Nagrađeni učesnici projekta Ekoprofit

U Gradskoj kući danas su dodeljene nagrade kompanijama koje su učeštvovale u projektu Ekoprofit, koji su zajednički pokrenuli Grad Novi Sad, Austrijska agencija za razvoj i konzorcijum Denkštat iz Beča.
U Gradskoj kući danas su dodeljene nagrade kompanijama koje su učeštvovale u projektu Ekoprofit, koji su zajednički pokrenuli Grad Novi Sad, Austrijska agencija za razvoj i konzorcijum Denkštat iz Beča.

Projekat je namenjen malim, srednjim i velikim kompanijama, iz privatnog i javnog sektora, koje su zainteresovane da smanje količine otpada i emisiju štetnih materija i primene ekološke standarde u njihovom tretmanu. Za učešće u drugom ciklusu projekta Ekoprofit, koji je započeo 2012. godine, nagrađene su kompanije Lafarž, Beo eko korak, Sunoko, Panonske termoelektrane - toplane, TRS Svis prodakšn i Galerija Matice srpske.

Predstavnik kompanije Denkštat Vilibald Kartenbruner rekao je da je u projektu učestvovalo 16 kompanija koje su na godišnjem nivou uštedele oko 550.000 evra, što je u proseku 35.000 evra po kompaniji i najbolji je pokazatelj efikasnosti projekta.

"Glavni cilj Ekoprofit projekta je bio da kompanije svoju proizvodnju i poslovanje modifikuju tako da budu profitabilniji i ekonomičniji", rekao je Kartenbruner i dodao da je projekat podrazumevao i treninge za zaposlene u kompanijama. Prema njegovim rečima, uloga Grada Novog Sada bila je da napravi određenu platformu za komanije koje će učestvovati u projektu i da ga finansijski potpomogne.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić rekao je da se Grad uključio u projekt kako bi se motivisale kompanije da učestvuju u poboljšanju kvaliteta proizvodnje i da više ulažu u zaštitu životne sredine. "Nama je bitno da svaka kompnaija koja dolazi na ovo tržište ili već posluje značajno više ulaže u sektor zaštite žvitone sredine, a grad Novi Sad će i ubuduće podržavati ovakve projekte", rekao je Ilić.

Tehnički direktor "Lafarž Srbija" Siniša Mauhar, jedne od danas nagrađenih kompanija u projektu Ekoprofit, rekao je da je ta kompanija od 2002. godine u Srbiji uložila oko 50 miliona evra u zaštitu životne sredine. "Ugradili smo filtere za vazduh kako bi se smanjila emisija suspendovanih čestica, a investirali smo i u energetsku efikasnost samih postorojenja radi uštede energije. Veliki deo tih investicija bio je ulaganje u korišćenje alternativnih goriva", rekao je Mauhar.

Projekat Ekoprofit započet je pre 20 godina u Gracu i do sada je u njemu učestvovalo više od 2.000 kompanija iz Austrije, Nemačke, Italije, Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske i Rumunije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti