Devojčica u anonimnoj anketi dopisala da je silovana

Na pitanje "sa koliko godina je imala prvi seksualni odnos", u anketi koju je po osnovnim i srednjim školama sprovelo Udruženje za podsticaj razvoja društva "Fokus", učenica jedne novosadske škole zaokružila je brojku 12, i dopisala da joj je nevinost, tada, oduzeta mimo njene volje.
Na pitanje "sa koliko godina je imala prvi seksualni odnos", u anketi koju je po osnovnim i srednjim školama sprovelo Udruženje za podsticaj razvoja društva "Fokus", učenica jedne novosadske škole zaokružila je brojku 12, i dopisala da joj je nevinost, tada, oduzeta mimo njene volje.

Ovo dramatično priznanje na parčetu papira, tokom anketiranja koje je bilo anonimno, edukatori iz Udruženja uočili su tek kad su objedinili upitnike i počeli da ih analiziraju. Koordinatorka projekta Tanja Ilijazović kaže da je posebno potresno to što je devojčica samovoljno dopisala nešto, za šta nije bila upitana.

"To govori o tome koliko je devojka imala potrebu da svoju priču podeli sa nekim", kaže ona.

U udruženju navode da zbog anonimnosti sad ne znaju ni koji razred, čak ni koja je srednja škola u pitanju, ali ostaje nada da će se devojčica sama javiti ili prijaviti slučaj policiji.

"Moramo da zaštitimo njena prava, jer anketa je anonimna. Međutim, ne možemo da dopustimo da njen slučaj prođe kao statistički podatak", kaže Ilijazovićeva za "Novosti"

Prema njenim rečima, u Udruženju "Fokus" došli su na ideju da se vrate u sve srednje škole u kojima su radili istraživanje, da rade edukacije i ponude tom prilikom svim učenicima razgovore 'jedan na jedan'. "Ostaje nam nada da se ona pojavi i prihvati taj razgovor", nada se Ilijazovićeva.

  • 14.02.2013 08:34
    Luka Laban
    Anonimna anketa u ovom uzrastu!!! Ej,a ko vam garantuje da je to istina? Vi kao da niste izvukli pouke iz prethodnih 20tak godina. Ne zurite sa zakljucima!!!
  • -

    13.02.2013 20:05
    -
    da li je bila stavka za maloletnicku prostituciju?
  • 13.02.2013 14:24
    Lepo je što ljudi na nasilje počinju da gledaju iz drugog ugla, ali i ja sam kao đak popunjavala takve ankete. Nekoliko listića redovno je bilo popunjeno sa podacima koji su bili "budi bog s nama". Ne znači da je ovde to slučaj, ali ipak treba imati u vidu i takvu mogućnost. Druga stvar je pojam silovanja u tim godinama. Emotivna zrelost i prihvatanje seksualnosti su individualna stvar, a da se ne lažemo, većina nas je težila a bude prihvaćena u društvu. Moguće je da je to uradila pod takvom vrstom pritiska i da se sada kaje, a roditeljima ne sme da kaže. Većina ih je ipak još uvek beskorisna u tom pogledu.
    Ako čitaš ovo (baš ti ili neka koja se prepoznala u priči), niko te ne osuđuje, pa ne znam šta da si uradila. Postoje telefonske linije za pomoć osobama koje su u nekom trenutku emotivno povređene. Pozivi su besplatni. Potraži ih i obrati im se, ako već u tvom okruženju nema nikoga kome veruješ. Možda će ti biti lakše da se poveriš strancu. Znam da se plašiš "radio Mileve", ni ja to ne volim. Iz svake situacije postoji izlaz i za skoro sve postoji rešenje.
    Ako je reč o onom najbrutalnijem nasilju (ja se i dalje nadam da to nije slučaj), pomoć potraži od roditelja, pedijatra (i đaci srednje škole još uvek pripadaju njima), psihologa i policije. Za prijavljivanje takvog nasilja imaš podršku svih žena. Za takav čin NE postoji opravdanje. Možda nisi jedina i tvoje progovaranje može da pomogne nekoj drugoj devojci da prijavi nasilje, a da ne govorimo o mogućnosti da neku poštediš takvog iskustva. Ti ne zaslužuješ da živiš sa tugom i sramotom, a da taj neko izigrava uglednog građanina. Prijavi ga. Pozdrav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti