Galamboš: Gradska vlast vređa manjine

Potpredsednik Saveta za međunacionalne odnose Skupštine Novog Sada Laslo Galamboš (SVM) ocenio je da gradska vlast ne poštuje pravo manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.
Potpredsednik Saveta za međunacionalne odnose Skupštine Novog Sada Laslo Galamboš (SVM) ocenio je da gradska vlast ne poštuje pravo manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

Galamboš je zatražio sastanak Saveta za međunacionalne odnose i ocenio da gradska vlast "vređa manjine", jer ne poštuje njihovo pravo na službenu upotrebu jezika i pisma već umesto toga uvodi ćirilicu kao jedino pismo u gradu.

Galamboš je naveo da ispisivanje jedino ćirilicom naziva Kulturnog centra grada, pokazivača smera na gradskim autobusima, tabli sa nazivima najvećeg broja gradskih javnih preduzeća i tabli sa nazivima ulica ne doprinosi očuvanju višenacionalnog identiteta Novog Sada. U autorskom tekstu za današnji Mađar so on je ocenio da to ne doprinosi multikulturalizmu, toleranciji i ravnopravnosti, niti doprinosi inicijativi da Novi Sad 2020. godine postane kulturna prestonica Evrope.

Galamboš je oštro osudio izjave zamenika gradonačelnika Borka Ilića i rekao da je ona "direktno uvredljiva" za manjine. "Po njemu, naime, ne samo da ovdašnje manjine uživaju najveća prava, nego treba da budemo zahvalni što naša deca mogu u školama besplatno da uče na mađarskom. Zar mi ne plaćamo porez", upitao je Galamboš i dodao da je dobio obećanje da će sednica Saveta za međunacionalne odnose biti održzana iduće sedmice i pozvao i druge političke partije kao i nacionalni savet Mađara da se pobune protiv ovakvih poteza gradskih vlasti.

I predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je da vlast u Novom Sadu krši prava manjina na upotrebu službenog jezika.

On je rekao da je zamenik gradonačelnika Borko Ilić, koji je promovisao ćirilične natpise na gradskim autobusima, "pogrešno razumeo zakone" i davao "uvredljive izjave". "Bilo bi dobro kada bi gradska vlast u Novom Sadu jasno formulisala svoje stavove u vezi s tim i ne bi davala brzoplete izjave i formulacije koje govore o neznanju", poručio je Korhec.

  • Limanac

    30.09.2013 06:48
    Grešiš
    @Cookta
    Po poslednjem ustavu, Srbija je država srpskog naroda i svih građana. Prema tome, Srbija JESTE nacionalna država srpskog naroda.
  • Neutralac

    30.01.2013 08:54
    Za @ Cookta
    Pa, Mađarska je nacionalna država jer je etničko čišćenje sprovela na vreme, a Srbija bi mogla biti nacionalna država, ako bi primenjivala vaše metode za stvaranje takvih država, kao što je recimo Albanija, itd. Međutim, naš prag tolerancije je daleko viši, naročito u vojvodini i tako će biti i u buduće! Na kojim jezicima po javnim prevozima piše u drugim državama? I ne samo u prevozu, čitajte natpise po prevozima i ulicama Londona, Berlina, Njujorka, itd, a svi se opet lepo snalaze i rado odu tamo! Smanjite nacionalne strasti gospodo i jedni i drugi i okrenimo se preživljavanju, tj. ekonomiji.
  • 23.01.2013 18:55
    molim !
    a ne svidja ti se ovde .....pa idi druze idi molim te

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti