Mađarske stranke i organizacije traže izvinjenje gradonačelnika

Četiri stranke i sedam civilnih organizacija vojvođanskih Mađara u otvorenom pismu zatražili su od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da se izvini pripadnicima nacionalnih manjina u gradu i da poštuje pravo manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

Četiri stranke i sedam civilnih organizacija vojvođanskih Mađara u otvorenom pismu zatražili su od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da se izvini pripadnicima nacionalnih manjina u gradu i da poštuje pravo manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

Oni su pozvali i nadležno tužilaštvo da pokrene postupak protiv onih koji su povredili pravo manjina na upotrebu jezika i pisma. Podsetili su novosadskog gradonačelnika da se u Krivičnom zakoniku Srbije povređivanje ravnopravnosti građana i prava na jezik i pismo smatra krivičnim delom.

U pismu se izražava iznenađenje zbog izjave gradonačelnika da "nije čuo da je neko od Mađara protestovao zbog natpisa" na displejima gradskih autobusa, na kojima su odnedavno putni pravci ispisani ćirilićnim pismom. Vučević je tu izjavu dao nakon što je zamenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za manjinska prava Eva Vukašinović upozorila gradsku vlast da su na osnovu Ustava Srbije i osnovnog akta grada pored ćirilićnog pisma i srpskog jezika u upotrebi jezici nacionalnih manjina i njihova pisma.

Prema njihovim rečima, Vučević je svojim izjavama poslao poruku da se manjinska prava mogu ostvarivati samo putem protesta, što, po njima, podseća na devedesete godine prošlog veka. Oni su pozvali predsednika Nacionalnog saveta Mađara Tamaša Korheca i pokrajinskog sekretara za prava manjina Andora Delija da preduzmu sve zakonske mere za ostvarivanje manjinskih prava.

Otvoreno pismo potpisali su predsednici Demokratske stranke vojođanskih Mađara, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Pokreta mađarske nade i Mađarskog građanskog saveza, Andraš Agošton, Aron Čonka, Balint Laslo i Laslo Rac Sabo, kao i sedam civilnih organizacija.

  • Sinisa

    29.01.2013 20:53
    kakvi ste vi svi indijanci...Republika Srbija kao glavni sluzbeni jezik koristi cirilicu, ali se koristi i latinica.sve nacionalne manjine imaju pravo da koriste svoje pismo, koriste ga i kao sluzbeni jezik.
    svi koji su krenuli u 1 razred osnovne skole su ucili da pisu cirilicu i latinicu, tako da niko nema problema sa citanjem ili pisanjem.medjutim, sam bezobrazluk ljudi je doveo do ovakve situacije.
    zasto se niko od Slovaka nije zalio da im smeta sto pise na cirilici nego samo Madjari(i to samo odredjena grupa ljudi)?
    zasto se niko od Hrvata nije zalio?
    sve je po sistemu zavadi pa vladaj!
    ja sam pripadnik nacionalne manjine i meni je tako sve jedno da li pise na cirilici, latinici, glagoljici, klinastom pismu ili ce jednostavno staviti komad papira na kom su ispisali olovkom broj linija autobusa.ja zivim u Novom Sadu i poznajem grad, znam kojim busom treba da idem, a ako mi mozak zakaze-ima sajt gradskog preduzeca i pogledas mrezu linija i setis se kojim busom trebas da ides bez da citas.
    a svi vi kojima navodno smeta pismo kojim je nesto napisano-bolje nadjite neku zanimaciju nego sto pravite pometnju i pricate gluposti
  • Tрпивоје

    29.01.2013 16:10
    Не води ово на добро
    Изгледа да је у нашој Војводини јако битно да се Србин одриче Србије и да је мрзи. Што већа мржња према Србији, то је статус "Европскији". Зашто је Ћирилица проблем? Биће да "демократе" и "лигаши" никако не могу да прихвате да неко други располаже градским буџетом, а не они. Само, јадан је свако ко је среман да пљуне на свој образ зарад материјалне добити. Можда би мањинама (уз дужно поштовање) требало приуштити сва права која се пружају мањинама у ЕУ. Само у том случају би остали без много бенефита које сада имају.
  • 28.01.2013 11:01
    Језик и писмо
    Језик и званично писмо земље чији си држављанин, мора се знати! И тачка.
    И нема везе што је написано на ћирилици!
    Ипак је Нови Сад град у Републици Србији!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti