Trogodišnjakinja pobegla iz vrtića, vaspitačice nisu primetile

Trogodišnja devojčica Tijana Stupar išetala je sama iz vrtića "Petar Pan" na Detelinari u ulici Janka Čmelika, i otišla kući.
Trogodišnja devojčica Tijana Stupar išetala je sama iz vrtića "Petar Pan" na Detelinari u ulici Janka Čmelika, i otišla kući.

Vaspitačice i spremačice, ali ni ostali zaposleni u tom vrtiću nisu primetili nestanak deteta sve dok im roditelji devojčice nisu javili da u vrtiću jedno dete nedostaje i da je samo došlo kući.

Sve se odigralo u periodu kada roditelji dolaze po decu, a oni mališani koji još ne kreću kući sele se u drugu, zajedničku grupu i preuzimaju ih druge vaspitačice. U tom periodu od 14 do 15 sati, kada je vrtić uvek pun roditelja, često se dešava da se vaspitačicama neki mališan izgubi pred očima. Ima i slučajeva kada vaspitač ne zna da je neko dete roditelj već odveo kući.

Devojčici se na svu sreću ništa nije dogodilo. Dete je pored obezbeđenja, interfona, kamera prošlo neopaženo. Devojčica se 15 minuta oblačila i nesmetano izašla kroz vrata vrtića, a potom je prešla raskrsnicu i nastavila ka svojoj zgradi koja se nalazi u blizini obdaništa. Dete se još penjalo gore na ogradu od stepenica i uspelo da pritisne taster sa prezimenom, da otvori vrata i da se popne na četvrti sprat.

"Tačno je da se dete iskralo iz vrtića, sigurnosne kamere su sve snimile. Svi oni koji su bili dužni da paze na decu i kojima je ovo promaklo biće sankcionisani i kažnjeni", kaže Marko Grgurević, direktor ustanove "Radosno detinjstvo".

Kako se ovakve stvari ne bi dešavale i ubuduće, Grgurević planira da uvde identifikacione kartice za zaposlene i roditelje. Na taj način bi se, kako kaže, sprečilo da bilo ko pokupi dete ili da dete pobegne iz vrtića.

Otac deteta, Branislav Stupar najavljuje da će tužiti predškolsku ustanovu. Kako kaže, ne da bi se okoristio, već da bi naterao one kojima prepuštamo decu, da njihovu bezbednost ozbiljno shvate.

"Preduzeti mere protiv neodgovornog osoblja"

Novosadsko Udruženje "Roditelj" saopštilo je da je iznenađeno i uplašeno incidentom. Udruženje predlaže direktoru ustanove da nakon sprovedenog postupka prema svim osobama koje su učestvovale u ovom incidentu preduzme odgovarajuće mere radi postizanja veće zaštite i bezbednosti dece u okviru ustanove.

"Iskreno, ne možemo zamisliti sve ono što se dešavalo u glavama i dušama roditeljima kojima je saopšteno da im je dete nestalo iz jedne bezbedne ustanove. Ili je ona to prestala da bude?", pitaju se u "Roditelju".

Oni traže i da se objasni kako vaspitačica nije primetila da jedno dete nedostaje, kako je moguće da su kamere sve snimile i niko nije video, odnosno da li neko uopšte i gleda šta video nadzor beleži.

Komentari 118

  • @Tata

    01.02.2013 11:08
    Prvo se raspitajte o režimu dana u vrtiću, pa napišite komentar :)
  • Tata D

    01.02.2013 07:39
    @Vaspitacica
    Vidim ubiste se da opravdate ovu sramotu,napljuvaste sve koji su bilo sta rekli protiv vaspitacica.
    Ja vam preporucujem da manje sedite za racunarom a da vide vodite racuna o deci. (Nadam se da moje dete nece dospeti u vasu grupu)

    @NN - radno vreme
    zaboravili ste da spomenete i da deca spavaju od 11-13,sto se svodi na 3 sata efektivnog rada!
  • mama

    01.02.2013 06:39
    ogorceni
    ako je komentar upucen meni
    svako koje IZABRAO da se bai radom sa decom mora da bude svestan odgovornosti koju taj poziv nosi. ako to nije u stanju, neka trazi sebi drugi posao.
    anonimus je pitao mame zasto dete ne upisu u privatan vrtic, a ja sam se upravo zbog cene i osvrnula na taj komentar i upitala zasto je problem u roditeljima a ne u vaspitaciciama koje nisu u stanju da se nose sa svojim poslom. vaspiotacice koje cuvaju moju decu (dok ja i suprug radimo na vrlo odgovornim mestima, gde gresku takodje ne mozes ispraviti vec ako se desi odgovran si za istu) su divne i nikad im ne bih zamerila sitnice na kojima zameraju drugi roditeji. i roditleja ima raznih i znam za slucajeve kada su i zaboravljavli da dodju po svoju decu, osudjujem ali to je vec druga tema. da se vaspitacicie manje pitaju kakvi su roditelji, a vise brinu o deci ovakvi slucajevi se ne bi desavali. verujem da je ovo izuzetak ali on se nije smeo desiti.
    kod ovog slucaja nije bitan roditelj za koji ni ne znate da li je ili nije bio kuci kada mu je dete doslo vec osobe koje su ucinile ovaj propust. pa hajde da pustimo svu decu kojima su roditelji kuci da sama prelaze ulicu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti