Poslodavci retko prijavljuju radnice u maloprodajama

Privatni poslodavci u Južnobačkom okrugu u velikoj meri ne poštuju obaveze koje se odnose na prijavu zaposlenih na osiguranje, uplatu doprinosa i isplatu zarada, podaci su do kojih je došla kancelarija Pokrajinskog ombudsmana.
Privatni poslodavci u Južnobačkom okrugu u velikoj meri ne poštuju obaveze koje se odnose na prijavu zaposlenih na osiguranje, uplatu doprinosa i isplatu zarada, podaci su do kojih je došla kancelarija Pokrajinskog ombudsmana.

Najugroženije su žene koje rade u maloprodajnim objektima koje poslodavci često odjavljuju sa osiguranja iako im nije prestao radni odnos, preko tekućeg računa im se isplaćuje deo zarade, a ostatak u gotovini i neredovno, dok se zaposlenima daju vrednosne potvrde koje poslodavci ne prikazuju ni kao prihod ni kao rashod. Sve to dovodi do manje uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, manje godina penzijskog staža, ali i štetnih posledica u ostavrivanju prava iz zdravstvenog i osiguranja za slučaj nezaposlenosti.

U pojedinim slučajevima zaposlene duži vremenski period obavljaju rad bez prijave i osiguranja, mesecima ili godinama iščekuju obećanu prijavu na osiguranje od poslodavca i ne obraćaju se inspekciji u strahu da će, u slučaju da poslodavac sazna za njihovu prijavu, dobiti otkaz. Pokrajinski ombudsman savetovao je građane da se obrate inspekciji i naveo da zbog toga ne mogu trpeti negativne posledice.

Poseban problem predstavlja kršenje prava žena koje su na trudničkom bolovanju ili porodiljskom i odsustvu sa rada radi nege deteta, pa su brojni slučajevi da se žene, pod pretnjom otkaza, primoravaju da potpišu da su primile zaradu koja im i nije isplaćena ili da vrate sredstva koja su uplaćena na njihov račun.

Uz molbu da izvrši nenajavljeni nadzor rada svih privatnih poslodavaca, kancelarija Pokrajinskog ombudsmana zatražila je od Inspekcije rada da je hitno obavesti o rezultatima nadzora i naloženim merama.

  • 29.01.2013 16:26
    ogi
    Pa to je normalno naravno kada radna inspekcija ne obavlja uopste svoj posao,nikad ne zalaze niti u trgovinske ni u ugostiteljske objekte,pouzdano znam u centru NS u krugu od samo 100 metara od zgrade radne inspekcije niz ugostiteljskih lokala gde 70 posto radnika nije prijavljeno,ne dobija platu preko racuna,i sami placaju prevoz i topli obrok.Kad vec poslodavci daju uzasno male dvevnice, nek makar prijave radnike
  • Ne

    29.01.2013 15:08
    Da
    Dobro jutro EU.Jadni mali privrednici nemaju leba da jedu,a znaju da muzu radnike.15-20g nisu imali dinara(samo deviza) da podmire obaveze.Ccccc...
  • Komen

    29.01.2013 14:24
    Harač
    Pa naravno da ne prijavljuju kad je državni "harač" veći od radničke plate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti