Hitna pomoć preuzima dežurstva pedijatrije?

Neophodnu lekarsku pomoć mališanima tokom noći, ubuduće će pružati lekari hitne pomoći koji će najverovatnije biti stacionirani u Rumenačkoj ambulanti.
Neophodnu lekarsku pomoć mališanima tokom noći, ubuduće će pružati lekari hitne pomoći koji će najverovatnije biti stacionirani u Rumenačkoj ambulanti.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Dom zdravlja pruža zdravstvenu zaštitu u dve smene, u prepodnevnoj i poslepodnevnoj. Iako je Dom zdravlja sugerisao da obavezu noćnog dežurstva za decu treba da preuzme Dečja bolnica, iz te ustanove kažu da nije opravdano da oni preuzmu ovu obavezu, jer bi to proizvelo višestruke epidemiološke probleme i direktno narušilo zdravlje teško obolelih mališana koji se leče u Dečjoj bolnici.

Rešenje ovog problema član Gradskog veća za zdravstvo Petar Novaković, vidi u prebacivanju noćne pedijatrije Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Kako bi Hitna pomoć tu obavezu mogla da obavlja stručno i adekvatno neophodno je zaposliti minimalno četiri pedijatra i isto toliko medicinskih tehničara koji će tokom noći brinuti o deci.

"Da bi se to realizovalo, prvi korak je bio dobijanje saglasnosti od Instituta za javno zdravlje Vojvodine o opravdanosti zapošljavanja dodatnog kadra u Zavodu, a upravo to pozitivno mišljenje već je stiglo iz Instituta. Sledeći korak je obezbeđivanje prostora gde bi se ta dežurstva obavljala i to je stvar dogovora sa Domom zdravlja. Moj predlog je da se to nastavi raditi u zdravstvenom objektu u Rumenačkoj, jer je to najracionalnije rešenje, svaki drugi prostor bi se morao adaptirati", rekao je Novaković dodajući da je već obezbeđeno tri pedijatra, koji bi dobrovoljno prešli iz Doma zdravlja u Zavod za hitnu pomoć kako bi u noćnim satima zbrinjavali bolesne mališane.

Prema njegovim rečima problem je to što je Dom zdravlja doneo konačnu odluku o tome kada će prestati sa noćnim dežurstvima, iako još uvek nije rešeno to pitanje, te će apelovati na rukovodstvo ove ustanove da tu odluku odlože dok se ne nađe odgovarajuće rešenje. On je dodao da se nada da će ovo pitanje biti rešeno do prve polovine marta.

  • NS

    11.02.2013 21:22
    telep
    Važno da su sa hitnom pomoći razbucali telep'sku ambulantu pa sad više nema ni veterinara u njoj.A oni koji su ostali su čisto da se može kazati pa eto imate.1000- za kcall centar i ljubaznost.
  • Novosađanin

    08.02.2013 09:17
    Odgovor anonimusu
    Na žalost, rešavanje problema nije stručno-organizaciono pitanje već se ovde radi o političkom pitanju gde koalicioni partner želi da demonstrira svoju “silu“.Nesporno je da član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Petar Novaković ulaže veliki trud da se postigne rešenje ali druga strana istrajava u svojoj nameri.Nisam političar niti član bilo koje stranke, zdravstveni radnik sam a rešenje sam predlagao dok je problem bio u začetku.Predlažem da novinar ovog sajta pročita ceo Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 119/2012) a posebno članove 13. i 13a, i potom pita nadležne da li Grad Novi Sad ima 8 miliona dinara da plati nastavak rada pedijatrijskog noćnog dežurstva ( morao bi da ima jer ako ima za velike subvencije za javna preduzeća, ...., trebao bi da ima za deo zdravstvene delatnosti ), a onda direktora DZ ( izjavljivao je da DZ više nema novca da plaća noćno dežurstvo ) da li ima razloga da se zaključno sa 17. februarom prestane sa dežurstvom.
  • Valerija

    08.02.2013 08:29
    I onda imamo problem sa natalitetom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti