Šta (ne) radi Socijalno-ekonomski savet Novog Sada?

Socijalno-ekonomski savet Novog Sada 75 odsto svog budžeta koji iznosi preko 7,2 miliona dinara troši na zarade svojih članova.
Dok cene komunalnih usluga rastu, trudnice se otpuštaju odmah nakon pojavljivanja druge linije na testu, a radnici brojnih gradskih firmi gladuju mesecima, Socijalno-ekonomski savet Novog Sada 75 odsto svog budžeta koji iznosi preko 7,2 miliona dinara troši na zarade svojih članova.

Predsednik Saveta je lider novosadskog Saveza samostalnih sindikata, Drago Đokić, koji za 021 kaže da rešavanje radničkih problema nije u nadležnosti ove institucije. Prema njegovim rečima, Socijalno-ekonomski savet je nadležan za davanje ocene o cenama usluga javno-komunalnih preduzeća, prodaji gradske imovine, taksama i sličnim stavkama.

"Što se tiče fabrika i radnika, to je definisano drugim zakonom – Zakonom o radu, koji kaže da je to u nadležnosti sindikata u tim preduzećima, njihovih poslodavaca, i na kraju krajeva, suda. Nadležnost grada za probleme u tim firmama ne postoji", kaže Đokić za Novosadski informativni portal.

Međutim, u Zakonu o socijalno-ekonomskom savetu jasno je naglašeno da su nadležnosti ovog tela, između ostalog, i unapređivanje kolektivnog pregovanja i politika zapošljavanja. Kako za 021 kaže predsednica sindikata "Solidarnost" Gordana Kojić, nedopustivo je da u gradu u kom se na svakom koraku krše radnička prava, predstavnici tog tela ne pokazuju inicijativu ni za šta osim ubiranja budžetskog novca.

"Slika Novog Sada sa Neobusom, Jugodentom, Jugoalatom, Petrom Drapšinom, Novopakom, Novitetom...je tužna. Socijalno-ekonomski savet ništa nije uradio za njih i njihove porodice, iako se na njhovom čelu zvanično nalazi dugogodišnji sindikalac. Oni su izgleda tu da broje pare iz gradskog budžeta, a ne da odgovaraju na apele ugroženih porodica novosadskih radnika", kaže Kojićeva za 021.

Troškovnik prst u oko obespravljenim radnicima

Planirani prihodi Socijalno-ekonomskog saveta Novog Sada za 2013. godinu iznose 7.262.000 dinara, od čega se čak 5.400.000 izdvajaju na ime naknada za članove Saveta. U Savetu je zaposlena jedna osoba, a troškovi predviđeni za plate i doprinose iznose 960.000 dinara godišnje. Pored toga, godišnje se izdvaja 100.000 dinara za međunarodnu saradnju, isto toliko za "ostale lične rashode i naknade radnih grupa", 72.000 za premije osiguranja automobila, i 100.000 za gorivo.

Predsednik Saveta Drago Đokić u tome ne vidi problem. "Sporazumom o osnivanju doneta je i Odluka o naknadi, koja je u skladu sa zakonom", navodi ovaj sindikalac.

Bivši republički ministar sedi u Savetu

Zanimljivo je da je upravo Đokić pre tri godine kritikovao članove tadašnjeg Socijalno-ekonomskog saveta da u socijalnom i ekonomskom dijalogu učestvuju "samo pro forme, bez stvarnog prava odlučivanja o stvarima koje se direktno tiču sudbine radnika".

Savet Socijalno-ekonomskog saveta Grada Novog Sada čini devet članova, koji imaju isto toliko zamenika. Oni se biraju proporcionalno – tri člana su predstavnici gradske vlasti, tri predstavnici sindikata, a tri Unije poslodavaca.

Kao predstavnici Grada, plate u ovom savetu ubiraju član Gradskog veća za finansije Dejan Mandić (SNS), član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić (SNS), kao i Jovan Radić (SPS), bivši državni ministar za rad iz vremena Slobodana Miloševića. (Miodrag Sovilj – miodrag@021.rs)

  • 14.02.2013 19:16
    liman 2
    ovu zemlju vise ne vredi ni komentarisati... previse je sve to i tuzno i smesno.
  • Tea

    12.02.2013 17:52
    Svi,ali stvarno svi sindikalci dobro zive od svog nerada i na tudjoj grbaci.Kome su sindikalci dobro doneli?Ugrade se i u decije paketice.
  • Добро Обавештени

    12.02.2013 16:44
    да свима буде јасно:
    Социјално економски савет Новог Сада има 3 учесника:1.Град 2.Унија послодаваца 3.Самостални синдикат. Зашто онда свако има по 3 члана??? А оформљен је тако што су једни другима признали да су ,,репрезентативни,,!И деле ли деле.. .
    наше новце !Д О С Т А !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti