Grad mora da isplati 10 miliona dinara bivšim radikalima

Skupština grada vansudski se poravnala sa deset nekadašnjih odbornika SRS, kojima je, nakon što su napustili SRS i prešli uglavnom u SNS, tadašnji saziv Skupštine oduzeo mandate i vratio ih SRS-u.
Skupština grada vansudski se poravnala sa deset nekadašnjih odbornika SRS, kojima je, nakon što su napustili SRS i prešli uglavnom u SNS, tadašnji saziv Skupštine oduzeo mandate i vratio ih SRS-u.

To znači, da će po odborniku Skupština grada morati da izdvoji prosečno oko milion dinara, što je ukupno oko 10 miliona dinara.

"Odbornici koji su od 2008. do 20012. godine izabrani u Skupštinu grada s liste SRS, a kasnije prešli u SNS, pokrenuli su sudski spor, tražeći naknadu, pošto im je prestala isplata odborničkih dodataka. Oni su dobili na Ustavnom i Upravnom sudu i mi sada, kroz vansudsko poravnanje, pokušavamo da minimalizujemo novac koji treba da izdvojimo", rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsednik Skupštine grada Siniša Sević. Prema njegovim rečima, poravnanjem je izbegnuto plaćanje sudskih troškova i zateznih kamata.

"Odluku o oduzimanju mandata doneo je saziv iz 2008-2012. godine, iako je vladajuća većina znala da je Ustavni sud presudio da mandati pripadaju odbornicima. Ovo je za nas veliki trošak, ali imamo novca da isplatimo, pošto smo računali da može doći do ovoga", izjavio je Sević.

Tadašnji šef odborničke grupe SRS, pa zatim i SNS, Igor Mirović, kaže da je postupak trajao nekoliko godina, i da se sada nekadašnjim odbornicima, vraća nakanada koja im je pripadala. "Evo, ja sam dobio nešto preko milion dinara, ali sam naložio da se taj novac direktno iz skupštinskog budžeta uplati Dečjem selu, o čemu će biti sastavljen i ugovor", navodi Mirović.

Po njemu, u generalnom smislu, to pokazuje da i sam tadašnji saziv gradskog parlamenta nije bio legitiman, kao ni odluke koje su donosili. "Ipak, u stvarnom smislu pokazuje da tadašnja vlast nije imala demokratsku kvalifikaciju. Oni su zanemarali sudske odluke i oduzeli nam mandate, na osnovu blanko ostavki. To je grubo nedemokratsko ponašanje", zaključio je Mirović.

Potpredsednik LSV i tadašnji predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović kaže da vlast nije oduzimala niti davala mandate. "Mi smo dobili nalog od suda da vratimo mandate SRS-u i to smo učinili. Kada je Ustavni sud utvrdio da mandati pripadaju odbornicima, a ne strankama, dolazi do pometnje, jer uz odluku nisu išla i uputstva", kaže Jovanović.

Jovanović dalje navodi da su radikali na osnovu pojedinačnih žalbi povratili mandate, a nakon odluke Ustavnog suda, samo je 10 od 12 odbornika SNS tražilo povraćaj tih mandata. "U takvoj situaciji nismo znali koja dva odbornika SRS da ostavimo u Skupštini. Tražili smo i mišljenje nadležnog ministarstva, ali ono nikad nije stiglo. Da li iz tog razloga, ili ne, nigde u Srbiji nisu vraćeni mandati SNS-u u prošlim sazivima lokalnih parlamenata", kazao je Jovanović.

Po njemu, glavni generator ovih problema bio je Ustavni sud, jer nije dao uputstvo za sprovođenje svoje odluke i zbog toga je došlo "do javašluka u celoj Srbiji". "Ostavljen nam je izbor: da budemo krivi, ili da budemo mnogo krivi", zaključio je Jovanović.

Nakon što je došlo do rascepa i izdvajanja SNS-a iz SRS-a, u Skupštini je ostalo 12 odbornika SNS. SRS se žalila sudu, koji je presudio da se vrate mandati SRS-u. Ipak, Ustavni sud je u aprilu 2010. godine doneo odluku kojom manadati pripadaju odbornicima. Upravnom sudu bilo je potrebno nekoliko godina da tu odluku sprovede u delo, dok su vlasnici odborničkih mandata bili van skupština lokalnih samouprava u kojima je SRS imao mandate.

  • Vox populi

    21.02.2013 07:19
    Donacija
    Zaista je pohvalno što je gospodin Mirović donirao ta sredstva Dečjem selu, šteta što to nisu svi uradili. Verovatno bi svaki pošteni građanin želeo da pomogne takvoj instituciji, a ne može ni račune da plati, struja mu se isključuje! Mi živimo u državi čiji je narod pljačkan više od dve decenije, a pljačkali su ga i slali na ratišta upravo ti političari, poslanici i odbornici koji su dizanjem ruku zarad finansijskih privilegija verifikovali odluke lopova i mentalnih bolesnika koji su vodili državu. Kada će njihova imovina biti popisana? Država ne vidi koliko su opljačkali? I slep vidi da je ovo namerno povlačenje iz postupka u korist pojedinaca koji čine sadašnju vlast. Pričam ti priču sa poravnanjima i brigom da ne bude skuplje po Grad. Zato je ovo obična lakrdija, ismevanje prava i države.
  • 20.02.2013 19:40
    Danilo
    Bivsa vlast je godinama zanemarivala odluku Ustavnog suda i nije vracala mandate odbornicima SNS-a pa je rezultat svega toga situacija u kojoj se mora tim istim odbornicima isplatiti toliki novac. Pa sta ocekivati od DS-a nego ovakav nemar.
  • Arlekin

    20.02.2013 17:54
    Poravnanja
    Ha, ha, ha... Ma nemojte, molim vas. Sada bi mogli da se poravnaju i za ostale propuste koje su uglavnom oni i pravili, dok su imali druge uniforme. SRS, DS, SPS, LSV, sve isti "stručnjaci" za tendere, pravobranilaštvo i svoj račun. Eto vam hiljade sporova koje vodite zbog svojih propusta i bahatosti, poravnajte se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti