Grad odbio zahtev DSS da sve bude na ćirilici

Savet za međunacionalne odnose Skupštine Novog Sada dao je danas negativno mišljenje na predlog Demokratske stranke Srbije da ćirilica bude jedino pismo u upotrebi u organima Grada, kao i organima Pokrajine i Republike koji se nalaze na teritoriji Novog Sada.
Savet za međunacionalne odnose Skupštine Novog Sada dao je danas negativno mišljenje na predlog Demokratske stranke Srbije da ćirilica bude jedino pismo u upotrebi u organima Grada, kao i organima Pokrajine i Republike koji se nalaze na teritoriji Novog Sada.

Članovi Saveta većinom glasova su odbili predlog DSS-a da se u celom gradu postave nove table za obeležavanje ulica sa ćiriličnim natpisom, osim gde su takve table već postavljene, a odbijen je i predlog da se u nekoliko ulica u najužem centru, pored ćiriličnog pisma, na table sa nazivima ulica postavi natpis i na engleskom jeziku.

Savet je dao i negativno mišljenje na predlog DSS-a da se u Novom Sadu ukine službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina, koji je ova stranka tražila pod obrazloženjem da "u gradu ne postoji nijedna nacionalna manjina koja ima više od 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva".

Sve predloge DSS-a članovi Saveta su ocenili kao "neosnovane i neutemeljene", obrazloživši da podneti predlozi nisu u skladu sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji predviđa da će u lokalnoj samoupravi u kojoj je na dan stupanja na snagu ovog zakona već jezik nacionalne manjine u službenoj upotrebi, taj jezik i ostati u službenoj upotrebi.

Savet je konstatovao da predlozi nisu ni u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kojima je zabranjena diskriminacija i obezbeđena zaštita zatečenih prava.

Savet će preporučiti Gradskom veću da predloži Skupštini grada da donese posebnu odluku kojom će se precizirati primena pravnih akata iz ove oblasti, a koju je Savet ranije preporučio.

Na predlog zamenika Saveta za međunacionalne odnose Lasla Galamboša, članovi Savet većinom glasova doneli su zaključak da se Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću "Novi Sad" preporuči da ispod ćiriličnog natpisa na autobusima doda i natpis na latiničnom pismu.

Sednica Saveta za međunacionalne odnose Grada Novog Sada biće nastavljena 4. februara, kada će se raspravljati o izjavi zamenika gradonačelnika Novog Sada Borka Ilića prenete u pojedinim novosadskim medijima, a koja se tiče mađarske nacionalne manjine.

Do tada, kako su se saglasili članovi Saveta, Laslo Galamboš, koji je i predložio ovu tačku, treba da dokumentuje i priloži tekstove medija, gde se zamenik gradonačelnik navodno zapitao "zašto se bilo ko buni kada se mađari ne bune", što je izazvalo negodovanje pripadnika ove nacionalne zajednice.
  • pawlle

    17.03.2013 15:23
    jos samo da izmisle cirilicne brojeve,jer ovi arapski i rimski ih gadno jebavaju
  • Золтан

    08.02.2013 11:20
    Закон
    Баш се трудим да схватим шта је по закону а шта није али нико да то напише. Овде се неки позивају на укинути члан Закона о утврђивању надлежности Војводине. Не могу да пронађем неку одлуку града Новог Сада о томе. Осим што у статуту града пише да ће се то питање уредити посебном одлком не знам да ли је таква одлука донета?
  • Mastodont

    01.02.2013 11:30
    @Прохибициониста - Револтираност
    'U članu 76. Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine („Službeni glasnik Republike Srbije”, br. 99/09), utvrđeno je da autonomna pokrajina preko svojih organa, u skladu sa zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisama, bliže uređuje službenu upotrebu jezika i pisama manjinskih nacionalnih zajednica na teritoriji autonomne pokrajine i vrši inspekcijski nadzor u skladu sa zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisama, kao poveren posao.'

    I onda ne baciš knjigu o zid, nego nađeš sledeće:

    član 26. Statuta Vojvodine ("Sl. glasnik APV" 17/09):
    "U organima i organizacijama AP Vojvodine u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezik i njihova pisma, u skladu sa zakonom i pokrajinskom skupštinskom odlukom."

    Jbt, šta vam nije jasno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti