Probleme pedijatrima napravio sistem izabranog lekara

Lokacija na kojoj će se nalaziti nova služba noćne pedijatrije pri Hitnoj pomoći još uvek nije poznata, ali bi trebalo da počne s radom za dve nedelje do mesec dana.
Lokacija na kojoj će se nalaziti nova služba noćne pedijatrije pri Hitnoj pomoći još uvek nije poznata, ali bi trebalo da počne s radom za dve nedelje do mesec dana.

Pomoćnik direktora Doma zdravlja Oliver Stojanov kaže da će kadrove koji će raditi u toj službi izabrati član Gradskog veća za zdravstvo Petar Novaković, ukoliko se nijedan pedijatar ne bude samoinicijativno prijavio da želi da pređe u Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

"Predlog je da noćna pedijatrijska dežurstva rade dve ili tri ekipe, a doktor Novaković je izjavio kako bi tri lekara Doma zdravlja trebalo da pređu u novu službu. Međutim, nama se još uvek nije javio niko od zaposlenih sa željom da mu se prekine radni odnos", kaže Stojanov.

Iako je Dom zdravlja bolesnu decu primao u noćnim satima blizu 50 godina, probleme za zaposlene napravio je sistem izabranog lekara. Načelnica pedijatrije Branislava Stanimirov navodi da pedijatri koji su bili raspoređeni da rade noću nisu imali dovoljno "svojih" pacijenata, budući da su ih u toku dana morali da preuzimaju drugi lekari.

"Kada pedijatar završi dežurstvo, on je sutradan slobodan i pacijente čiji je on izabrani lekar preuzima neko drugi. Fond to nije prepoznao tako i umesto da nagrađuje pedijatre koji rade noću, oni su bili kažnjavani", objašnjava ona.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Bogdan Živanović izjavio je za 021 da nisu tačni navodi da ova ustanova nije želela da prihvati obavezu prihvatanja noćnih dežurstava i dodaje da neće dozvoliti da mališani ostanu nezbrinuti tokom noći.

  • h1n1

    20.02.2013 09:56
    izabranog lekara
    treba ukinuti i uvesti kao u svetu nešto slično kao kad idete za LK , uzmete broj i čekate da ga pročitaju i idete kod prvog slobodnog lekara, pored aparata za brojeve sedi dežurna sestra i vrši trijažu bolesnika. Nema gužve nema call centra,nema preko veze, odmah se vidi ko je neradnik, ko ispija kafice priča sa prijateljima obavlja poslove po gradu.
  • koja

    19.02.2013 19:52
    HITNO!!!!
    Ukinuti call centar.Već je kasno, ali bolje ikad nego nikad. Kao i maltretiranje sa izabranim lekarom. Svatam da je cilj ovoj državi da SVI pocrkamo, ali sad su stvarno preterali. Deca umiru jer roditelji nemaju para za lekove, a o operacijama i drugoj terapiji da i ne govorimo. Halo, ima li ikoga da nas čuje?
  • maja

    19.02.2013 19:04
    nema veze sa logikom...
    lekara opšte prakse moram da biram i samo kod njega da idem i ako sam bolesna treba da dođem isključivo kod njega, bez obzira na hitnost. Ali gle čuda: lekara specijalistu NE MOGU da biram, nego gde zapadnem a o odlasku u Beograd nema ni govora. To je najveća uvreda zdravom razumu. HOĆU DA BIRAM SPECIJALISTU, a za lekara opšte prakse me z... ko će da me primi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti