Grad subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima

Gradska vlast planira da od sledeće godine subvencioniše boravak dece i u privatnim vrtićima. Na taj način biće obezbeđena dodatna mesta, jer je na listi čekanja za upis u vrtiće više od 1.000 dece.
Gradska vlast planira da od sledeće godine subvencioniše boravak dece i u privatnim vrtićima. Na taj način biće obezbeđena dodatna mesta, jer je na listi čekanja za upis u vrtiće više od 1.000 dece.

Ovo je rezultat dogovora u gradskoj upravi, nakon višegodišnjih zahteva roditelja da se uvede ova mogućnost. Član Gradskog veća za obrazovanje, Radomir Dabetić, kaže da bi subvencionisanje moglo da počne najranije u školskoj 2014/2015 godine.

"Gradska uprava za obrazovanje obavestila me je da postoji pravni osnov da grad subvencioniše decu i u privatnim vrtićima. Napominjem da grad nema mogućnosti da subvencioniše privatne vrtiće, već decu koja borave u ovim ustanovama i to sa 80 odsto, a precizno ćemo sa svakim vrtićem utvrđivati detalje. Ova dotacija je na istom nivou kao što dobija i državni vrtić. Ako sve bude išlo po planu, realizacija upisa dece u privatne vrtiće će početi sledeće školske godine", kaže Dabetić.

Trenutno, na upis u Predškolsku ustanovu "Radosno detinjstvo" čeka više od 1.000 mališana. Predsednica Udruženja "Roditelj" Dragana Ćorić, kaže da je od Grada još 2009. traženo da finansira boravak predškolske dece u privatnim vrtićima.

"Pozdravljamo najavu grada da će u 2014. konačno rešiti ovaj problem i ukinuti finasijsku prvenstveno, ali i psihološku diskriminaciju dece koja pohadjaju privatne vrtiće. Naravno, moraju gradske vlasti biti svesne da ćemo budno pratiti sastavljanje budžeta za 2014. te oštro protestvovati ako i ovo obećanje ne bude opet ispunjeno", kaže Ćorić.

Za sada nije poznato koliko bi novca trebalo da se izdvoji iz budžeta grada za subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima, ali se procenjuje da je potrebno između 100 i 150 miliona dinara godišnje.

  • 111222

    20.02.2013 11:39
    higo
    neka se subvencionisu vrtici PO ZASLUZI !!!!!!
  • privatni

    15.02.2013 13:30
    Pravda za decu
    Ne shvatam zašto se neki bune protiv ovoga. Znači, u redu je da se zidaju vrtići iz budžeta grada, u redu je da se velikom broju dece plaća boravak u vrtićima (takođe iz budžeta) ali nije u redu da se subvencionišu i deca koja idu u privatne vrtiće. Pa dosta dece i jeste tamo što nema mesta u državnim, ovim se samo štede pare na zidanje objekata. Osim toga, roditelji dece iz privatnih vrtića sada plaćaju duplo - punu cenu za svoje dete i izdvajanja na doprinose za drugu decu. A i kvalitet rada sa decom ovako će se verovatno povećati, ako bude malo konkurencije.
  • hm

    15.02.2013 10:33
    Predsednica?
    Pošto kod nas sve ima veze sa nečim - pitanje: je li to gospodja Dragana Ćorić - docent na Pravnom fakultetu, član GIK na prošlim izborima ispred Demokratske stranke, usput predsednica udruženja Roditelj....klinci bi rekli "multipractic".

    Ako mislite da gore napisano nema veze sa tekstom na sajtu - varate se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti