Diplome na Filozofski stižu posle dve i po godine čekanja

Problem sa izdavanjem diploma na Filozofskom fakultetu (FF) uskoro bi trebalo da bude u potpunosti rešen, a kako saznaje Radio 021, prvih oko 200 diploma biće gotovo već u ponedeljak.
Problem sa izdavanjem diploma na Filozofskom fakultetu (FF) uskoro bi trebalo da bude u potpunosti rešen, a kako saznaje Radio 021, prva tura od oko 200 diploma biće gotova već u ponedeljak.

Kako se reporter 021 lično uverio, određeni broj diploma već je odštampan i još je preostalo samo da ih potpiše rektor Univerziteta u Novom Sadu (UNS), Miroslav Vesković, pa će tako među prvima diplome dobiti psiholozi i oni koji su diplomirali srpsku književnost i jezik.

Mnogi studenti ovog fakulteta čekaju na diplome već dve i po godine, a u dekanatu poručuju da su sada ispunjeni svi uslovi da se diplome redovno štampaju, pa će se tako u narednom periodu na svake tri nedelje izdavati određeni broj diploma.

Na Filozofskom kažu da je jedan od velikih problema bio takozvani "templejt", odnosno šablon koji se koristio i koji mora biti jedinstven za sve fakultete UNS i koji je uređen Pravilnikom o sadržaju javnih isprava koje izdaje visokoškolska ustanova.

Oni dodaju da će se diplome koje kasne uručivati u prostorijama studentske službe, jer je svima jasno da su diplomcima one potrebne što pre i da ne bi bilo korektno tražiti on njih da čekaju još i na dodelu, pa će o takvoj svečanosti moći da se govori tek nakon što sve zakasnele diplome budu isporučene.

Kako za 021 kaže rektor UNS, Miroslav Vesković, zastoj sa izdavanjem diploma na Filozofskom fakultetu nastao je zbog toga što ova ustanova "nema one velike stručnjake u oblasti informacionih tehnologija pa da to relativno lako prevaziđu", ali da je uz podršku UNS taj problem rešen i da je on u prethodnih nekoliko nedelja potpisao veliki broj diploma upravo sa Filozofskog.

"Postoji još jedan deo koji je bio sporan, pošto mi izdajemo diplome i dodatke diplomi na srpskom i na engleskom jeziku. Ministarstvo nedovoljno brzo definiše neke stvari i mi smo zbog toga imali određene nedoumice oko terminologije, ali je to sada prevaziđeno", rekao je Vesković i dodao da se nikakvo ubrzano izdavanje diplome ne naplaćuje dodatno.

Uprkos ovim rečima rektora, pojedini studenti Filozofskog fakulteta potvrdili su nam da su za ubrzano izdavanje izdvojili po 2.000 dinara. O tome da se na Filozofskom ova procedura naplaćuje svedoči i zvanični cenovnik fakulteta koji sadrži ovu stavku u tački 7.

Podsećamo da su studenti koji su čekali na izdavanje diploma bili u mogućnosti da izvade Uverenje o diplomiranju, a prema informacijama koje smo dobili, problem je to što je njihov rok važenja šest meseci, nakon čega je neophodno izvaditi novo, koje košta 3.000 dinara. (Vuk Kešelj)

  • mila

    01.10.2013 06:47
    psihologija
    Bože daj da je ova vest tačna,juče sam dobila oprečne informacije sa filozofskog fakulteta,da su u pripremi za štampanje tvrdi pravnica Mirjana Jović a nakon pet minuta služba na koju me je ona uputila, tvrdi da je nekiproblem nastao, da se ne štampaju a osoba koja radi na tome Željka Nestorović se naravno ne javlja na telefon.To su naša posla.
  • novosadjan

    26.01.2013 14:29
    a jel daju fiskalni racun ili to stampaju na dogovor sa rodjakom eto posla za miliciju
  • LadyNS

    26.01.2013 01:01
    Sramota
    Velika sramota za ceo UNS s obzirom da je Novi Sad 'nekad' ( i danas je ) bio jedan od vodecih studentskih centara ovog regiona. Toliko godina ucenja, odricanja, zivciranja, a na kraju ni diplome, a kamoli posla!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti