Renoviran Zavod za patologiju trudnoće

U novosadskom porodilištu završena je kompletna rekonstrukcija i adaptacija Zavoda za patologiju trudnoće u koju je Vlada Vojvodine preko Fonda za kapitalna ulaganja uložila 20 miliona dinara.

U novosadskom porodilištu završena je kompletna rekonstrukcija i adaptacija Zavoda za patologiju trudnoće u koju je Vlada Vojvodine preko Fonda za kapitalna ulaganja uložila 20 miliona dinara.

Načelnik Betanije Dragan Stajić rekao je da će pacijentkinje, zahvaljujući ovoj rekonstrukciji, tehničkoj opremljenosti i stručnosti medicinskog kadra, imati adekvatnije uslove boravka i osećaće se znatno komfornije. Zavod za patologiju trudnoće nakon rekonstrukcije ima 58 kreveta, umesto dosadašnjih 46, namenjih trudnicama iz cele Vojvodine koje se susreću sa komplikacijama u trudnoći.

Dr Stajić je rekao da se u okviru Zavoda rešavaju najkomplikovaniji slučajevi visoko rizičnih trudnoća i organizuje se savremena dijagnostika u cilju najboljeg mogućeg ishoda za bebu i trudnicu. "Unazad 20 godina statistika kaže da su bebe teže pola kilograma, prvorotke starije za deset godina i sve je više žena koje se porađaju nakon vantelesne oplodnje. U odnosu na to mi smo revidirali određene protokole, tako da se trudimo da pacijentkinje što manje vremena provedu na klinici", rekao je dr Stajić.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je jedan od prioriteta pokrajinske administracije izgradnja i rekonstrukcija zdrastvenih objekata, a pomoć porodilištu je od posebnog značaja jer je u Vojvodini izuzetno izražena "bela kuga". "Mali priraštaj je kod nas izuzetno problematičan, a pacijentkinje koje dolaze ovde zaslužuju negu na najvišem nivou. Rekonstrukcija je omogućila povećanje kapaciteta i poboljšanja uslova lečenja i ovo je danas jedan prijatan prostor koji omogućava da se lečenje i spasavanje trudnoće odvija na način koji priliči 21. veku", rekao je Pajtić.

Betanija je jedina tercijarna zdravstvena ustanova u domenu ginekologije i akušerstva u Vojvodini, u kojoj se godišnje porodi preko 6.500 žena, a hospitalizuje, operiše i ambulantno pregleda preko 30.000 žena. U Zavodu za patologiju trudnoće se godišnje hospitalizuje preko 4.500 trudnica, što je porast u odnosu na prethodne godine, a pojedine pacijentkinja tu provedu i po nekoliko meseci do porođaja.

  • D.

    31.01.2013 09:18
    Eh kad bi jos omogucili ocevima prisustvo porodjaju... i sveli greske lekara i babica (koje ozbiljno povrede bebe i mame) na minimum... pa da covek i pomisli da je porodiliste na nivou 21. veka. A o boravku oceva zajedno sa mamom i bebom u sobi do izlaska mislim da nema potrebe govoriti... to sumnjam da ce ikad biti moguce u ovoj drzavi. :(
  • Jelena

    30.01.2013 19:53
    Konačno renovirano ovo odeljenje. U dve trudnoće sam morala tamo da boravim, sve pohvale za sestre, izuzetno stručne i ljubazne i najbolji profesor Stojić.
  • zoki

    30.01.2013 19:39
    Savremena tehnologija za jednostavnije uzimanje mita.BETANIJA SINONIM ZA KORUPCIJU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti