Razvojni fond Vojvodine počeo da radi

Razvojni fond Vojvodine danas je formalno počeo da funkcioniše, a očekuje se da će ta institucija i suštinski početi da radi za nekoliko dana, izjavio je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.
Razvojni fond Vojvodine danas je formalno počeo da funkcioniše, a očekuje se da će ta institucija i suštinski početi da radi za nekoliko dana, izjavio je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

Pokrajinski sekretarijat za finansije dobio je rešenje o tome da je RFV upisan u registar kod Agencije za privredne registre, rekao je Radoman i podsetio da su prethodno pokrajina i republika uplatile na račun tog fonda osnivački kapital od deset miliona dinara.

Radoman je istakao da će RFV "u punom zamahu" krenuti da radi, odnosno da podržava vojvođansku privredu, kada budu završene sve procedure u vezi sa Razvojnom bankom Vojvodine i dodao da bi do kraja ove nedelje trebalo da budu poznate ponude banaka zainteresovanih za preuzimanje depozita i aktive RBV. Kada budu poznate ponude banaka, Pokrajina i Republika će potom emitovati obveznice, u ukupnom iznosu od skoro 10 milijardi dinara, što praktično znači "unovčavanje" imovine i potraživanja odnosno prenošenje u RFV.

Radoman je objasnio da će svi objekti i plasmani RBV biti preneti u imovinu RFV i naglasio da će pokrajina, posredstvom tog fonda, nastaviti svoju podršku privredi, po povoljnijim uslovima kreditiranja nego što su na komercijalnom bankarskom tržištu, sufinansiranjem projekata i drugim vidovima.

Radoman je rekao i da je, prema njegovim saznanjima, kontrola Narodne banke Srbije u RBV završena, a da je inspekcijska kontrola poslovanja RBV još u toku i dodao da će se, nakon tih detaljnih ispitivanja, konačno znati da li je u toj banci bilo nekakvih zloupotreba.

Vlade Srbije i Vojvodine potpisale su prošle godine sporazum da status RBV bude rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku i na budući Razvojni fond Vojvodine. Sporazumom je predviđen prenos aktive i pasive na onu banku koja ponudi najbolje uslove za prenos, u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

  • ЧЕПРКАЛО

    14.02.2013 10:09
    Чија беше "Металс банка",молићу фино?
    За спашавње поменуте банке уложено је, колико се сећам, неколико стотина милиона,па у развојни фонд
    и сада РФВ,а новаца нигди.
    Одлична стратегија. Чим се нешто доведе до стечаја,тј опељуши до задњег цванцика,оснује се "спасилац"који служи за лапање онома који се нису снашли у претходном периоду у пустошењу поменутих
    субјеката.Наздравље,са убеђењем да их нико неће
    открити и узнемирити и да они неће откуцати своје предходнике.
  • Đenka

    13.02.2013 06:39
    Maratonci...
    "Narode, ponovo radi bioskop u našem gradu"....
  • 12.02.2013 09:42
    Koga će ovaj da razvija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti