Svaka treća Novosađanka ne ide ginekologu dve godine

Svaka treća Novosađanka nije išla ginekologu više od dve godine, a čak 18 odsto njih posećuje ginekologa jednom u nekoliko godina.
Svaka treća Novosađanka nije išla ginekologu više od dve godine, a čak 18 odsto njih posećuje ginekologa jednom u nekoliko godina.

To istraživanje obavljeno je na uzorku od 524 Novosađanke, povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Skoro svaka druga stanovnica Novog Sada mlađa od 30 godina (48 odsto) odlazi na ginekološke preglede na svakih šest meseci, dok to čini samo pet odsto žena starijih od 50 godina.

Istovremeno, kako je utvrđeno anketom, čak 17 odsto žena mlađih od 30 godina i isto toliko njih starosne dobi između 30 i 40 godina odlaze ginekologu jednom u nekoliko godina.

Najzabrinjavajući rezultati odnose se na sugrađanke starije od 50 godina, od kojih čak 46 odsto odlazi na ginekološke preglede jednom u nekoliko godina.

Istraživanje je pokazalo i da sedam odsto ispitanica ima nekoga u porodici ko je bolovao od karcinoma grlića materice, a jedanaest odsto njih je u dodatnom riziku od tog karcinoma jer je lečeno od virusnih infekcija na genitalnim organima.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se ove godine obeležava od 20. do 26. januara.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof dr Vesna Kopitović istakla je da se svake godine u Srbiji otkrije novih 1400 žena koje dobiju rak grlića materice, a da 400 žena umre od ove bolesti. U Vojvodini se na svakih 46 žena kod jedne dijagnostikuje rak grlića materice.

"Ovo su poražavajući podaci budući da se radi o bolesti koju možemo da dijagnostifikujemo i lečimo. Potrebno je 10 minuta da se obavi PAPA test, međutim problem je što je odziv žena na ginekološke preglede bio na vrlo niskom nivou tokom proteklih godina" izjavila je Kopitović i dodala da će zadatak Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju biti da objasni šta je prevencija i koliko je u tom smislu važna vakcinacija.

Nacionalni program vakcinacije protiv HPV virusa za koji se zna da je uzročnik raka grlića materice se već primenjuje u 160 zemalja, od čega su 40 u okruženju, a u Srbiji je predviđeno da ovaj program bude uveden 2016. godine.

  • Da mi je znati

    23.01.2013 08:46
    ko ide na 6 meseci na pregled!
    Kakva laz! Pa moja mama od maja prosle godine pokusava da dodje na red. Kao zakazu za novembar pa otkazu, renovira se dom zdravlja... Zatim za 8. januar pa doktorka bas taj dan otisla na bolovanje... Onda zovu iz call centra da jave da dodje juce, mama nazove da proveri jer je vec dva puta poljubila vrata i kazu nema vas na spisku, morate zakazati na poseban br a ne preko centra. Ceo dan zovemo naizmenicno i ne javlja se niko! Sramota bre!

    Da ne spominjem da meni nisu hteli da zakazu pregled dok god ne prodje godinu dana od poslednjeg pregleda. Odnosno hoce da zakazu, ali ako cu privatno...
  • zena ( sa malim z )

    23.01.2013 08:27
    Naravno ....
    da je u pitanju privatna praksa ali ne mogu da kazem ime jer nece objaviti komentar.Slucajno sam pristala na anketu jer Boze moj pregled je besplatan za 50 srecnica a ostale mogu da zakazu uz popust na redovnu cenu! Inace,anketa je NEVEROVATNO nejasna, sa mnogo neisptanih parametara koji bi mogli da pokazu statistiku. I samo da dodam da se slazem sa svim komntarima. Toliko. Za sada. Ako se raspisem, nece valjati...
  • Zorana

    23.01.2013 08:13
    Pravilnik
    Ovo sto je pokazala anketa je tacno ono sto je sam zavod "zaveo" pod normalno.

    Evo i zvanicni pravilnik RFZO-a

    http://www.lat.rfzo.rs/download/pravilnik_sadrzaj_obim_prava2012-lat.pdf

    Strana 23, za one koje mrzi da citaju:

    Svi ginekoloski pregledi i PAPA bilo preventivno bilo ciljano su pokriveni jednom u tri godine. Cak za razliku od proslogodisnjeg pravilnika, stanje je gore, jer je prethodno ciljani pregled za otkrivanje raka grlica bio odobren jednom godisnje.

    Dakle vodi se kampanja, pregledajte se cesce nego sto mi mislimo da je normalno. Evo sad cemo vam dati popust u toku kampanje jer se subvencionise, a poslije placajte sami ?!??? Svako odgovoran ce naci nacina da se pregleda ali ovo je vrijedjanje inteligencije.




Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti