicijativa za promenu zakonske regulative bilo, ali one nisu dobile potrebnu podršku javnosti. "Koliko mi je poznato, svojevremeno je vojvođanski ombudsman podneo inicijativu da se omogući i očevima pravo na dobijanje roditeljskog dodatka, jer ako se pomoć zove roditeljski dodatak onda bi trebalo omogućiti da je dobija i otac. Međutim, na taj predlog su se žalile ženske organizacije smatrajući da je ova nadoknada jedino što one od države dobijaju po rođenju deteta", rekla je sagovornica Radija 021.

Dejan Pavlović smatra da zakonska regulativa u Srbiji ne predstavlja ništa drugo nego diskriminaciju očeva. Zbog toga je najavio da će udruženje očeva "Tata" koje je pre godinu dana osnovano u Beogradu, a čiji je Pavlović poverenik za Novi Sad i Vojvodinu, u narednom periodu ovim stvarima morati ozbiljno da se pozabavi.(Darko Šper)

  • Novosdski panker

    29.01.2013 09:46
    Najveci uspeh Dexaje
    http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/306304/Suncanje-na-novosadskom-Strandu Ovo je najvezivotno dostignice Dexaje.
  • Milka

    26.01.2013 20:04
    U ovom slucaju bi samo 3. dete ostvarilo beneficije: besplatan boravak u vrticu, a sta je sa pethodno dvoje dece?

    Kakvo umanjenje racuna za komunalije, kad ne zive pod istim krovom? Kome umanjiti racun?
    Kad bi sva deca zivela zajedno, onda bi to trece dete (svom ocu) moglo da ostvari beneficije.
  • Milka

    26.01.2013 20:01
    @ Anonimus
    Moram da reagujem na ovo: "Moram da dematujem sve koji tvrde da se ne rađaju deca. Oko mene je gomila malih beba. Možda mi je proradio roditeljski instinkt, možda ljubomora, ... ali stvarno u mom okruženju ih ima u solidnom broju. Sve više roditelja se odlučuje na treće i četvrto dete. Tako da ja ne gledam tako crno na natalitet." Vi mozda ne gledate crno, ali odaci sa poslednjeg popisa u Srbiji jesu crni: porodica sa troje dece je 5%. Ne moze se sagledati celokupna slika na osnovu necijeg okruzenja, pobogu!
    Prema stopi nataliteta, Srbija je na 203. mestu od 223 drzave. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_fertility_rate To su cinjenice, a super sto u vasen okruzenju u ovom trenutku ima beba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti