Zakupac Kontrasta zatražio pregled snimaka video nadzora

Zakupac diskoteke Kontrast Slaviša Stanišić zatražio je pregled hard diska na kojem se nalaze snimci video nadzora iz unutrašnjosti lokala.

Zakupac diskoteke Kontrast Slaviša Stanišić (46) u kojoj je 1. aprila prošle godine u požaru poginulo šestoro mladih ljudi zatražio je danas od sudskog veća da naloži pregled hard diska na kojem se nalaze snimci video nadzora iz unutrašnjosti lokala.

Stanišić je na početku suđenja optuženima za izazivanje požara rekao da hard disk u kojem se nalaze snimci video nadzora niko u istrazi nije uzeo da pregleda. "Jedna od kamera sve vreme je bila uperena na binu na kojoj je i izbio požar. Ako bi neko uspeo da pregleda hard disk mogao bi se utvrditi tačan uzrok požara", rekao je Stanišić i dodao da je potpuno siguran da je mesto na kojem je požar izbio udaljen najmanje dva metra od najbližeg izvora električne energije.

Stanišić se izjasnio da se ne oseća krivim, a optužnicu Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu je ocenio kao neistinitu i dodao da će dokazati da nije kriv za ono za šta se tereti. On je porodicama žrtava izjavio saučešće i rekao da ne može da zamisli bol kroz koji porodice prolaze.

Stanišić je kazao da je u klubu do zadnjeg trena sve funkcionisalo besprekorno i da su on i njegov ortak Dejan Ratković (36) izvršavali svaki zahtev protivpožarne i građevinske inspekcije. "Sve je bilo po propisima i u ispravnom stanju. Električne instalacije jesu menjane, ali pozicija nije. Zaposleni su bili obučeni za protivpožarnu zaštitu i sve je bilo urađeno po nalogu inspektora", rekao je Stanišić.

Govoreći o kvaru na strujnim instalacijama koji se pominje u optužnici, Stanišić je rekao da je marta 2012. izgorela glavna sklopka, ali da razlog za to nisu bile preopterećene instalacije, nego kratak spoj između dve faze. Stanišić je dodao i da u klubu nije instaliran nikakav dodatni strujni vod od razvodne kutije do bine, kako se navodi u optužnici. Takođe je kazao da misli da ispod bine nisu bili jastuci koje su zapalile varnice od strujnog udara, jer su se ti jastuci prema njegovom saznanju nalazili u magacinu Kontrasta.

Vlasnik Kontrasta optužio vatrogasce za nestručno postupanje

Vlasnik diskoteke "Kontrast" Alojz Ganić (68), kazao je na početku suđenja da mu je žao izgubljenih života, ali da se ne oseća krivim zbog tuđih propusta. On je zatražio oslobađajuću presudu, te da mu se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode uz obavezu redovnog javljanja sudu.

Ganić je optužio novosadske vatrogasce da su nestručno postupali kobnog dana. Rekao je da su došli sa zakašnjenjem i da im je on otvorio sporedni ulaz u trenutku dok je vatra na bini bila svega dva metra bez dima i da se sve videlo. On je navodno odmah vatrogasce upozorio da možda nekog ima u toaletu, ali tvrdi da su oni to ignorisali i da ga je jedan čak tom prilikom opsovao.

Podsetimo, upravo je u toaletu diskoteke pronađeno petoro mladih koji su se tu ugušili od dima.

Ganić je još kazao da je učinio sve da vatra ne obuhvati veći deo diskoteke i da je asistirao vatrgosacima prilikom dolaska. Dodao je da je "proforme" potpisao mere protivpožarne zaštite jer je imao usmeno obećanje Slaviše Stanišića da će zakupci otkloniti nedostatke. Ganić je rekao i da mu nisu poznate činjenice oko prepravke kablova za koje tužilaštvo tvrdi da je uzrok požara pa pretpostavlja da su to uradili zakupci.

Na pitanje advokata do kada je lokal bio osiguran odgovorio je da je osiguranje važilo još oko 12 sati posle požara. Podsetimo, Ganić je u međuvremenu tražio odštetu od osiguranja izgorelog objekta, u vrednosti od oko osam miliona dinara.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, kada bi iskaz trebali da daju Dejan Ratković i električar koji je obavljao popravke u klubu Miroslav Papuga (50).

Optužnica Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu podignuta je protiv vlasnika lokala Alojza Ganića (68), dvojice zakupaca Slaviše Stanišića (46) i Dejana Ratkovića (36), kao i protiv električara koji je obavljao popravke u klubu Miroslava Papuge (50). Optužnica ih tereti da su odgovorni za izazivanje požara 1. aprila prošle godine, zbog čega im se sudi za teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise. U optužnici se navodi da je početkom marta 2012. izgorela glavna sklopka i da je zbog preopterećenosti iskočio osigurač na glavnom ormaru restorana "Lasta", koji je takođe u Ganićevom vlasništvu i zidom je naslonjen na "Kontrast".

Stanišić i Papuga su osigurače, bez saglasnosti i odobrenog projekta, zamenili jačim, zbog čega je u tehničkoj sobi nekoliko dana kasnije izgorela sklopka dok je objekat bio pun ljudi, pa se Stanišić usmeno dogovorio sa Papugom da obavi radove na elektroinstalacijama. Tužilaštvo smatra da su varnice do kojih je došlo zbog kratkog spoja zapalile jastuke koji su se nalazili ispod bine diskoteke Kontrast, što je dovelo do požara. Tokom istrage saslušano je preko 100 svedoka koji imaju saznanja o uslovima u kojima je radio lokal i izvršenim inspekcijskim kontrolama, kao i svedoci samog požara.

U požaru su poginuli Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde. Poginula je i najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga, kao i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

  • @ Ice

    25.01.2013 10:13
    "Protiv elektricara
    Pa kako vas nije sramota??? NIKOG od nadleznih koji su dozvolili rad OPET nista od nadleznih
    a elektricar je u zavtoru smesno i pretuzno"

    U pravu si sto se tice nadleznih, neko od njih treba da je u zatvoru i da mu se sada sudi.

    Ali nije elektricar toliko nevin koliko se tebi cini. On je elektricar i zna sta se moze, sta se ne moze, sta se sme a sta se ne sme. Njegovo je bilo da kaze "ovo ovako ne sme, ja to ne zelim da uradim", ali jbg cim je video svežanj novcanica nije ga bilo briga sto se to tako ne radi i ne sme raditi strujom. Meni je pre nekoliko godina u kuci bio vodoistalater. Doveo sam ga kako bi mi pomerio neke cevi za vodu u kuhinji i kupatilu. Kada me je saslusao kratko i jasno je rekao "ja to ne zelim da pomeram, nije po standardu, molim vas nadjite nekog drugog, mene vise nemojte da zovete". ovek mi je lepo rekao da to tako kako sam ja zamislio da se uradi se NE RADI i da ne zeli to da uradi bez obzira sto bih mu to platio. Mogao je lepo da zaradi kod mene za sat vremena posla, ali nije bio alav na pare, razmisljao je glavom pa su mu strucnost i savest proradile u glavi. Tako je i taj elektricar mogao da postupi, ali kada je alav na pare sada ce zbog toga i odgovarati.
  • mayya

    25.01.2013 05:45
    samo inspekcija
    Ako postoji bilo kakav problem sa instalacijama, kriva je iskljucivo i samo inspekcija. Zasto neko nadlezan za taj deo nije u zatvoru??? Ovo je smesna drzava u kojoj se desavaju samo tuzne stvari. Stradaju nevini, u zatvorima trunu nevini, a glavni i odgovorni i dalje mlate pare, ugrozavaju nekog sledeceg i ne rade svoj posao.
    Ne mogu da zamislim kako je roditeljima, ali ni kako je ljudima koji su optuzeni. Poznavajuci Slavisu, znam da je jedno predobro stvorenje, odgovorno i savesno, koji mrava ne bi zgazio. Sigurna sam da ovaj nemili dogadjaj nije prouzrokovala njegova odgovornost.
  • nsnn

    24.01.2013 21:56
    kako te bre nije sramota vatrogasce da optuzis za vas nemar i nebrigu ? CAK I DA JE SVE KO STO DOTICNI KAZE U VEZI NJIH, to i dalje ni malo ne sklanja pitanje kako i zaste je doslo do pozara na prvom mestu, nije se samo zapalilo, pri tome cu dodati par stvari, kad je uocen pozar osoblje je samo pokusalo, po naredjenju gazda da ugasi pozar, pri tome nisu ni znali gde se nalaze PP aparati, a i kad su nasli tek 3. koji je donet je radio, prva 2 su bila neispravna, prica od konobara odatle, tek nakon 10-15 min kad su videli da vatru nece ugasiti sami je krenulo praznjenje lokala i pozvani vatrogasci, a 10 minuta u pozaru je i vise nego predugo, gde se razlika zivota ili smrti meri minutima, prica da su vatrogasci dosli dok je bio samo mali pozar je glupost, kad su stigli lokal je ceo bio u plamenu, a ovaj detalj oko osiguranja koje traje jos 12 sati je posebno zanimlljiv, a i kad se doda i poveze da je doticni vlasnik u jednoj recenici izjavio kako je star, bolestan i nije zeleo da se mesa u poslovanje diskoteke, ovde nema u tekstu ima u drugim novinama, ali je zato bio te kobne noci u lokalu po dolasku vatrogasaca, znaci celo vece jer nije stigao pre njih sigurno, dobije se jedna sasvim nova dimenzija i pravac istrage i sumnje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti