Naši optuživali novinare na tribini NDNV-a

Troje aktivista organizacije SNP Naši danas su na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine optužili medije da ih bez ikakvog razloga svrstavaju u ekstremističke i klerofašističke organizacije.
Troje aktivista organizacije SNP Naši danas su na tribini u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine optužili medije da ih bez ikakvog razloga svrstavaju u ekstremističke i klerofašističke organizacije.

Aktivisti su se ogradili od stavova nedeljnika "Pečat" i sličnih medija, koji su po nacionalnoj osnovi prozivali rukovodstva Radiotelevizije Vojvodina i NDNV-a, i kazali da oni ne dele takva razmišljanja.

Predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić im je u emotivno intoniranom obraćanju poručio da nisu svesni s čim se igraju kada prave spiskove nepodobnih medija i nevladinih organizacija, kada novinare označavaju "antisrbima" i kada pale zastavu Vojvodine. "Od paljenja zastave do paljenja ljudi samo je jedan korak", rekao je Gruhonjić.

Predstavnici SNP Naši su se požalili zašto predsednik NDNV-a podiže ton na njih, na šta im je on odvratio: "Zato što me nervirate, jer niste svesni ili ne želite da budete svesni posledica koje možete proizvesti". Oni su ga nakon tribine u saopštenju za javnost ponovo optužili za "širenje antisrpske propagande".

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon osudila je napade na rukovodstvo RTV-a i NDNV-a i kazala da je nedopustivo prozivanje po osnovu etničke pripadnosti i korišćenje izraza kao "hrvatski lobi", "srbomrsci"."Srbija je članica OEBS-a, i kao takva mora se dosledno suprotstaviti svakom ispoljavanju mržnje, zbog etničke, religijske, seksualne pripadnosti", poručila je Nikolić-Solomon i ocenila da to takvi napadi podsećaju na atmosferu iz devedesetih godina prošlog veka.

Vojvođanski sekretar za informisanje Slaviša Grujić takođe je istakao da je reč o povratku atmosfere iz devedesetih, pošto opet razmišljamo da li su neki novinari na meti za odstrel. "I kao da opet nikoga nije briga za to: ni za napade na RTV, niti za to što se mome drugu Dinku (Gruhonjiću) priviđaju Ćuruvije, Pantići i ostali", kazao je Grujić.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ocenio je da je na javnoj sceni i u medijima na delu "legalizacija govora mržnje". "Nacionalno prebrojavanje ponovo postaje moderno, a predstavnici vlasti nisu se jasno odredili prema ovakvim pojavama. To nas upućuje na zaključak da su ekstremni desničari osetili da je došlo njihovo vreme. Oni su deo bagaža koji smo dobili sa novom vlašću", rekao je Obradović.

Programska direktorica RTV-a Sanda Savić kazala je da dobija anonimne pretnje, u kojima joj poručuju da je "prate od rođenja", da o njoj znaju više nego ona sama, kao i da se vrati u Beograd ili "još bolje u Split". "Prebrojavanje krvnih zrnaca na RTV-u nije nikakva šala, imamo li u vidu da mi emitujemo program na deset jezika. Nadležni moraju reagovati na to", kazala je Sanda Savić.

Predsednik NDNV-a Dinko Gruhonjić rekao je da su pretnje koje mu se u poslednjih mesec dana intenzivno upućuju potpuno jednake onima iz 2007. godine, kada je, u međuvremenu zabranjena, neonacistička organizacija Nacionalni stroj pretila smrću njemu i njegovoj porodici. Najavio je da će NDNV dosije o pretnjama njemu i rukovodstvu organizacije uputiti na adrese predsednika i zamenika predsednika Vlade Srbije, kao i na adrese više ambasada u Beogradu, međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i međunarodnih novinarskih organizacija.

  • RV

    13.02.2013 09:34
    Fašisti Našisti.. dočekaćemo i ovaj dan:

    http://www.youtube.com/watch?v=N8n9sVcXOgo

    (VOJVODINA SLAVI NEZAVISNSOT sa svojom PLAVO ŽUTO ZELENO zastavom)
  • Гариша

    12.02.2013 11:46
    Динко не дај Војводину!
  • Scotch Bonnet

    12.02.2013 10:24
    Beginning of the end.
    Interesuje me da li ce klero-fasisticke organizacije NASI, Obraz, DVERI i ostala strasila snositi odgovornost kad jednog dana zavarnici na ovim prostorima?

    Jedan extremizam hrani drugi, to sada vidimo i dozivljavamo.

    Sve mi se cini da se krug polako zatvara. Pocelo je sa jogurtom u Novom Sadu i tu ce se sve zavrsiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti