Pokrajini zabranjeno učešće u obeležavanju godišnjice racije, Vučević: Nije mi poznato

Odlukom Organizacionog odbora za obeležavanje 71. godišnjice Novosadske racije, predstavnicima pokrajinskog parlamenta bilo je zabranjeno učešće u zvaničnom protokolu ovog događaja, saopštila je pres služba Skupštine Vojvodine.
Odlukom Organizacionog odbora za obeležavanje 71. godišnjice Novosadske racije, predstavnicima pokrajinskog parlamenta bilo je zabranjeno učešće u zvaničnom protokolu ovog događaja, saopštila je pres služba Skupštine Vojvodine.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i potpredsednici Milivoj Vrebalov i Dušan Jakovljev, kao i ostatak delegacije, prisustvovali su pomenu žrtvama iz 1942. zajedno sa građanima, a venac su položili po završetku oficijelnog dela programa.

U saopštenju se navodi da je apsolutna neistina da su se predstavnici Skupštine Vojvodine "kasno javili", kako je to medijma saopštio predsednik Organizacionog odbora obeležavanja godišnjice Racije Miroslav Ilić. "Protokol Skupštine Vojvodine je odmah po formiranju Organizacionog odbora stupio u kontakt sa njegovim predsednikom i gotovo svakodnevno insistirao na tome da se delegacija Skupštine Vojvodine uvrsti u zvanični protokol, u deo u kojem sve ostale delegacije polažu vence", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se kaže da je 21. januara od strane Protokola grada poslat sinopsis i spisak delegacija, u kojem delegacija Skupštine Vojvodine nije bila uvrštena u zvanični program.  Dodaje se da je kao objašnjenje ove situacije predsednik Organizacionog odbora u telefonskom razgovoru rekao da je "to stav Organizacionog odbora, koji se ne komentariše".

Pomen žrtvama Racije održan je u organizaciji Organizacionog odbora za obeležavanje Novosadske racije, bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske opštine. Organizacioni odbor prethodnih godina nije funkcionisao zbog sukoba između bačke eparhije SPC i tadašnjih gradskih vlasti predvođenih Demokratskom strankom.

Vučević: Nije mi poznato da je bilo smetnji

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je za RTV da mu nije poznato da je bilo smetnji da predstavnici bilo koje javne vlasti učestvuju u oficijelnom delu programa.

"Iako nisam učestvovao u radu Odbora, ne vidim da je bilo nekih prepreka da bilo ko učestvuje. Videli ste da su komemoraciji prisustvovali predstavnici Vlade Mađarske", rekao je Vučević.

"Meni kao gradonačelniku apsolutno nije bila namera da ne pozovem predstavnike pokrajinske vlasti. Pa, ja na sve proslave koje organizuje Grad pozivam i pokrajinskog premijera i predsednika skupštine - ja nemam problem sa tim", naveo je prvi čovek Novog Sada.

  • 27.01.2013 21:37
    Kakvo nadmetanje za obelezavanje dana koji je bio toliko strasan... toliko komentara o politicarima i crkvi. Toliko medijske pazenje i prostora za njih.
    A gde su tu porodice ljudi koji su nemilosrdno ubijeni?
    Gde su tekstovi o tome sta se stvarno deslio tog dana koji ne sme da se zaboravi, da se nikada nikome ne ponovi?
    Gde je ljudskost nestala u celoj prici?
    Gde je ovde sustina?


  • Vojvodina vojvođanima!

    27.01.2013 17:40
    Evo šta nam spremaju "braća" sa one strane Dunava i Save.

    http://www.kanal9tv.com/2013/01/26/danas-u-beogradu-konvencija-za-ukidanje-vojvodine/

  • Vladimir

    25.01.2013 17:01
    Caka je u tome sto cu ja sam sebi da odredjujem kako cu da pisem, a necu da mi to odredjuju Canak i Pajtic, madjari i autonomasi.
    Hocu da u javnoj upotrebi bude cirilica. Prvivatna sfera je privatna sfera. Draza Mihajlovic je pisao latinicom, pa sta. Bitno je da je cirilica u javnoj upotrebi jer predstavlja simbol srpske kulture.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti