FOTO: Održan performans protiv nasilja nad ženama

Akcija "Milijarda ustaje - prekidamo lanac nasilja nad ženama" održana je danas u Novom Sadu, kao deo istoimenog globalnog protesta protiv nasilja i silovanja žena i devojčica.

Akcija "Milijarda ustaje - prekidamo lanac nasilja nad ženama" održana je danas u Novom Sadu, kao deo istoimenog globalnog protesta protiv nasilja i silovanja žena i devojčica.

Akcija je održana na Trgu slobode u podne, a organizatorke iz udruženja Alumnistkinje rodnih studija odigrale su plesni performans uz pesmu Tene Klark koja je prepevana na srpski jezik.

"Nasilje nad ženama kao najviše prikrivana tema iziskuje da se stalno i iznova ukazuje na njega. Zato smo organizovali ovu akciju u Novom Sadu i njoj su se pridružile institucije, nevladine organizacije i pojedinci", rekla je aktivistkinja Silvija Dražić.

Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov kaže da se ta institucija pridružila akciji jer je potrebno podići svest građana i institucija o nasilju nad ženama.

"Želimo da utičemo na institucije da u okviru zakonskih ovlašćenja preduzmu sve da bi žrtve koje im se obrate za pomoć zaista bile zaštićene. To je naš stalni zadatak i nećemo od toga odustati", rekla je Danica Todorov.

Alumnistkinje su podsetile da je u Srbiji svaka treća žena žrtva fizičkog nasilja u porodici, svaka druga žrtva psihičkog nasilja, a svaka četvrta je bar jednom u životu bila izložena fizičkom nasilju.

Akcija u Novom Sadu deo je globalnog projekta koje su inicirali aktivisti svetske organizacije "V-day", u kojem će učestovati više od 200 zemalja sveta u kojima će danas biti odigrana ista koreografija i otpevana ista pesma.

 

  • DekiNS

    15.02.2013 17:48
    Обожавам ове борце за људска права! Молим вас престаните да се борите да би нам коначно свануло-одкад су се активирале многе "невладине" организације за људска права стопа развода је абнормално порасла! Не кажем да нема злостављања жена од стране момака/мужева, али такође има случајева злостављања мушкараца од стране жена!Незадовољство у породици је готово увек резултат немаштине, а ту исту немаштину су створили исте интересне групе које и финансирају овакве перформансе!
  • STOP NASILJU

    15.02.2013 15:12
    STOP NASILJU
    NAD ZENAMA, ZENAMA, ZENAMA, DEVOJCICAMA, DEVOJKAMA, MAMAMA, UDOVICAMA, RAZVEDENIMA, SESTRAMA, BAKAMA, CERKAMA, DRUGARICAMA, SNAOVAMA, JETRVAMA, MUSKARCIMA, DECACIMA, MOMCIMA, DEDAMA, UJKAMA, BRACI, STRICEVIMA, DRUGOVIMA, ZETOVIMA, SURACIMA, ZECEVIMA, PSIMA, MACKAMA, KITOVIMA, INTELEKTUALKAMA I INTELEKTUALCIMA, OBRAZOVANIMA I NEOBRAZOVANIMA...
    s t o p n a s i lj u

    zivele hrabre zene sto istupaju u moje ime!
  • DekiNS

    15.02.2013 14:32
    Anonimus
    Одличан коментар-кратко и јасно!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti