Potvrđeno da su "furadanom" trovani psi u Novom Sadu

Otrov kojim je ubijeno desetak pasa u Novom Sadu je aktivni sastojak izuzetno opasnog pesticida "furadana", koji je zabranjen pre deset godina, pokazali su zvanični rezultati analize.
Otrov kojim je ubijeno desetak pasa u Novom Sadu je aktivni sastojak izuzetno opasnog pesticida "furadana", koji je zabranjen pre deset godina, pokazali su zvanični rezultati analize.

Analize na četiri uzorka urađene su u Centru za kontrolu trovanja Vojno medicinske akademije u Beogradu.

Prisustvo aktivne materije "karbofuran" dokazano je u dva uzorka: Uzorku uzetom u Alekse Šantića 31 i uzorku uzetom na uglu ulica Atanasija Gereckog i Kolo srpskih sestara. U dva uzorka nije potvrđeno prisustvo otrova: Uzorku sa Bulevara Jovana Dučića 16 i uzorku iz ulice Ilije Birčanina.

"Ciklonizacija" će rezultate proslediti svim institucijama koje su uključene u rešavanje ovog problema: Gradskoj upravi, inspekcijama, komunalnoj policiji i policiji.

Karbofuran se najčešće pominje kao aktivni sastojak preparata "Furadan“. Reč je o pesticidu koji se najviše koristio u zaštiti semena. Pojedine formulacije ovog preparata više nemaju dozvolu za korišćenje, dok dve formulacije sa karbofuranom dozvolu imaju do kraja 2014. godine.

Izuzetno je otrovan, kako za životinje tako i za ljude, i svrtstan je I grupu otrova.

Karbofuran je vrlo otrovan ako se proguta i udiše a umereno otrovan kada se apsorbuje kroz kožu. Smrtna doza za čoveka je 8 do 14 miligrama po kilogramu težine čoveka, što znači da su deca najugroženija.  Osoba koja je otrovana karbofuranom ima sledeće simptome: mučninu, povraćanje, grčeve u trbuhu, znojenje, proliv, slabost, vrtoglavica, zamućenje vida, poteškoće disanja, hipertenzija i nedostatak kontrole urina ili izmeta.

Lokacije na kojima je pronađen sumnjivi materijal su obezbeđivane, otrov je uklonjen i poslat na analizu, a nakon toga lokacije su detoksikovane.

  • @Daniela - Neka, neka...

    14.02.2013 15:20
    Vama je ovo smešno?
    Gubitak izbora nije gubitak života!
    Životi nedužnih bića nisu za politička potkusurivanja i obračunavanja!

    Molim vas da se uzdržite od takvih komentara.
  • Daniela

    14.02.2013 08:47
    Neka, neka...
    ...vratićemo mu za ovo ignorisanje na sledećim izborima, a možda i pre ;-)
  • hapsite, šta se čeka?!

    13.02.2013 18:33
    ispravka
    ...ćutanje i odbijanje davanja podrške...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti