Počinje zamena radioaktivnih gromobrana

Javno-komunalno preduzeće "Stan" zatražilo je od grada 54 miliona dinara za uklanjanje radioaktivnih gromobrana sa novosadskih krovova, i njihovu zamenu novim.
Javno-komunalno preduzeće "Stan" zatražilo je od grada 54 miliona dinara za uklanjanje radioaktivnih gromobrana sa novosadskih krovova, i njihovu zamenu novim.

Prema njihovim podacima, 84 ovakva gromobrana nalaze se na zgradama u Novom Sadu, a desetak je uklonjeno pre šest godina. Kako za "Novosti" kaže pomoćnica direktora "Stana" Tatjana Dojčinović, oni su postavljani od 1968 – 1991. godine, a u gradu ih je ukupno 239, budući da se većina radioaktivnih gromobrana nalazi na industrijskim objektima.

Sa druge strane, Jan Hausman, istraživač u Laboratoriji za nuklearnu fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kaže da mesta panici kada je reč o ovim gromobranima. Prema njegovim rečima, u njima se nalazi radioaktivni izotop veličine glave čiode, koji je bezbedan ukoliko se nalazi na propisanoj visini, budući da zračenje može da emituje samo na gore.

U "Stanu" navode kako će ipak menjati stare gromobrane, dodajući da će troškovi morati da budu duplirani, jer jedan radioaktivni gromobran menjaju dva ranostartujuća, koja pokrivaju manji prostor.

  • Pera

    08.02.2013 10:39
    pa mi imamo i
    Gromobransku mafiju :)))
  • vlada

    08.02.2013 07:24
    Misko pojma nemas


    Nemoj mnogo da pametujes , idi proizvodi nesto , verovatno prodajes nesto drugo vezano za gromobrane , pa ti naravno ostalo sve smeta ...ili bi voleo da tebi daju te pare da im stavis pocinkovanu traku , 1m trake = 1 eur , a razliku potrosis na Havajima.
  • misko

    07.02.2013 20:54
    odgovor @misku
    Iz komentara @Miska se prepoznaje njegovo površno znjanje o ovoj temi. Opet kažem, u svetu je uvek borba i nametanje standarda razvijenih zemalja ostalom svetu, to su pare. Što se tiče gromobrana: za prihvatni sistem , upotrebljavaju se metode zaštitnog ugla, fiktivne sfere i mreža provodnika. Pored teorije svi materijali i hvataljke za sve ove tri metode se proveravaju u raznim laboratorijama i oglednim poljima. Dobijeni rezultati dugogodišnjih ispitivanja su podloga za primenu i uvođenje standarda u ovoj oblasti.
    U Nemačkoj nisu zabranjeni gromobrani sa uređ.za rano startovanje pod uslovom da u sebi ne sadrže elektr. komponente, baterije.....bio sam i video.
    Isplativost primenom ovih gromobrana je višestruka u odnosu na "klasičnu" instal.
    Ako ne verujete pogledajte nove standarde
    SRPS EN 62305-1-2-3-4 koji nisu primenljivi kod nas (nisu ni prevedeni sa engl.) za sada a nadam se neće biti nikada. Jednog dana primenom novih EU stanadarda u ovoj oblasti automatski sve troškove množite od 3-5 puta u odnosu na instalacije pomoću gromobrana sa uređajem za rano startovanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti