Protest protiv ljotićevske izložbe u "Prometeju"

Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji i Savez antifašista Srbije – Pokrajinski odbor za Vojvodinu i novosadska organizacija najooštrije osuđuju održavanje izložbe "Ni koledž, ni tamnica-vaspitni zavod u Smederevskoj Palanci od 1942-1944" u "Prometeju", vlasnika Zorana Kulundžije.
Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji i Savez antifašista Srbije – Pokrajinski odbor za Vojvodinu i novosadska organizacija najooštrije osuđuju održavanje izložbe "Ni koledž, ni tamnica-vaspitni zavod u Smederevskoj Palanci od 1942-1944" u "Prometeju", vlasnika Zorana Kulundžije.

U govoru prilikom otvaranja i u propratnom tekstu uz izložbu, kao i u stavovima koje od ranije iznosi u javnosti, autor izložbe, Aleksandar Nikolić, direktor Istorijskog arhiva u Smederevskoj Palanci, nastojao je da prikaže prošlost ovog logora na način koji bi omogućio aboliranje kvislinške vlade Milana Nedića i fašističke organizacije "Zbor" koji su bili odgovorni za formiranje Zavoda i interniranje antifašističke omladine u ovom mestu za izolaciju, navodi se u saopštenju ovih organizacija.

"Nikolićeva interpretacija u potpunosti je saglasna sa retorikom ljotićevske fašističke emigracije koja je nastojala da Zavod prikaže kao svojevrsni internat u kome je antifašističkoj omladini pedagoškim metodama ulivana nacionalna svest, a sam čin izolacije da predstave kao spasavanje života omladini zavedenoj od komunista. Stoga i ne čudi što je u organizovanju ove izložbe učešće uzela ljotićevska grupa "Novo Videlo" koja baštini ideologiju i istorijsko nasleđe fašističkog pokreta Zbor", stoji u saopštenju.

"Istorijska istina je drugačija. Zavod za prinudno vaspitanje omladine nije bio nikakva pedagoška ustanova već logor ograđen žicom i obezbeđivan naoružanom stražom Nedićevih žandarma, u kome je antifašistička omladina nasilno odvojena od svoje sredine bila izložena sistematskoj ideološkoj (fašističkoj) indoktrinaciji. Redovnu kontrolu nad Zavodom sprovodila je zloglasna kvislinška Specijalna policija, dok su u logor često svraćali predstavnici nemačkih okupacionih vlasti. Oni koji su pokazivali nespremnost da prihvate ovakvu indoktrinaciju bili su izlagani najsurovijoj torturi, a za pokušaje bekstva iz logora uhvaćeni omladinci bili su deportovani u logor na Banjici i potom streljani. Roditelji odbeglih interniraca bili bi nakon bekstva njihove dece uhapšeni i kao taoci otpremljeni u neki od logora", navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi, tokom dve godine postojanja logora kroz njega je prošlo oko 1.270 omladinaca sa područja čitave Srbije, a najviše beogradske skojevske omladine. Fašisti su zatvorili ovaj logor septembra 1944. jer su bili prinuđeni da napuste Srbiju usled nadiranja Narodno-oslobodilačke vojske i Crvene armije.

"Dužnost antifašističkih organizacija kao što su Društvo za istinu o NOB i Savez antifašista Srbije – Pokrajinski odbor za Vojvodinu i gradska organizacija Novog Sada, kao i svih savesnih građana, je da reaguju, moralno osude i upozore, kako javnost, tako i nadležne organe, na ovakve notorne oblike istorijskog revizionizma i afirmacije profašističkih ideologija", zaključuju Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji i Savez antifašista Srbije.

  • Nesha taksista

    07.02.2013 14:58
    Šta je ovo trebalo Prometeju??
    Ljotićevske ideje u Vojvodini ni tad, a verujem ni sad nisu imale veću podršku i nije mi jasno zašto je ovo uopšte trebalo Prometeju? Naravno da podržavam sve proteste protiv ove izložbe.
  • jo

    06.02.2013 17:53
    @Tiberius
    U pravu si potpuno za prosperitet ali u evropi i svetu sem nas i rusa.Kod nas je bilo da što si veći antifašista imao si pravo da uzmeš veći stan ili vilu na Dedinju i da čukununuke obezbediš na osnovu svog antifašizma.Svi smo kao deca gledali kako drug ćopa i njegova bulumenta generala dobro unovčava svoj antifašizam jer iz štrikanih čarapa uskačeš i lakovane cipelice i narodu prodaješ kako su svi isti samo su neki malo više isti od običnih smrtnika.A sad se javljaju potomci salonskih antifašista koji ne dozvoljavaju da mi sami prosudimo nego je antifašizam samo ono što oni kažu.
  • jo

    06.02.2013 17:38
    @ Koljaci
    U pitanju su nacionalisticke ideje, ratovi itd.Pa i te stvari su napravili čuveni pripadnici jedne stranke koja je ovde 40 godina pre toga skrivajući se iza ideje antifašizma vršila otimačine,streljanja,goli otok.Nemojte mešati evropski antifašizam od koga se niko nije obogatio i naš i ruski gde su se mnogi ovajdili od njega

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti