Noćna pedijatrija još dve nedelje u Domu zdravlja

Dom zdravlja "Novi Sad" pružaće pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu stanovnicima Novog Sada i Sremskih Karlovaca tokom noći zaključno sa noći između 17. i 18. februara, saopštio je Dom zdravlja.
Dom zdravlja "Novi Sad" pružaće pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu stanovnicima Novog Sada i Sremskih Karlovaca tokom noći zaključno sa noći između 17. i 18. februara, saopštio je danas Dom zdravlja.

S obzirom na to da Novi Sad nema sekundarnu zdravstvenu zaštitu, u Domu zdravlja tvrde da zakon u tom slučaju obavezuje Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, kao ustanovu tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite za decu sa teritorije Vojvodine, da obezbedi dežurstvo pedijata tokom noći.

Direktor za zdratsvo Doma zdravlja "Novi Sad" Oliver Stojanov podsetio je da su još decembra prošle godine dobili zahtev pedijatara u kom se navodi da ne žele više da dežuraju tokom noći. "Menadžment je razmotrio njihovu peticiju i zakonske okvire koje navode i utvrdili smo da su apsolutno u pravu jer Dom zdravlja nema pravo da radi noću. Grad Novi Sad je pokušao da nam izađe u susret i obezbedio sredstva za isplatu noćnog rada pedijatara. Mi smo im na tome zahvalni, međutim naši pedijatri su se izjasnili da nežele da rade noću za bilo kakvu finansijsku pomoć zbog nedostatka laboratorijske i radiološke dijagnostike", rekao je Stojanov za Radio 021.  

Prema njegovim rečima, počev od noći 17. februara deca kojima bude zatrebala pomoć pedijatra javljaće se na prijemno odeljenje Dečje bolnice, gde su se deca i inače upućivala nakon noćnog pregleda kod pedijatara Doma zdravlja. Tu se praktično ništa ne menja, a na ovaj način jednostavno izlazimo u sustret sugrađanima. Time će izbeći nepotrebno gubljenje vremena da najpre dolaze u Dom zdravlja, zatim da ih upućujemo u bolnicu na rutinske analize i da se deca onda ponovo kod nas vraćaju tokom noćnog dežurstva. Ovim se sve završava u jednoj ustanovi i kod jednog lekara”, rekao je Stojanov.

Član Gradskog veća za zdravstvo Petar Novaković nedavno je najavio da bi noćna dežurstva pedijatara od Doma zdravlja krajem februara trebalo da preuzme Zavod za hitnu pomoć. "Kada će se tačno to dogoditi zavisi od Ministarstva zdravlja, koje treba da odobri dovoljan broj pedijatara i medicinskih sestara za neophodnih sedam timova koji će tokom noći brinuti o deci", rekao je Novaković.

  • Mama

    06.02.2013 10:31
    Da i mi smo tamo se prebacili zbog doktorke za koju svi imaju lepu reč,pa sa limana idemo u Rumenačku ali mi se ambulanta ne sviđa.Mi smo se iz Njegoševe prebacili u Rumenačku pošto se doktorka tamo prebacila ali uslovi i njima tamo za rad su KATASTROFA.
  • maman

    06.02.2013 08:52
    @mama
    U Rumenačku ambulantu sam prebacila detetov karton jer sam pratila ODLIČNU lekarku koja je tamo premeštena. Sada prelazimo nekoliko kilometara jer od te lekarke i sestre iz njenog tima uvek dobijemo maksimum. Gužva jeste ogromna ali tu je opet neki bistroumni lik doneo odluku da se ambulanta u Njegoševoj zatvori i sa tom gomilom dece optereti već opterećene druge pedijatrijske ambulante.
    Ko ima malo više godina a odrastao je u ovom gradu, setiće se možda noćnih dežurstava u Vase Stajića, predivnog doktora Mikića, stručnih lekarki Vere Petrović i doktorke Grbović... To su sve bili po zvanju primarijusi, sem u najtežim slučajevima dodatna dijagnostika noću im nije bila potrebna, bili su zaista ODLIČNI PEDIJATRI DIJAGNOSTIČARI i ne verujem da su se vukli po novinama i tražili stimulacije. Verovatno je za vreme Maršala to nekako bilo regulisano.
  • Mama

    06.02.2013 07:17
    Zanima me da li može neko da proveri kako rade neke ambulante.Rumenačka ambulanta je katastrofalna ono je strašno čekaonica toliko mala ,popucali zidovi ,sestrice neljubazne doktore nebi komentarisala puno ali neznaju na kompijuter pa ih je smešno gledati kako nabadaju jednim prstom slovo po slovo ,još kad pogreše zadržavanje negine a bolesna deca čekaju.Razumem da prozore u čekaonici otvaraju jer se mora provetravati ali tamo su prozori stalno otvoreni.Mi se prebacujemo u drugu ambulantu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti