Ministarstvo zdravlja odlučuje o noćnoj pedijatriji u Novom Sadu

Ministarstvo zdravlja odlučivaće o problemu nadležnosti za noćnu pedijatriju u Novom Sadu, budući da Hitna pomoć i Dom zdravlja nisu postigli kompromisno rešenje o tome koja od ove dve ustanove treba da bude nadležna za dežurstva.
Ministarstvo zdravlja odlučivaće o problemu nadležnosti za noćnu pedijatriju u Novom Sadu, budući da Hitna pomoć i Dom zdravlja nisu postigli kompromisno rešenje o tome koja od ove dve ustanove treba da bude nadležna za dežurstva.

Kako za 021 kaže član Gradskog veća zadužen za zdravstvo Petar Novaković, u ponedeljak će se u Institutu za javno zdravlje predstavnici obe ustanove sastati sa ljudima iz ministarstva, kada će i definitivno biti odlučeno na koji način će biti organizovano noćno dežurstvo pedijatara.

"Nisam verovao da je u pitanju toliki problem, zaista. Nažalost, ispostavilo se da jeste, pa zato doživljavamo taj 17. februar kao neki 'Dan D'. Međutim, ministarstvo se uključilo u rešavanje ovog problema, pa očekujem da će najbolje rešenje biti pronađeno u ponedeljak", kaže Novaković.

On dodaje da nije bio upoznat sa činjenicom da ove dve institucije godinama prebacuju odgovornost za noćnu pedijatriju. Prema njegovim rečima, nedostatak dobre volje Hitne pomoći i Doma zdravlja je jedini problem u celoj ujdurmi. "Mi imamo dovoljan broj lekara specijalista, pedijatara, imamo opremu i prostor... Samo još da se nađe dobra volja", smatra Novaković.

Dom zdravlja "Novi Sad" najavio je da će pedijatri dežurati zaključno sa noći između 17. i 18. februara.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović rekla je da, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, hitna medicinska služba mora da pruži deci pomoć, nevezano za doba dana. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • JustinaNS

    17.02.2013 01:20
    Neka pitaju
    Kad se već sastaju s Ministarstvom, neka naši pitaju smeju li da kupe nekoliko kutija spajalica, heftalica, možda toner za štampače... Jadno da jadnije ne može biti. Kao da država ne haje što se u Novi Sad i okolinu, u kratkom roku, slilo ne znam koliko desetina hiljada novih stanovnika, a organizacija zdravstva na ranijem nivou.
  • nataly

    16.02.2013 23:20
    ?
    roditeljji ne stignu u toku dana do pedijatra, zato su ponekad prinudjeni da dete odvedu dežunom lekaru a ne zato što čekaju rad dežurnog lekara ( u rumenačkoj ambulanti satima možete čekati pregled kod pedijatra), mislim da lekari treba da se pitaju kako bi organizovali ovu vrstu rada i da noćna dežurstva treba da postoje, nisam za hitnu
  • zorica

    16.02.2013 21:33
    dr Zhivago
    Dragi dr neznam ko ste ali ste mi sa svojim informacijama starno otvorili oči. Deset godina radim u Dečjoj bolnici, isto toliko dežuram (24h u kontinuitetu, jedan put nedeljno) ali mi niko ne reče da posle dežurstva imam tri dana odmora, beneficiran radni staž i poduži godišnji odmor. Posle 24h dežurstva ako imate sreće idete ujutru kući a sutra ponovo na posao, mnogi lekari produžavaju i posle dežurstva jer imaju subspecijalističke ambulante. Što se tiče beneficiranog radnog staža i dužeg godišnjeg odmora to je notorna glupost. Smatram da ovaj problem sa noćnim dežurstvima pedijatara treba što pre da se reši u interesu pacijenata ali iznošenje ovakvih neistina stvarno nema smisla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti