NDNV: Ko je većinski vlasnik Dnevnika?

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražilo je danas od nadležnih državnih organa da podhitno utvrde ko je većinski vlasnik novosadskog dnevnog lista Dnevnik.
Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražilo je danas od nadležnih državnih organa da podhitno utvrde ko je većinski vlasnik novosadskog dnevnog lista Dnevnik.

Imajući u vidu proklamovanu volju Vlade Srbije da se izbori protiv korupcije, podsećamo da je transparentnost vlasništva u preduzećima jedan od osnovnih preduslova za borbu protiv korupcije i drugih nezakonitih radnji. Kada su u pitanju mediji, transparentnost vlasništva je jedan od osnovnih preduslova da bi publika mogla da čita i pravilno percipira medije i eventualne skrivene poslovne i političke interese iza njih, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Kako se dalje kaže, "s obzirom da se u Agenciji za privredne registre još uvek zvanično vodi da je vlasnik 55 odsto kapitala preduzeća DVP nemačka firma Medien Gruppe Balkan, a takođe i s obzirom na protivrečne informacije u javnosti kao i iz samog preduzeća da je ovaj udeo navodno otkupljen i da nemačka kompanija nije više vlasnik Dnevnika, zahtevamo da se obelodani ko je onda zaista većinski vlasnik ovog lista".

Iz Udruženja, takođe, poručuju da "bez obzira što je reč o dnevnom listu u privatnom vlasništvu, javnost ima pravo da zna njegovu vlasničku strukturu, tim pre što je reč o listu čija je tradicija duža od 70 godina i koji je jedini dnevni list u Vojvodini na srpskom jeziku".

NDNV poziva i Skupštinu i Vladu Vojvodine, koje su praktično preko Dnevnik Holdinga manjinski vlasnici lista Dnevnik (45 odsto), da javnosti stave na uvid informacije o većinskom partneru u vlasništvu u preduzeću Dnevnik Vojvodina Preš, ukoliko te informacije poseduju.

Ukoliko ih ne poseduju, očekujemo od pokrajinske administracije da ih zatraži, navode u saopštenju.

"Podsećamo Vladu Srbije da Medijska strategija, koja je usvojena i čija primena je u toku, predviđa punu transparentnost vlasništva nad medijima. Podsećamo i na slučajeve zatvaranja pojedinih listova u Srbiji, čiji je osnovni uzrok bio netransparentno vlasništvo", zaključuju u NDNV-u, upozoravajući sve relevantne društvene činioce da "ne smeju dozvoliti da istu sudbinu doživi i jedini dnevni list na sprskom jeziku u Vojvodini".

  • ČEPRKALO

    09.02.2013 17:30
    Mir,mir ,mir niko nije kriv
    Kako sam shvatio "Dnevnik"Holding AD je sa WAZ-om osnovao zajedničko preduzeće "Dnevnik Vojvodina Pres"(DVP).U skupštini DVPa "Dnevnik" Holding AD zastupaju predsednik NO i generalni direktor.Zamenik generalnog direktora DVP je lice koje imenuje"DH AD"ili drugi direktor.Kako
    je onda moguće da na sednici NO od srede,30.01 2013.god gore navedena lica, po drugi put, neznaju ko je kupio ili na poklon dobio udeo WACa!?
    Dobro,gore pomenuti samo koriste imovinu vlada Srbije i Vojvodine pa i ne moraju to da znaju,možda su zaspali na pomenutoj kupoprodaji,ali Miroslav Vasin da izađe pred javnost i pita istu da li je stvarno WAC prodao svoj udeo u DVP.Sramota i bruka za predstavnika vlasnika kapitala "Dnevnika",vladu APV, koja je pomogla"Dnevnik" najviše od svih preduzeća na teritoriji APV.Miroslave Vasin nemojte im više pomagati dovoljno ste ih zakopali.Vratite im novce i refundirajte im potraživawa od WACa koga ste pustili da ode.Tvrdili ste da se WACu neće i nesme ništa oprostiti kao i predsednk NO. Pajtiću dr Bojane što ih netužite za potraživanja,obećali ste?!Mir,mir mir....
  • Pravda

    08.02.2013 21:36
    dostizna ili ipak ne ...
    agonija u Dnevniku predugo traje. Ne budu li naldezni prgani pod hitno reagovali pokrajisnka vlada ce uspeti u svojim dugogodisnjim planovima da imovina dnevnika konacno zavrsi u privatnim rukama za sitne pare a radnici na ulici.
  • Dnevko

    07.02.2013 20:29
    Realnost
    E moj Tibika i Advokatu [to bi na[ narod rekao PAS LAJE VETAR NOSI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti