Dalmacija: Baklja nije mogla da izazove požar

Božo Dalmacija, otac Milene Dalmacije koja je nastradala u požaru u diskoteci Kontrast, izrazio je sumnju da je baklja koja je ispala plesačici na bini mogla biti uzrok požara.
Božo Dalmacija, otac Milene Dalmacije koja je nastradala u požaru u diskoteci Kontrast, izrazio je sumnju da je baklja koja je ispala plesačici na bini mogla biti uzrok požara u kojem je 1. aprila 2012. godine poginulo šestoro mladih.

Dalmacija je na ovaj način reagovao povodom izjave pojedinih advokati koji su tokom suđenja ocenili da bi ovo mogao biti ključni dokaz kako je došlo do požara u Kontrastu.

Naime, pevačica Akapulko benda Ivana Pecović je izjavila na suđenju četvorici optuženih za izazivanje tragedije u "Kontrastu" da se neposredno pre požara baklja koju je držala jedna od plesačica, otkotrljala pod binu. Ona je rekla da su na bini igrale dve plesačice sa po dve baklje i da je plesačica bliže njoj ispustila ili bacila baklju koja se još dimila na pod i ona se otkotrljala pod binu. Nedugo potom pevač Mladen Zečević je pomerio zavesu i ona je videla vatru.

Dalmacija, inače doktor hemijskih nauka, tvrdi da takva baklja ne može za nekoliko desetina sekundi proizvesti takav požar. "Postoji temperatura paljenja i vreme kada će se to desiti. Verovatno bi baklja zapalila to za nekih desetak minuta, ali da se desi požar za dva-tri minuta i da se razbukti dim od jedne tako ugašene baklje, odnosno prskalice, ja stručno tvrdim da je nemoguće", rekao je Dalmacija.

Dalmacija je izrazio i sumnju na nalaze sudskih veštaka hemijske struke koji se koriste u ovom sudskom postupku, jer smatra da je njihov nalaz nepotpun i da nije urađen sveobuhvatno.

"Moglo je to temeljnije i sigurnije da se uradi, kako bi bilo više dokaza na koji način i šta se moglo desiti. Mislim da veštačiti nešto i uopšte ne otići u objekat je propust, jer se ostavio prostor za manipulaciju. Da se otišlo na lice mesta i svi podaci se pokupili ne bi moglo biti toliko manipulacije i izvođenja dokaza, jer ovi ljudi nisu stručna lica već advokati koji su završili neke druge fakultete", rekao je Dalmacija.

Advokati optuženih zatražili su od suda da Dejan Ratković, Slaviša Stanišić, Alojz Ganić i Miroslav Papuga budu pušteni iz pritvora i da im se omogući da se brane sa slobode, ali je taj zahtev odbijen i optuženici će ostati u pritvoru. Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.

  • 10.02.2013 17:46
    Slike predstavlja neizrecivu tugu
    A sto se sudjenja tice, i dalje bih volela da vidim da se sudi nadleznim inspekcijama koje dozvoljavaju rad neprikladnim objektima!
  • Protivpožarac

    09.02.2013 13:15
    Ako je bila u pitanju obična prskalica, slažem se sa profesorom. Međutim, ako je bila u pitanju bakljica, uz svo dužno poštovanje, mislim da čovek nije u pravu. Prvo, baklje poput takvih se prave (između ostalog) na bazi mešavine visokoreaktivnih neorganskih jedinjenja, koja uključuju i metale poput magnezijuma. Kada takva mešavina gori otvorenim plamenom, može proizvesti temperaturu i do 1500 stepeni celzijusa, što je znatno viša temperatura nego pri sagorevanju organskih jedinjenja (pod određenim uslovima i više, ali recimo da su toplotni gubici uzrok ove prve granice). Kritična temperatura pri kojoj sintetičke zavese mogu da se zapale je oko 350- 400 stepeni. Izvesno je da tek ugašena- dakle užarena baklja koja je došla u kontakt sa zavesom imala manje od 1500 stepeni, ali mnogo više od 350 stepeni te je emitovala dovoljnu količinu toplote u vremenskom intervalu dovoljnom da se izazove piroliza zavese,što je rezultiralo otvorenim plamenom koji se, kada su vertikalne površine u pitanju, jednostavno rečeno, širi sumanuto brzo. Posledica termalne dekompozicije složenih lanaca sintetičkih polimera i nekih primesa je i izuzetno velika količina dima, koji uključuje i prisustvo visokotoksičnih supstanci kojih ima znatno manje pri dekompoziciji prirodnih materijala, poput drveta ili pamuka.
  • Pera

    09.02.2013 05:06
    krivicu
    Obicno svale na elektro instalacije i elektricare a najcesci uzrok pozara je ljudski faktor.
    Ne treba podleci histeriji vec utvrditi prave uzroke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti